Keskustelut Metsänhoito Leimaus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 42)
 • Leimaus

  Mitä merkintätapaa arvon kolleegat käyttävät harvennusleimikoiden leimaamiseen? Kuitunauhaa kokeilin, mutta ainakin osa tippui hakkuun aikana ja lisäksi hieman hidasta solmia. Onko sellaisia maalivasaroita vielä saatavana jossain? Ja kestääkö se maali vai liukeneeko helposti pois?

 • Pete

  Metsuri Motokuski mainitsi heijastinnauhapätkillä terästetyn kuitunauhan. Itse en ole motoa koskaan ajanut, mutta kyseistä kuitunauhaa käytän aina leimikon rajaukseen. Konekuskeilta tulee aina kiitokset nimenomaan heijastinnauhan käytöstä. Näkyy kuulemma rajat todella hyvin. Mielestäni aika pieni lisäkulu jos sillä pystyy työtä oikeasti helpottamaan.

  Metsuri motokuski

  Hyvä ”pete” juuri näin. Kehut täältäkin.

  Pähkäilijä

  Onhan heijastavassa nauhassa ajateltu luonnon monimuotoisuutta. Saa rouva pikkulintukin pesäänsä peilin 🙂

  Mutta muuten tosi hyvä keksintö vaikka työvalot olikin urakoinnin suhteen huonoin keksintö sitä ennen… erottuu ihan eri tavalla heijastinnauha tavalliseen verrattuna – pitkän aikaa ollut ongelma tavallisenkin nauhan kanssa lienee ollut kallis hinta kun ostomiehet ei tunnu sitä millään käyttävän…

  Täälläpäin oli aikonaan leskirouva joka pitkin hampain päästi moton metsäänsä, kävi kirveellä tekemässä leimikon ja moton hakattua kävi leimaamassa sitten uran vielä uudestaankin ku jäi liian tiheäksi. Osan leimasi vain yhdeltä puolelta jne… oma hauskuutensa nämä tapaukset on vuosien jälkeen vaikkei silloin liiemmin tainut hymyilyttääkään 🙂

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Älkää sekoittako tähän ketjuun mitään leimikon rajauksia ja rajalinjojen merkkausta.

  Kysyisin vielä, että harrastaako muut kuin Anton leimausta?
  Siis tarkoitan, joko kaadettavat tai jäävät rungot merkitään.
  Miten onnistuu motokuskin kanssa, tuleeko erimielisyyttä?

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Minä leimaan vain omaan käyttöön. Kesällä näkee parhaiten, mikä lehtipuu on poistettava.

  jees h-valta

  Niin, erottaahan sen lehtipuun sieltä kuusikosta paremmin kesällä.
  Jos ei muuten niin vihdan tuoksusta.

  Kurki

  Viime talven harvennushakkuussa, jota oli 6 ha, leimasin n. 5ha hakkuualasta. Metsä oli lenkoista n.12 ..18 m rämemetsää, josta merkitsin nauhalla suorimmat ja parhaat jättöpuut. En tiedä kannattiko, sillä tuo loppukin, joka jäi lemaamatta, on motomiehen jäljiltä ihan samanlaista kuin leimattukin. Se mitä opin tuosta leimauksesta oli, että ei kannata ottaa huomioon ajouria, vaan leimata koko alue, sillä ajouran paikka kannattaa jättää motomiehen harkintaan.
  Leimaamalla voi tietenkin vaikuttaa jäävän puuston tiheyteen ja siihen, että parhaimmat ja isoimmat puut sitten jää varmasti metsään, ettei motomiehelle harvennuksilla tule kiusausta kaataa yhtä isoa, kun pitäisikin kaataa 3 pienempää eikä kuutioita tulisi yhtään enempää.

  Aukusti

  Anteeksi nyt ”Taneli”, vaikka rajalinjat ja leimikon rajauksen merkintä minusta kuuluu leimaukseen. Ainakin tässä minun tapauksessani luottaessani motomiehen ammattitaitoon. Enkä turhaan luottanutkaan. Kiitokset sain myöskin konemieheltä rajalinjojen ja leimikon hyvästä merkkauksesta.

  Aikoinaan MHY:n neuvoja laskutti leimaustyöstä kun häntä ajelutettiin kelkan kyydissä itse nauhoilla merkkaamani leimikon ympäri. Muutaman nauhan lisäsikin. Joten hän piti rajauksen nauhoilla merkkaamista leimauksena.

  Tuo heijastava nauha on minulle uutta. Sitä aion kyllä vastaisuudessa käyttää. Tavallinen nauha kun räntäsateessa kastuu ja sitten lumisena jäätyy, eikä näy kovin hyvin, ellei ole jo katkennut ja pudonnut pois.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Tuo ajourahommahan siinä tietenkin on. Vaatii ilmeisesti melkoisen kokemuksen konekorjuusta, merkitäkseen ajouria siten että motokuskikin on tyytyväinen.
  Toisessa harvennuksessahan urat jo siellä ovat.

  Kurki oli sitä mieltä ettei välttämättä kannata tuo etukäteen merkkaus (leimaus).
  Muiden mielipiteitä?
  Minkä kannan nämä meidän motokuskit ottavat?
  Helpottaako vai vaikeuttaako työtä? Onko kolaus itsetunnolle?
  Aikaa motokuskilla on niukasti puun valintaan ja näkee vain yhdeltä puolen. Kun lenko on sopivan suuntainen, niin sitä ei huomaa, kun katsoo yhdeltä puolen, samoin on koron kanssa.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  OK, Aukusti!
  Sanotaan sitten niin, että keskustellaan tässä ketjussa vain kaadettavien tai vaihtoehtoisesti jäävien runkojen yksittäin merkkaamisesta, ennen hakkuuta, jos leimaaminen on jo vanhemmallakin polvella saanut uusia merkityksiä.
  Itse olen kyllä pitänyt nykyistä käytäntöä leimikon rajaamisena, en leimauksena.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 42)