Keskustelut Metsänhoito Lannoitus käsipelillä järkevää vai haihattelua

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 229)
 • Lannoitus käsipelillä järkevää vai haihattelua

  Merkitty: 

  Metsässä tulee vietettyä joka tapauksessa aikaa. Tuumailin että, jos vaikka taimikonhoitoreissulla käyttäisi aina pari tuntia järeämmän (järeytyvän) kuvion lannoitukseen käsipelillä, niin olisiko toimiva mallia vai turhaa piipertämistä? Metsässä on mukava kulkea, joten odotuksena ei ole äärimmäinen tehokkuus mutta toki hommasta pitäisi olla hyötyä.

  Jos hommassa on järkeä niin pari kysymystä lisää.

  Mikä on järkevin tapa levittää?

  Onko määrillä alarajaa vai onko jokaisesta rakeesta hyötyä?

   

 • Tolopainen

  Ei ole mitään järkeä tehdä metsiin kuin ns, terveyslannoituksia, joihin saa Kemeraa. Muuten nykyisellä puun hinnalla ei saa koskaan maksettua lannoitekustannuksia. Kun päätehakkuussakin tukkiprosentti voi olla vain 40%. Se siitä kasvu lisästä, ei se oikein lämmitä, jos se on kymmen kiintoa kuitua hehtaarille.

  reservuaari-indeksi

  Kokemusta on muutaman suursäkin verran perinteistä käsin levitystä. Booriliuosta reppuruiskulla olen tykittänyt, mutta se nyt ei paljoa eroa metsässä kävelystä. Käsinlevityksestä taisi olla kysymys. Esim. turvemaiden tuhkauksiin on meillä mennyt sitten isompia määriä eikä mene enää kantamalla.

  Pisin kantomatka tieltä oli ehkä 100 m. Helppo maasto. Varusteena oli peltinen lumilapio muovikassien täyttämistä varten ha:n peräkärrissä olevasta suursäkistä. Kaksi isoa kassia/ukko, muovisia isoja kantokasseja pitkillä nauhakahvoilla mallia Biltema-Ikea-jne. (n. 1€/kpl) Muovisia kauhoja.

  Aika hyvin se meni ja nopeastikin. Jos lapioi sen Ikean kassin puoleen väliin niin ihan riittävän painoinen oli. Molemmille olkapäille kassit ja kävelemään/kylvämään. Nopeasti sen toisen jätti olkapäältä maahan odottamaan vuoroaan.

  Jos nyt jotain olisi voinut ennakoida ekalle päivälle niin askarrella valmiiksi jotkut olkapääpehmusteet/levennyskovikkeet tms. Olisi vähentänyt hiertymiä kun kevätlämpimässä paitasillaan kanneltiin. Pari kassia petti saumoista, jesarilla hoitui. Mönkkäristä olisi ollut hyötyä, mutta sattui sillä kertaa olemaan toisella puolella Suomea.

  Rami

  MaalaisSeppo

  Kemeratuella reilut 4 ha rakeistetulla boorilla terveyslannoituksen tein muutama vuosi sitten taimikkamenetelmällä. Onneksi silloin sai vielä säkkitavarana, niin sai vietyä kärrytietä pitkin vanhoilla puurattailla palstan viereen. Kuuma kesäkuun alku, hiki virtasi ja kunto koheni. Kyllä kannatti. Kuuset kasvavat n 80 cm/a.

  Liuoslannoitteen puutteena on, ettei siinä ole muita hivenaineita riittävästi.

  mehtäukko

  Aloitus oli käsipelillä… siihen kaikki kunnia ja menestys. Mehtäukolla kun ”sattui” olemaan keskiraskas kuormatraktori, levittimeen mahtuu 3suursäkkiä ja lavalle kolme. Siinä levittää omat ja naapurinkin…

  metsänkasvattaja

  mielestäni  lannoitus  boorilannoitusta  lukuunottamatta  on  aika  turhaa touhua siihen  hyötyyn nähden oikeanlaiset  harvennukset   ajallaan tuo  saman  lopputuloksen  pienemmillä  kustannuksilla

  mehtäukko

  No, onhan niistä tutkimuksia ja käyttäjillä omakohtaisia kokemuksia. Omat kokemukset kaukana turhuudesta. Kohde täytyy olla harkittu.

  Metsuri motokuski

  Jos on aikaa ja halua niin mikä ettei. Eihän siitä tuntipalkaa saa mutta ei saa sohvalla makoilustakaan. Voihan sen ottaa vaikka liikunnan kannalta niin järkevyyttä syntyy. Eihän se ole yhtään sen järettömämpää kuin ostaa traktorin ja siihen puukärry nosturilla ja ajella hehtaarin – parin puut vuodessa.

  MJO

  ylvövakalla vajaa 5 ha ( 3000kg).,oiskohan aikaa mennyt noin 10 tuntia..,mielestäni ihan riittävän tehokasta .,toki maasto oli erittäin helppokulkuista..

  Onko tuo Kim1 tosi? Itse kuvittelin max. 1-2ha päivässä. Vakkaakin pitää olla täyttämässä kokoajan.

  kmo

  Lannoitetta 3000 kg, levitettävä 5 hehtaarille elikkä 50 000 neliömetrille, siis 0.06 kg/m2. Jos kerralla ottaa mukaan 30 kg, niin sillä saa aina 500 neliömetrin alalle levitettyä. Siis sata kertaa säkiltä metsään ja takaisin säkille.

  Kävelymatkan määrä ja kuluva aika riippuu sitten siitä mikä on kuvion muoto ja minne saa säkin/säkit vietyä taikka tuotua. Pohjanmaalainen palsta, 40*1250 metriä missä tie alueen päädyssä niin alkaa kilometrejä kertyä, 127.5 km jos oikein laskin. 250 * 200 metriä missä tie menee palstan keskellä niin selviää aika paljon vähemmällä, 12 km kävelyt riittäisi.

  kim1

  Aivan tosi…2 kuormalavallista apulantaa sijoitin sopivaan kohtaan ,joista säkit jaoin sopivin välein,lisäksi loput 600 kg ( 15 säkkiä).,jaoin mönkijään kärrystä..,ei ollut iso homma,ehkäpä 2 tuntia tuohon hommaan kokonaisuudessaan..kylvövakkaan mahtui kutakuinkin säkillinen,eikä säkkejen jaottelun ansiosta tullut juurikaan turhaa kävelyä.,maasto siis helppokulkuinen,sama melkein kuin olisi pellolla kylvänyt..

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 229)