Keskustelut Metsänhoito Kymmenien miljoonien metsävahingot

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 54)
  • Kymmenien miljoonien metsävahingot

    Metsänomistajat Suomessa menettävät kymmeniä miljoonia euroja vuosittain hirvien aiheuttamiin vahinkoihin, jos sovellamme Ruotsissa Rikskogstaxeringin tekemää selvitystä omiin metsiimme.
    Ruotsalaisen selvityksen mukaan hirvet aiheuttavat siellä vuosittain noin miljoonan kiintokuution kasvutappion arvoltaan n. 200 milj. SEK. Vielä suurempi menetys tulee hirvien puustolle aiheuttamista laatutappioista, joiden arvoksi lasketaan n. 300 milj. SEK.

    Talonpojan matematiikalla laskien ( ruotsalaisten hirvikanta on n. 230 000 ja Suomen 115 000 eli Suomen hirvikanta on noin puolet Ruotsin vastaavasta) puolitamme Suomea varten Ruotsissa lasketut vuosittaiset menetykset. Näin laskien kasvutappio nousee n. 11,5 milj. euroon ja laatutappiot n. 17 milj. euroon eli yhteensä melkein 30 miljoonaan euroon. Laskelmissa käytin tämän päivän keskikurssia (1 € = 8,7963 SEK).

    Parin viimevuoden aikana metsänomistajille maksetut hirvivahinkokorvaukset (1,2 – 1,9 milj. euroa) näyttäisivät kattavan todellisista vahinkomääristä vain murto-osan.

    Liikennevahinkojen kustannuksia tai määrää ei lukemassani jutussa käsitelty, mutta toisaalta löysin tiedon, jonka mukaan v. 2010 Ruotsissa ajettiin yhteensä 7227 hirvikolaria. Pitkä rivi miljoonia on pyörähtänyt noitakin rytinöitä maksettaessa…

  • Kurki

    Nyt alkaa ainakin täällä Länsi-Kainuussa hirvien osalta tilanne olla ihan kunnossa.
    Kylän hirviporukalla on 3 aikuisen 2 vasan lupa.
    Aikuinen ja vasa on kaadettu, muttä viime viikot on mennyt niin, että ei yhtään hirveä mailla eikä halmeilla.
    Jäänevät saamatta, sillä kaikilla muillakin lähiseudun hirviporukoilla on sama tilanne.
    Minun taimikoita hirvet eivät ole syöneet menneinäkään vuosina, sillä ovat olleet sähköpainen sisässä.

    metsä eemeli

    Syksyksi 2003 myönnettiin 70501 hirvilupaa
    Syksyksi 2013 myönnettiin 32900 hirvilupaa

    Lähde: Suomen riistakeskus.

    Jotain nämä luvut kertovat,jokainen saa päätellä niistä mitä haluaa….

    metsänvartija

    Ruotsissa menee 20 % valtion budjetista ei-Ruotsalaisten elättämiseen, tappiot erittäin suuret.

    putte

    Kuinkahan moni Riistakeskuksen hirviluvista päättävistä virkamiehistä on hirvimies?

    Timppa

    Siteerasin aiemmin Metsälehden juttua, jossa Syrjästen pariskunta torjui hirviä hajusteilla. Pariskunta totesi myös, että hirvistä on yös etua, koska ne perkaavat pusikkoja ym.

    Oma kokemus on täysin sama. Hirvet syövät aika usein vatun latvoja. Tästä on merkittävää etua kuusentaimien kasvulle. Sama tilanne on ainakin meillä usein myös koivun ja haavanvesojen kannssa. Ne menevät hirvien suihin. Useilla kuvioilla ei näiden syiden vuoksi tarvitse tehdä varhaisperkausta lainkaan. Ja tietysti kuuset kasvavat tosi nopeasti.

    Mielekiintoista olisi, jos joku vaivautuisi tutkimaan hirvien myönteiset vaikutukset metsätaloudelle noiden jatkuvien ruikutusten vastapainoksi. Toki tietysti on se ongelma, että hyödyt ja haitat todennäköisesti useimmiten kohdistuvat eri tiloille.

    mehänpoika

    Timppa:
    ”””Siteerasin aiemmin Metsälehden juttua, jossa Syrjäsen pariskunta torjui hirviä hajusteilla. Pariskunta totesi, että hirvistä on myös etua, koska ne perkaavat pusikkoja ym.
    Oma kokemus on täysin sama.”””

    – Hyvin marginaalista ovat hirvien hyödyt taimikoiden hoidossa. Puisikoita ne tosin rassaavat, mutta siinä sivussa menevät myös hyötypuiden taimet monesti jopa kuusta myöten, joten se siitä.

    Omiin kokemuksiin perustuvat yleistykset antavat hirvivahinkoasioissa hyvin yksipuolisen kuvan. Varmempaa olisi lukea valtakunnallisia tilastoja esim. VMI:n tulosteista. Samoista tulosteista voi myös päätellä hyvinkin luotettavasti, että kiireellistä taimikonhoitoa (täydennys) tarvitsevat kohteet ovat suurelta osin hirvien harvoiksi syömiä taimikoita, eli ovat siten ”hirven hoitamia”.

    putte

    Onko kukaan laittanut metsästysvuokrasopimukseen vuokraehdoksi, että vuokralaisen on ilmoitettava vuosittain myymänsä hirvenlihan määrä vuokranantajalle?

    Gla Gla

    Mihin tuollaista tietoa tarvitaan?

    putte

    Putte:
    >>Onko kukaan laittanut metsästysvuokrasopimukseen vuokraehdoksi, että vuokralaisen on ilmoitettava vuosittain myymänsä hirvenlihan määrä vuokranantajalle?<>Mihin tuollaista tietoa tarvitaan?<<

    Noh, minua hirvien ruokkijana kiinnostaa kovasti, jos kustannuksellani tapahtuvalla harrastustoiminnalla aletaan tehdä bisnestä. Tekisin siitä välittömästi omia johtopäätöksiä.

    Timppa

    Mehänpojalle vastaisin, että siinä VMI:ssä varmastikin näkyvät taimistotuhot. Tuskin siinä kuitenkaan on selvitetty hirvien suorittamaa varhaisperkausta ja sen hyötyjä kuusikon kasvulle.

    Aikalailla suurempi ongelma on se. että meillä syntyy hakkuusäästöä, koska puulla ei ole tarpeeksi kysyntää. Siitäkin seuraa, että metsänkasvu taantuu. Juuri äsken oli näillä palstoilla eräs vastaus, joka kertoi, ettei 5 ha:n männyn ensiharvennustalvileimikosta tullut yhtään ostotarjousta. Miettikääkä sitä ruikuttajat.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 54)