Etusivu Keskustelut Puukauppa Luvaton metsälakikohteen hakkuu

Tämä aihe sisältää 108 vastausta, 25 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Jean S 1 viikko, 2 päivää sitten.

Esillä 8 vastausta, 101 - 108 (kaikkiaan 108)
 • Luvaton metsälakikohteen hakkuu

  Meillä metsäfirma hakkasi luvatta metsälakikohteen(tihkupinta) muun hakkuun ohessa(2017). Tämä tuli julki, kun haimme ympäristötukea kuviolle. Emme saa nyt ympäristötukea, kun kuvio on hakattu. Metsäfirma ei ole alkanut asian suhteen mihinkään, vaikka olen kysellyt korvauksen perään. Metsäkeskus aikoi tutkia asiaa, kyseli meiltäkin asiasta, mutta taisi asia jäädä silleen. Onko tämä normaalikäytäntö?

 • Tolopainen

  Ihan samanlaisia nuo kääntöpaikat on jokaisen tien päässä. Sellainen tehdään kerran ja se on siinä. Vie vain taimet parempaan paikkaan.

  omapäinen

  Aikoinaan hakattiin pellontekoalue jossa oli lähde,yhtään puuta ei muistaakseni jäänyt pystyyn. Käyttöilmoitus oli tehty merkintä pellontekoalue(maankäytön muutos)

  Tolopainen

  Suurin osa noista lähteistä on muutenkin kuivunut ojitusten yhteydessä ja ovat hävinneet.

  Tikkula

  Kommentoin tonne ketjun alkuun asiasta kunnolla tietämättä. Itselläni kanssa yhdellä parin hehtaarin kuviolla jostain syystä merkattu tihkupinta. Olen joskus miettinyt että missähän kohtaa se on. Asiasta joskus mainitsin eräälle metsäammattilaiselle( joka työnsä takia tietää pykälät ja käytännön) sanoi ettei tihkupinta minun hakkuisiin/ metsänhoitoon vaikuta juuri mitenkään. Ojitus ja maanmuokkaus kielletty. Onko kellä kokemusta koskeeko koko kuviota vai aluetta 10-15m säteellä tihkupinnasta? Poimintahakkuuta saa kai tehdä tihkupinnallakin kun jättää pusikon siihen ympärille? Onkohan mitä muita rajoituksia/ kieltoja? Tuntuu että näitä pohjavesi alueita, liito-oravan puita, tihkupinta, sähkölinjoja ristiin rastiin, vesilinja ym. olla metässä ihan riittävästi

  suorittava porras suorittava porras

  Peltoalueilla sijainneet tihkupinnat salaojitettiin ja lähteen kohtaan tehtiin salaojakaivot. Kukaan ei itkenyt perään . Loppui  viljelytöiden aikainen rypeminen  hankalissa olosuhteissa ja saatiin pellon vesitalous toimimaan.

  Luontokohteetkin ovat vähän venyvä käsite . Toisella puolella tilan rajaa oja onkin yllättäen puro ja sen ojan tuntumassa olevaa tihkupintaa ei ole huomioitu mitenkään. Sen totesin karvaasti ,kun kone oli akseleita myöten ko kohteessa.  Tihkupinta oli kätkeytynyt ennakkoraivauksessa kaadetun risukon alle ja kaikki merkitsemättömänä keskellä hakkuukuviota.

  Puuki

  Metso-kohteista ei tehdä sopimuksia  Pohjois-Suomessa. (Jos ollaan kasvupaikaltaan keskisen-Suomen pohjoispuolella l . Lapissa. )

  Lakikohteiden välitön ympäristö on sitä ”kriittistä aluetta” käsittelyjen suhteen.

  tamperelainen tamperelainen

  Saako näistä alle0,5ha lähde ja tihkupinta-alueista jotakin ympäristötukeakin?Olen ollut uskossa,että ne menevät metsänomistajan  omaan piikkiin.

  Jean S

  Tihkupinnat on ihan hauskoja, niihin saattaa joskus mulahtaa polvea myöten vahingossa, kun ne saattavat alkaa ja loppua yhtäkkiä.

  Tihkupinnallahan on periaatteessa kaksi suojeltavaa arvoa, toinen on tihkupinta itse (pohjaveden purkautumispaikka maanpinnalle), jolla on tietyt geologiset arvot ja johon periaatteessa liittyy myös pohjaveden pilaamiskielto. Toinen arvo on sitten se, että näissä tihkupinnoissa tahtoo kasvaa joitain harvinaisenpuoleisia kasveja ja erityisesti sammalia. Sanoisin näin, että suhteessa moniin muihin metsälakikohteisiin (esim. kalliot) tihkupinnat ovat oikeastikin aika arvokkaita ja herkkiä häiriintymään. Jos esimerkiksi tihkupinnan alapuolella on vaikka pieni lehtolaikku, niin mielestäni sekin kuuluisi siihen samaan säästettävään kohteeseen, koska on paikkaa, mihin tämä tihkupinta vaikuttaa.

  Ja siis ympäristötukeahan voi saada, jos sitoutuu jättämään alueen metsänhoidollisen käsittelyn ulkopuolelle jne., lukee nyt vaikka metsonpolku.fi-sivuston ensin aiheesta. Riippuu, paljonko omien saman kunnan tilojen pinta-alasta on näitä erityiskohteita.

  Kyllä ne tihkupinnat yleensä pitäisi metsästä löytää. Hetteikkö on varmaan sama asia eri murteella. Saattaa olla saniaista, sammalia, ruskeaa liejua tms., ja tosiaan saattaa näyttää hyvin viattomalta, mutta voi olla hyvin upottavaa. Aika harvoin tasamaalla, enimmäkseen rinteiden alaosissa, joissa pohjavesi puskee väkisin läpi normaalista kangasmaasta.

Esillä 8 vastausta, 101 - 108 (kaikkiaan 108)