Keskustelut Metsänhoito Kuusi / mänty sekametsä MT pohjalle

  • Tämä aihe sisältää 70 vastausta, 23 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta sitten r.ritvar.ritva toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 70)
  • Kuusi / mänty sekametsä MT pohjalle

    Minulla on ollut viime vuosina tapana uudistaa lahovikaiset MT pohjan kuusikot kuusi / mäntysekametsäksi. Rehevimmät osat kuviosta kuusta 2/3 ja loput mäntyä, vähemmän rehevät osat toisin päin. Taimia istutetaan vähintään 2000kpl/ha.

    Koivua en halua kasvattaa, joten olen päätynyt sekametsäratkaisuun juurikin tuon tyvilahon uusimisriskin takia. Idea on ensiharvennuksessa suosia kuusta, mikäli tyvilahoa ei löydy. Jos löytyy, niin tällöin painotetaan mäntyä. Lisäksi olen ajatellut em. sekametsätyypin olevan myös turvallisempi mahdollisten kirjanpainaja yms. tuhojen kannalta.

    Mitä riskejä näkisitte tuossa? Onko mahdollista, että ensiharvennuksen kantohinta olisi huonompi, kun korjuussa onkin kahta eri puutavaralajia yhden sijaan?

  • jees h-valta

    Kyllä nuo Jätkän kommentit aivan puhtaasti nyt oikeanlaisia ovat. Ja mitä hintaan tulee olemme kuitenkin koivutukilla ainoana puulajina nähneet viimevuodet aika tasaista nousua. Aivan toisin kuin kuusella ja männyllä jotka taas pikkuhiljaa laskettelevat alas. Ja kun kuusen ylitarjontavaiheen pahimpaan aletaan muutaman vuoden päästä tulla on hinnan alamäki jyrkkenevää laatua. En pidä mahdottomana etteikö koivu ajaisi jo lähivuosina tasoihin. Hogin linja on yksipuolisen riskialtis kuten valtaosiltaan koko metsäkansalla. Mitä monipuolisempiin metsiin päästään sitä terveempiä ne ovat.

    Visakallo Visakallo

    Jos Jesse malttaisi hieman odottaa, niin saat sinäkin kasvatuskokeiden mittaustuloksia.
    Voidaan luopua vanhoista väittämistä ja siirtyä vertailukelpoisten viljelymetsien todellisiin tuotoksiin.

    Jätkä

    Kurkistin Luken mittaustuloksia, jotka ovat ainakin suuntaa-antavia, onhan siihen ympätty myös entinen Metla.
    Otin artikkelista ainoan sellaisen vertailun, jossa samassa paikassa oli kuusi ja koivu.
    Paikka on Punkaharju ja paksuuskasvu oli 2014 ollut kuusella 2,5 mm ja koivulla 5,5 mm.
    Metsätyyppi on OMT.
    On kai tuo jonkinlaista suuntaa antava, vai mitä?

    jees h-valta

    Niin tai ihan ilman viljelyäkin, miten vaan. Nimittäin kun alle viiskymppistä viljelemätöntä kuusikkoa aletaan puimaan ehkä nippanappa viiskymppiä juuri täyttävänä kun hakkuu tulee. Voin kertoa ”murskaavat” tukkiprosentit ja tuotoksen. Jos jatkan kasvatusta tikkojen juhlat kyllä jatkuisi mutta tilipussi tulisi ohenemaan vielä lennokkaammin. Nyt ei vielä suoranaisia täysiä kuivumisia ole mutta riippuu nyt meneekö syksyyn. Kesä kuivattaa kyllä jo taatusti.

    Visakallo Visakallo

    Varmasti ihan totta tuo mitä Jätkä kertoi.
    Lisäsi pitää ottaa huomioon kuusikon ja koivikon erilaiset runkoluvut.
    Kasvu mottia / ha on se mitä verrataan.

    Jessen ”koeala” on taas aivan omalukunsa ja painii omassa sarjassaan.

    Jätkä pätkät

    ” /Palvelut/Profiili/?userId=225
    RE: Kuusi / mänty sekametsä MT pohjalle

    Varmasti ihan totta tuo mitä Jätkä kertoi.
    Lisäsi pitää ottaa huomioon kuusikon ja koivikon erilaiset runkoluvut.
    Kasvu mottia / ha on se mitä verrataan.

    Jessen ”koeala” on taas aivan omalukunsa ja painii omassa sarjassaan.
    Lähetetty: 45 min sitten
    Lähettäjä: Puun takaa ”
    Pitää paikkansa, että runkoluku vaikuttaa, mutta se vaikuttaa vain silloin, kun puuta on liian vähän hehtaarilla. Jos runkoluku on kasvatusohjeiden mukainen, hehtaari kasvaa sen minkä pystyy. Jos tiheys on liian suuri, on kasvu samaa luokkaa, mutta jakaantuu liian monelle rungolle.
    Päätehakkuuta lähestyvän rauduskoivikon runkoluku pitäisi olla 350 – 400, kun pohja on hyvä. Jos keskikoko on 2 mottia, ja ikä 45 vuotta, niin pistäkääpä paremmaksi näillä kotimaisilla puulajeilla (MÄ, KU, KO)

    Pete

    Keskimääräiselle ja hiukan heikommalle mt:lle aivan harkitsemisen arvoinen vaihtoehto on männyn istutus jos vain hirvitiheys antaa myöten. Istutusmännikön kehitys on suorastaan huimaa, vetää vertoja rauduskoivulle. Varsinkin mt:n karumpi laita ja alueet joilla peruskallio on lähellä sopivat männylle oikein hyvin. Valtaosa aikaisemmin kauhistelluista ”räkämänniköistäkin” hakataan kahden harvennuksen jälkeen tukkileimikoina.

    Väitän, että mt-pohjan istutusmännikkö ensiharvennetaan jopa kymmenen vuotta vastaavaa istutuskuusikkoa aikaisemmin ja etumatka säilyy kiertoajan loppuun. Toisaalta hyvää kakkosharvennettua männikköä voi kasvattaa vaikka satavuotiaaksi. Ja se toinen harvennus voi olla yläharvennus jos sellainen kiinnostaa. Männikön alle saa myös kuusentaimikon samalla todennäköisyydellä kuin koivikkoon.

    Kuusen juurikääpä ei tartu mäntyyn joten siinäkin mielessä mänty sopii kuusikon jälkeen kasvatettavaksi.

    Anton saa itkupotkuraivarit kun puhutaan kuusen viljelystä kuusen jälkeen, mutta ihan turhaan. Kun se lahokuusikko on sitten kasvatettu toiseen kertaan, niin voihan sen sitten tuleva sukupolvi laittaa superjalostetulle koivulle, h-haavalle tai vaikka eucalle. Aurinko nousee idästä seuraavanakin aamuna.

    Visakallo Visakallo

    Jätkä pätkällä menee nyt asiat hieman sekaisin.
    Jos kerran puhutaan taloudellisesta tuotosta, emme voi silloin puhua tiheässä kasvaneista metsistä, sillä niissä tukkiprosentti jää auttamattoman huonoksi.
    Tukin hinta on edelleenkin 3-4 kertaa kuidun hintaa parempi.
    Jos aikoo kasvattaa kahden motin koivuja, ei niitä mahdu hehtaarille 350-400 kpl.
    250 kpl on oikeampi määrä.
    Se on oikea määrä, vaikka ei kasvatettaisi kuin motin koivuja.

    pihkatappi pihkatappi

    Mulla on Keski-Suomessa 50 vuotta sitten istutettu kuusikko MT-pohjalla, jossa on mäntyjä paikoin melko paljon sekapuuna. Pari vuotta sitten poistin harvennuksessa suurimpia noista noin 50 vuotta vanhoista männyistä. Osassa männyistä kuivat oksat olivat yli 4 cm, yhtään raakkitukkia ei ainakaan kuivaoksan takia tullut, karsin niin tarkoin että oksista tuli tuoreoksia.

    Ja vaikka poistaisi kaikki männyt jo ensiharvennuksen aikaan, on männyn kasvu niin paljon parempaa että ensiharvennuksen kasvanut mottimäärä tekee sekaistutuksesta kannattavaa, taimikustannus on kuitenkin sama ja kuitujen hinnoissa ei ole niin suurta eroa. Ja hyvällä tuurilla männyistä tulee sitten järeää tukkia väljennyshakkuussa tai päätehakkuussa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pete muistutti oikein: ”Männikön alle saa myös kuusentaimikon samalla todennäköisyydellä kuin koivikkoon.”

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 70)