Keskustelut Metsänhoito Lepikon hoito (polttopuiksi)

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 69)
 • Lepikon hoito (polttopuiksi)

  Merkitty: 

  Tontillamme on muutama lepikko. Ne ovat sellaisessa paikkaa jossa ei kasva mitään tärkeää, joten annamme niiden kasvaa polttopuuksi.

  Kysyisin erityisesti tällaisista lepikon ryppäistä, milloin ja kuinka paksuna on oikea aika kaataa tai harventaa niitä? Nämä lepät kasvavat kuivalla maalla.

  Isoimmat lepät joita olen nähnyt kasvavat yksittäispuina. Toimiiko lepikolle ja miksei myös haavalle se, että harventaa niille latvatilaa ja sitten yksittäiset yksilöt kasvavat isoksi? Vai pitäisikö vain antaa tällaisten ryppäiden kasvaa tiettyyn pisteeseen asti ja kaikki kerralla pois?

 • Visakallo Visakallo

  Lepikko on huoleton kasvatettava, sitä voi hakata vaikka millä tavalla, eikä se siitä mihinkään häviä. Hävittämiseen tarvittaisiin myrkkyä, kaivinkone tai se työläämpi vaihtoehto, eli kuusikon kasvattaminen lepikon päälle.

  Apli

  Näin on mutta lepikoita kannattaa harventaa ns kovalla kädellä vähän kuin koivikoita sen olen huomannut kasvaa sitten kyllä hyvällä paikalla nopeasti ja helppoa tehdä polttopuuksi, joskus Mhy välitti leppää savustuspurun valmistus firmaan, taitaa nykyään tulla kaikki ulkomailta.

  pv

  Nyt koivikkoa harventaessa täytyisi päättää paljonko jätän leppää kasvamaan.

  Mitä mieltä olette, kuinka hyvä verrokki ”kasvatusleppä” on k0ivulle polttopuina?

  Alla havainnekuva. Kaadan joko nuo lepät pois, tai vieressä oleva koivu saa lähteä. Koivussahan on tietenkin mutkarunko, joten ehkä tämä on helppo valinta. Mutta sama logiikka pätee muullekin palstalle, pitää valita koivun ja lepän väliltä. Mielelläni jättäisin monipuolisuuspuita paljon, mutta onko se sitten järkevää ja kannattavaa puunkasvatuksen kannalta?
  Joku voisi sanoa että puu mikä puu, kasvaahan se haapakin hyviin mittoihin ja hyvin kuivattuna palaa hyvin. Harmaaleppä on tosiaan hieman haastavampi koska se on lyhytikäinen ja lyhytkasvuinen puu.

  Gla Gla

  Metsänomistajana ainakin minulla on ylituotantoa polttopuista, joten polttopuiden kasvun maksimointi ei ole metsänhoitoa ohjaava tekijä.

   

  Visakallo Visakallo

  ”Mielelläni jättäisin monipuolisuuspuita paljon”

  Etkös sinä pv jo itse vastannut kysymykseesi! Jätät vain parhaat koivut kasvamaan ja muuten suosit niitä leppiä. Saat koko ajan polttopuita, ja myöhemmin koivuista mahdollisesti myös rahaakin.

  Nostokoukku

  Koivu ei ole yhtä hyvä polttopuu kuin leppä. Koivua pois. Voi niitäkin jättää, mutta parhaan tilin saat kun kasvatuksen tavoitteena on polttopuu. Jos ei itse ehdi kaikkea polttaa, niin myy. Klapien heittomottihinta kuulemma Etelä-Suomessa 80-135 €. Siitä tulee aika jämäkkä kuutiohinta. Aivan riukumetsästä ei tuollakaan hinnalla kannata myyntiin tehdä, mutta jo tukkikokoa lähentelevä koivikko ilman muuta polttopuuksi. Kaupunkilaiset kun ovat niin ymmärtämättömiä, että eivät osta mielellään kuin koivua, lähes huonointa polttopuuta.

  Puuki

  Kuorittu koivu varsinkin on parasta polttopuuta.  N. 20 % parempi lämpöarvo/motti kuin muilla puulajeilla. Näkyy se klapien hinnoissakin , että koivu on parasta.

  Nostokoukku

  Painosta laskettuna kaikilla puulajeilla on käytännössä sama lämpöarvo, kilosta leppää lähtee yhtä paljon energiaa kuin kilosta koivua. Koivu pitäisi tosiaan kuoria. Polttopuun teko on varsin työvoimavaltaista puuhaa muutenkin saatikka sitten että koivu ryhdytään vielä kuorimaan. Kuorineen poltettuna koivu notkeaa ja pikeää uunit ja hormit pahemmin kuin tervaskanto.

  Puuki

  Klapit myydään yleensä mottikauppana eikä painon mukaan.  Kuorimakoneita on olemassa. Jotkut klapikauppiaat käyttää niitä.

  Visakallo Visakallo

  Tuo paino/lämpöarvo juttu on aivan totta, mutta kun niitä polttopuita tehdään ja niillä lämmitetään, niin kyllähän niitä leppiä saa sahata, pilkkoa sekä mättää uuniin lukumääräisesti paljon enemmän. Sen takiahan sitä koivua niin arvostetaan.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 69)