Keskustelut Metsänhoito Kuusen istutus muokkaamattomaan maahan

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 86)
 • Kuusen istutus muokkaamattomaan maahan

  On vajaa hehtaarin aukko takkusen taipaleen takana, josta hakattiin koivuvaltainen puusto talvella.

  Tuli ajatus, että kokeilisi istutusta raakaan maahan. Onko kellään kokemusta tällaisesta ?

  Heinätyshän siinä varmuudella ainakin olisi edessä.

 • Metsäkupsa Metsäkupsa

  Kyllä jos mahdollista, aina kannattaa uudisala muokata. Istutus helpompaa, tuhoriskit pienempiä, etenkin jos alueelta hakattu havupuita. Muokkaamattomaan maahan istuttaminen on mielestäni erityisista syistä tapahtuva istutustoimi.Kuten edellä  kommenteistakin ilmenee, riskaapeliampaa kieltämättä on. Myöskään luonnontaimia ei useikaan synny täydentämään taimikkoa, kuten yleensä muokatulla kuviolla tapahtuu.

  Metsänmies

  Gla:”Eli homma voidaan varmaan tiivistää niin, että muokkaus on ns. varma tapa onnistua, mutta muokkaamatta jättämispäätöksen tekijän on syytä tuntea hyvin paikalliset olosuhteet ja arvioida onnistumisen todennäköisyys + muut seuraukset sen perusteella. Mitään yleistettävää vastausta muokkaamattomaan istuttamisesta ei ole.” Juuri näin. Jos on suinkin mahdollista ,aina kannattaa suorittaa maanmokkaus. Muokkaamattomuus jättää liian monta epävarmuustekijää, istutus voi onnistua, tai sitten ei. Jos tuolle Berzan työkohteelle on kuitenkin koneen kuljetus ylivoimaisen vaikeaa, suosittelen tekemään laikut perinteisellä menetelmällä. Olen itse aikoinaan istuttanut muutaman pienen kuvion siten, että tein isolla kuokalla ensin reilun kokoiset laikut, istutin sitten putkella taimet noihin laikkuihin. Onhan se tietysti työlästä, mutta nyt kymmenen vuotta myöhemmin työn vaikeus on unohtunut, ja kuvioilla kasvaa komea ,hoidettu kuusentaimikko.

  akkli

  Berza älä mieti muokkauksia koneella,vaan tee istutus niinkuin aiemmin olen neuvonut.Itsellä on muokkaamattomaan maahan isutuskokemusta hehtaaritolkulla,joista on kasvanut hyvät metsät vuosikymmenien saatossa.Laita taimet riittävän syvälle ja tarvittaessa ota kourukuokalla lisämultaa juurille.Yritä saada kookkaat taimet,ei heinä tänäkesänä ole vaivaksi.Täällä keskustelijat antavat tuhat ja sata neuvoa ja jokainen on oikeassa ,vaikka kaikki eivät olekaan.

  Berza

  Joo, pelkällä putkella saa kyllä siihen maastoon.

  Luca

  Onhan se tietysti niinkin että moni täällä pitää maanmuokkausta ehdottomana jokaiselle kohteelle, siinä saattaa olla taustalla toimija joka tekee maanmuokkaukset ja hänellä on siihen koneet joille lienee sopimukset määristä ja hinnoista. On selvää että muokkaamattomista kohteista ei silloin puhuta. Muokkaus on toimijan etu mutta ei läheskään aina maanomistajan etu, on tietysti vaikeita ja helppoja viljelykohteita.

  Metät kunnossa!

  OMT:llä (osa MT) muokkaus on mielestäni kyllä ehdoton. Itsekin istutin putkella ja pieneltä osin kuokalla mielestäni hyvään ja ajokoneella ajettuun + naveromätästettyyn kevyen ojituksen yhteydessä, mutta niin siinä vaan kävi, että vaikka paikkosinkin seuraavana keväänä niin heinäys kun jäi vähemmälle alue vajaaksi ja heinän peittämäksi jäi. Muun toiminnan yhteydessä ensi keväänä tai seuraavana kaivuri siihen otetaan ja kuusi oikeasti muokattuun istutetaan – kasvutappiota melkein 10 vuotta. No, noin puolikas hehtaari, mutta paljon kuutioita jäi kasvattamatta. Toki heinäys heti alussa olisi voinut pelastaa taimet…?

  tamperelainen tamperelainen

  Kaikki muut uudistusalat kannattaa muokata,mutta kivikkoon kaivuria ei pidä päästää,tuhoaa viimeisetkin istutuspaikat.Kyllä välillä muokkausalallakin joutuu vetelemään muokaamattomaan maahan,varsinkin männyllä pitäisi saada tiheyttä,ettei tulisi räkäpuita

  Luca

  Tässä tamperelainen todisti samaa mihin minäkin aiemmin pyrin, olen nähnyt mätästyksiä tehtävän sellaiseen kivikkoon että ei mitään järkeä. Kaivetaan suuria kiviä esiin ja roiskitaan niitä karkean soran kanssa ympäriinsä. En minä tiedä miten asiaa kuvailisi mutta kuitenkin näistä asioista juuri tulee avohakkuuvastaisuus, täällä on nyt todistettu että hyvin onnistuu ilman muokkaustakin, käyttäkää harkintaa.

  Tolopainen

  Menkää katsomaan niitä muokattuja kivikko ja 10v kuluttua, niin näette ihmeen tapahtuneen. Ei se kynnöspeltokaan kovin komea ole lumien sulattua keväällä, mutta Jopa lainehtii teräinenn vilja heinäkuussa. Suomessa kyllä noita, suojelualueita riittää, jotta ei tarvitse muokatussa kivikossa hiipparoida. Menee läheiselle suolle niin ei ahista.

  Metsänmies

  Tolopainen on oikeassa.  Aika tekee tehtävänsä ja kivisetkin muokkausalueet muuttuvat varsin pian kasvaviksi metsikkökuvioiksi.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 86)