Keskustelut Metsänhoito Lannoitus käsipelillä järkevää vai haihattelua

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 229)
  • Lannoitus käsipelillä järkevää vai haihattelua

    Merkitty: 

    Metsässä tulee vietettyä joka tapauksessa aikaa. Tuumailin että, jos vaikka taimikonhoitoreissulla käyttäisi aina pari tuntia järeämmän (järeytyvän) kuvion lannoitukseen käsipelillä, niin olisiko toimiva mallia vai turhaa piipertämistä? Metsässä on mukava kulkea, joten odotuksena ei ole äärimmäinen tehokkuus mutta toki hommasta pitäisi olla hyötyä.

    Jos hommassa on järkeä niin pari kysymystä lisää.

    Mikä on järkevin tapa levittää?

    Onko määrillä alarajaa vai onko jokaisesta rakeesta hyötyä?

     

  • Metsuri motokuski

    Appiukko kylvi aina laitumien nurmen salpietarit kosteaan maahan heti sateen jälkeen. Kuivassa maassa jo parin poutapäivän jälkeen alkoi salpietarin teho laskea. Ilmeisesti sama koskee metsien lannoitusta ainakin salpietarin osalta.

    Peal

    Ei haihdu metsässä läheskään niin paljon kun pellolla.

    Puut ja muu roina varjostaa.

    wanhajätkä

    Perusasiaa keskusteuun. Ureaa kylvettiin pajon aikanaan metsään. Urea on ammoniumtyppeä joka on hitaammin kasvin käytettäväksi ja sitoutuu löyhästi maahiukkasiin. Siis pitempivaikutteinen.

    Nitraattityppi (salpietari) on nopeasti liukenevaa ja  kasvien käytettävissä heti. Ilmeisesti haihtuukin herkemmin.

    Kumman siis valitset metsään…? Urean vaikutus näkyi vuosilustoissa kymmenkunta vuotta. Ei se viive ole metsässä edes havaittavaa salpietariin verrattuna. Kosteutta metsässä yleensä riittää molempien liukenemiseen. Kosteusmittari on aina mukana. Istuppa mättäälle ni yleensä persuus kastuu kelistä riippumatta.Salpietarin tuotanto lienee valmistajalle parempi business. Ympä muista nähneeni ureamainoksia…onhan se halvempaa.

    Jälleen mutu tutkimusta -70 luvulta alkaen. Toivottavasti muistan oikein. Voi tarkistaa kuukkelilta eri typpien ominaisuudet. Titeellisesti tutkittua oikeaa tietoakin varmasti on tehty ja löytyy kaivamalla.

     

    Nimetön

    Tais mennä nyt vanhallajätkällä salpietari ja urea sevon, ainakin urea on se joka herkästi haihtuu esim. keväällä ilmaan, jopa kolmasosa voi karata taivaantuuliin.

    Remie

    Onko lannoituksen vaikutusta lainkaan tutkittu aluskasvillisuuden kannalta. Tuhoaako lannoitus puolukat ja mustikat kokonaan vai osittain.  Vesistöihin lannoitteita kuitenkin virtailee kun pohjavesialueella ei saa lannoittaa.

    Nimetön

    Ainakin mustikat ja mustikanpoimijat tykkää ja hyötyy lannoituksesta.

    Remie

    No se on hyvä , voin roiskia puutarha y-lantaa tonnin hehtaarille.

    Apli

    Hiukan omia kokemuksia, salpietarin kylväisin heti keväällä lumien sulattua ja maan pikkuisen lämmenneenä, urea ehkä sama juttu. Olen kokeillut myös kuusikoiden ja jopa koivikoiden lannoitusta sitä en enää ainakaan tee, vaikutukset ei vastaa lannoituksen hintaa, tein käsipelillä mönkijää apuna käyttäen. Puhtaiden männiköiden lannoitusta voisin teettää siellä hyöty suurin omasta mielestä, mutta koska olen luopumassa metsätiloistani niin jäänee seuraaville omistajille hommat.

    wanhajätkä

    Lasse. Kirjoitinkin että joku sanomistani voi olla pielessä. Ureaa kuitenkin kylvin -70 luvulla paljon. Eroa lustoissa en huomannut jälkeenpäin vaikka savotta venyi keväästä syksyyn. Satoi tai paistoi joka välissä viska pyöri tai kädet heilui vakassa. Kesän viljelin peltoja ja siellä salpietari, nitraattityppi oli ainoa vaihtoehto nopeasti vaikuttavaa laitumilla. Silloin asia oli mulla hanskassa. Siitä on kuitenkin jo vuosikymmeniä joten varmasti termit on sekaisin mutta toteutus on selkeästi muistissa samoin kuin lannoite, määrät ja tehot on selkeesti muistikirjassa. Haihtumista taivaan tuuliin en havainnut edes lustoissa. Eli taitaa tuokin olla uskonasioita. Salpietaria en kylvänyt koska tiesin sen turhan ärhäkkääksi ja lyhytvaikutteiseksi ainakin pelloll…miksei siis myös metsässä.

    Edelleen samaa mutu-kokemusta. Luulen tietäväni ravinteiden vaikutuksesta edes jotain….

    Jätkä

    Apli. Koivikoiden lannoitus on todettu kannattamattomaksi  sijoitukseksi. Kuusikossa sen kyllä pitäisi toimia…

    Kuitenkin lannoituskohde pitäisi olla kaikin puolin kunnossa, siis täystiheä, mutta ei liikatiheä. Turhat risut raivattuna, vesitalous kunnossa. Lannoitus oikeaan aikaan.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 229)