Keskustelut Metsänhoito Lepikon hoito (polttopuiksi)

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 69)
 • Lepikon hoito (polttopuiksi)

  Merkitty: 

  Tontillamme on muutama lepikko. Ne ovat sellaisessa paikkaa jossa ei kasva mitään tärkeää, joten annamme niiden kasvaa polttopuuksi.

  Kysyisin erityisesti tällaisista lepikon ryppäistä, milloin ja kuinka paksuna on oikea aika kaataa tai harventaa niitä? Nämä lepät kasvavat kuivalla maalla.

  Isoimmat lepät joita olen nähnyt kasvavat yksittäispuina. Toimiiko lepikolle ja miksei myös haavalle se, että harventaa niille latvatilaa ja sitten yksittäiset yksilöt kasvavat isoksi? Vai pitäisikö vain antaa tällaisten ryppäiden kasvaa tiettyyn pisteeseen asti ja kaikki kerralla pois?

 • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Ei tarvitse kasvattaa 20 cm, mutta se on raja jonka yli ei kannata vesasyntyistä leppää kasvattaa, silloin laho alkaa päästä vauhtiin.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Tolopainen

  Kaikissa puulajeissa on kiloa kohden sama määrä energiaa. Haapa ja leppä soveltuvat hyvin polttopuuksi omassa käytössä, palavat puhtaalla liekillä.

  Gla Gla

  Tein alkukesällä kokeen ja laitoin terva- ja harmaalepän oksia ja latvuksia maljakkoon. Vähitellen ne kuihtuivat, eikä yksikään kasvattanut juuria. Joskus joku paju kasvatti maljakossa hyvän juuriston.

   

  jees h-valta

  Kannattaa kuitenkin poltinpuun kasvatuksen ohella aina tehdä hoito metsän tuotto mielessä. Nytkin on perusteilla erikoispuun markkinapaikka jossa haapa ja leppä ovat hyvälaatuisina kauppatavaraa. Voi saada yllätystilin poltinpuiden kasvatuksen lomassa. Isommissa määrin haapa onkin runkokauppatavaraa muutenkin mutta nyt on hankkeilla myös laaturungon ostopaikka. Itekkin meinaan seurailla kauppapaikan edistymistä.

  Supi

  Nimimerkki Jätkä edellä jo sanoikin, että leppäkasvusto on monesti samaa yksilöä jolla on yksi yhteinen juuristo. Olen huomannut, että sama pätee myös pihlajaan. Julkisilla alueilla olen joskus harventanut tiheää pihlajakasvustoa suuremman puuston alle silmälle mukavaan n. 3 5m väleihin. Pihlajien kasvu jämähti siihen ja sen oma tyvivesaikko parissa vuodessa melkein saavutti jätetyt taimet ennen seuraavaa perkausta. Lepikolla on ollut vähän sama vaiva. Yksi reilusti harventamani lepikko ruskistui tänä kesänä ja kasvu pysähtyi. Toinen varovaisemmin harvennettu näytti pärjäävän. Näillä kokemiksilla polttopuulepikkoa en kovin paljon harventaisi. Koskemattomista ja paikoilleen unohdetusta lepikoista tuntuu tulevan joskus aika hyvin tavaraa. Pitkää ja oksatonta runkoa.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Haavalla sama juttu; laajankin alueen puut voivat olla samaa perua. Ilmeisesti monilla lehtipuistamme kannoista ja juuristoista vesominen kuuluu perusbiologiaan.

  jees h-valta

  Onhan siellä nyt haavikko juurivesoja mukavasti kasvattanut. Sinne joukkoon mies jo häviää. Suotuisa kesä. Hirvet syö vattansa täyteen ja siirtyy pihlajien riipijöiksi. Alkavat kyllästyä yksipuoliseen ruokavalioon. Kasvuissa tuo ei haittaa juuri lainkaan. Aina jää runsaasti terveitä latvoja jatkamaan. Yltäkylläinen ruokala jossa kerrankin saavat syödä mällätä. Kunhan ensi kesä vielä mennään voi lyödä ruokalaan maate. Sieltä ei hirveä enää näe kun vesakko peittää. Tuskin jaksavat lähteäkkään muualle.

  Visakallo Visakallo

  Onko paikallisella hirviseurueella jo ampumatorni tai muuten hyvä ampumapaikka siinä Jessen haapavesaikolla? Oletko päässyt selville, kuinka iso lauma siinä on nyt kesällä ruokaillut?

  sikari

  Joskus jäänyt raivatessa sahaus kantoon kiinni. Muutama vuosi niin koko rungon matkalla rannetta paksua runkoa pystyssä.

  pv

  Harvensin hieman tuota aloituskuvan lepikkoa, tein tilaa koivuille.

  Mitä tulee yliharvennukseen ja samaan juuristoon, tässä on kuva puiden vuosirenkaista. Tässä olivat paksummat puut.

  Ja tässä pienemmät puunriu-ut jotka olivat metrin taaempana.

  Vuosirenkaita lukemalla ne näyttävät olevan saman ikäisiä. Yläharvennus tuntuu väärältä koska selvästi nuo paksut lepät kasvavat tilavuutta enemmän ja nopeammin. Se onkin lepikon ongelma, on paksua ja ohutta puuta, ja puut eivät kasva pystysuoraan, vieden latvatilaa muilta puilta.

  Koko lepikkoa en halunnut raivata. Se sijaitsee sopivalla paikalla metsätien varrella . Toivotaan että pystyyn jääneet lepät kasvavat vielä eikä juuristo vaurioittunut pahasti.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 69)