Keskustelut Metsänhoito Männikön voimakas harvennus

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 115)
  • Männikön voimakas harvennus

    ”Voimakkaan ensiharvennuksen (60 % runkoluvusta) seurauksena puuston tilavuuskasvu aluksi pieneni harvennusta seuraavina vuosina, mutta se saavutti harventamattoman puuston kasvun tason 15 vuoden kuluessa harvennuksesta. Voimakas harvennus pienensi männikön tilavuuskasvua 15 vuoden aikana yhteensä 15 m3 ha–1 (12 %) verrattuna harventamattoman puuston kasvuun.”

     

    Tuossahan tuo tuli selvästi todettua ettei se metsä paranna kasvuaan paranna harvennuksin.

    Lähde:
    Ensiharvennuksen viivästymisen ja harvennusvoimakkuuden vaikutus nuoren männikön kehitykseen.
    Hynynen, Jari; Saramäki, Jussi

    LUKE

  • Metsuri motokuski

    Tein tuossa yhden kaupan isännän pyynnöstä ja yksi kohde oli 3,5 ha ensiharvennus. Kohde oli keskikooltaan noin 60 litrainen. Se miksi tässä vaiheessa harvennettiin siihen oli perusteet. Siitä ei sen enempää. Mutta nyt leimikossa käytettiin uusia pienempiä latvaläpimittoja ja tuli kyllä todettua että jos leimikko olisi myyty e-puuksi niin kertymä ei juurikaan olisi muuksi muuttunut. E-puuleimikon ja normaali ensiharvennuksen kertymässä näillä uusilla mitoilla ei enää isoja eroja ole. Tietenkin jos leimikossa on paljon lepää ja muuta niin silloinhan e -puulla voi saada paremman tuoton.

    suorittava porras suorittava porras

    Jessen kommenttiin

    Kyseessä oli yhden palstalaisen keskikulutus hehtaaria kohti kolmelta vuodelta . Saman joka väitti ,metsäsä olevan ja olleen hyvässä kunnossa. Se toki on todettava ,että tällä hetkellä todennäköisesti jo on , mutta ei ihan kaikilta osin vielä neljä vuotts sitten.

    Täytyy vähän mainostaa MT:n  tämänpäiväistä artikkelia taimikonhoidon kannattavuudesta. Siinä on perusteltu asiat tutkimuksen perusteella kutakuinkin niin , kun minä olen esittänyt ne perstuntumalta yli 10 vuotta. Vastalauseita on riittänyt , vaikka th:n edut ovat päivänselvät.

    Olen muuten itse tehnyt saman myönteisen huomion tutkijoiden kanssa taimikoiden kunnon suhteen viime vuosilta. Entistä  useampi ja lähes kaikki uudet taimikot on hoidettu ajoissa. Hoitorästit vähenevät oikeasta päästä ja niitä syntyy entistä vähemmän.

     

    Puuki

    No ei se th ihan sinun ideasi ole ollut, kun jo kymmeniä vuosia on ollut yleisessä tiedossa miten se vaikuttaa tulevaan metsään.

    Th voidaan tehdä kuten n.20 vuotta sitten oli suosituksena myös jättämällä e-harvennukseen sopiva metsä tavallista tiheämmäksi. Tämä siis jos nykyinen e-puun hinta oletetaan säilyvän.

    Visakallo Visakallo

    Minun raivusbensojen kulutus perustuu puhtaasti kirjanpitoon, eli niissä ei ole mukana mutua eikä nuoruusmuistoja. Jokainen itselleen raivauksia tehnyt tietää sen, että omalla palstalla raivatessa työ tulee tehtyä tarvittaessa aika reippaastikin kuviorajat ylittäen, toisin kuin vieraan työssä. Kirjanpitoon merkitään kuitenkin vain alun perin raivattavaksi otetun kuvion pinta-ala. Myös jokainen täyteen kuusentainta ja lehtipuuta kasvaneita ojanpenkkoja ja tienlaitoja raivannut tietää, että bensaa kuluu, mutta pinta-alaa tulee vähänlaisesti, eikä sitä kirjata raivatuksi alaksi. Oma lukunsa ovat vielä kylvömänniköt, joita minulla on ollut näin Etelä-Suomen oloissa tavallista enemmän. Jokainen niitä varhaisperannut ja niissä taimikkoa hoitanut tietää suuremman bensankulutuksen / ha. Tästä on nyt tullut samantapainen periaatteellinen vääntö, kuin aikoinaan kantojen ja latvusmassan kuutioinnista tai poistoilmalämpöpumpun toimintaperiaatteesta!

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Kun eliitin johto tietoisesti ja pitkäjänteisellä hurmoksellisella fanituksella paalutti kessit ja vissit Suomen metsänhoidon mallikansalaisiksi se tuli samalla blokanneeksi jonkin verran pois. Uudet kirjoittajat, rohkeat kysymykset, kyseenalaistamiset ja sillai. Standardin ulkopuolisilla jää jostain syystä pois tarve kysyä taimikonhoidosta, kun virallinen linja on normitettu tiukaksi: ”… 2 m vuodessa, 10 v kohdalla eh, 80 litraa/kk raivuriin.

    Vähän sääli. Nykyään kun monella mo:lla on muitakin tavoitteita kun jynssätä kerran vuodessa makkaratikun mittaiset yhettömiin, aamusta iltaan. Tai kehua 50 viestiä/vrk-tahdilla saavutuksillaan. Ymmärrettävästi tuohon sumaan on vähänkin arempien hankala mennä, muiden kuin kuvitteellisiksi kärkietenijöiksi itsensä luulemisesta humaltuneiden.

    Hanna

    Visakallo Visakallo

    Hannalla vähän huono aamu? Kyllähän sinäkin tiedät, että metsänhoito, kuten kaikki muukin elämä on monimuotoista. Se on sitä elämän rikkautta. Laita vain löysempää pipoa päähän!

    suorittava porras suorittava porras

    Joko Visa on lukenut MT:n jutun th:sta? Allekirjoitatko ,vai oletko eri mieltä?

    Tiedän tasan tarkkaan , millaista ojanvarsien raivaus on ja olen jopa ihan julkisesti ihmetellyt ,miksi ojanvarsien parasta kasvupohjaa pidetään huonosti tuottavana antamalla aluskasvuksen rehottaa valloillaan viemässä ravinteita myyntiin tarkoitetuilta puilta. Helpointa ne ojanvarretkin on hoitaa vesakon ollessa pientä. Samalla vähenee hirvien piilopaikat. Eivät jumiudu pitkäksi aikaa samaan paikkaan ,kun suojaa ja ravintoa on vähemmän.

    Polttoainekuluissa se yhdeksän litraa hehtaaria kohden vähän yli 160 hehtaarin alalta oli keskiarvo. Pahimmissa paikoissa kulutus on pitänyt olla 15 litraa hehtaaria kohden ,jos oikea-aikaisessa taimikon varhaisperkauksessa kuluu 3 litraa hehtaarille. Kylvömännikön oikea-aikaisessa raivauksessakaan ei valtavia määriä polttoainetta kulu, ei ainakaan sillä 50 ha:n kylvömänniköllä joka tehtiin viime vuosisadan lopussa päästy läheskään Visan esittämiin keskiarvoihin hehtaarikulutuksen kohdalla. Visan polttoainemäärillä olisi tullut raivattua alaa 300 hehtaaria .

    Tolopainen

    Tämä nyt on taas tätä, harvennetaan ylitiheä männikkö ja verrataan paljonko kasvua olisi ollut, jos ei olisi harvenettu. Eihän sitä vertailumetsää ole edes olemassa. Miten se riukuuntuva metsä olisi jatkanut nopeaa kasvuaan samanlaisena 15v.

    Jätkä

    Kun taimikonhoidon työvaikeutta taksoitetaan, niin siinä kai pahin viidakko on luokassa kolme + päivää / ha.

    Kun silloin ennen- tein RS – hommia ihan harjoitusmielessä, minulla riitti metsurin gompikannullinen kokolailla kaksi päivää, jolloin olin mielestäni jo kypsä lähtemään saunaan ja uimaan. Jos siis hehtaarissa kuluu aikaa kolme päivää, on määrä varmasti lähellä yhdeksää litraa / ha.

    Kannuhan on virallisesti viiden litran kokoinen, mutta siihen mahtuu kuusi litraa, taikka sitten on paikallisen NESTE- jakeluaseman mittari väärin kalibroitu.

    Käytännössä oli kaksi kannua, eli en koskaan kantanut bensaa metsästä autolle, vaan kannu oli tuotaessa tyhjä.

    Normaalipäivänä sahasin Huskulla kolme tankillista, eli n. kuusi tuntia vonguttamista. (Tilhillä olisi mennyt 5 – 10 tankillista – ja alaa tullut vähemmän / pv.)

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hesarissa oli vähän aikaa sitten asiaa hirvenmetsästyksestä. Nyt siellä neuvotaan perustamaan sekataimikoita ja pitämään ne tiheinä, jotta hirvieläinten varalta on särkymävaraa. Reikäperkausta ei jutussa onneksi mainita.

    https://www.hs.fi/talous/art-2000009888350.html

    Kommentoin:

    ”Maanomistajien halu pitää korkeaa hirvikantaa Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa on kyllä suuren ihmetyksen aihe. Muualla Suomessa pärjätään puolet vähemmällä ja sieltä puuttuvat myös tiheät kauriskannat.

    Sekametsäisyys taimikoissa on suositeltavaa.

    Tiheydessä ei kannata mennä äärimmäisyyksiin; kaksinkertainen männyn tiheys eli 4000 tainta syntyy kylvämällä käsin tai muokkauksen yhteydessä, ja voi olla hyvä strategia runsaan hirvikannan alueella. Tiheys on sitten muistettava pudottaa alas ennen ensiharvennusta jotta siinä saadaan sitten korjattua taloudellisesti kuitu- tai energiapuuta.”

    2. kommentti:

    ”Metsäntutkimuksesta on saatu vahva näyttö siitä, että männyntaimikossa lehtipuita ei saa päästää ns. etukasvuisiksi, koska varjostus tekee männyistä makoisia hirvien mielestä. Isoja lehtipuita voi jättää riistatiheiköihin ja säästöpuuryhmiin. Uusi Metka-tukijärjestelmä määrää jäävän puuston enimmäistiheydeksi pienissä taimikoissa 2500 tainta. Jos ei nosta tukea, voi jättää vähän enemmän.

    Koivulla on sama ongelma kuin männyllä, että istutuskoivut tulevat korkean hirvieläinkannan alueella syödyiksi. Koivulla kannattaisi noilla alueilla ehkä kokeilla kylvää jalostetulla siemenellä.

    Kovin korkeat hirvieläinkannat heikentävät paikallisesti monimuotoisuutta syömällä ruohokasveja ja monimuotoisuuden kannalta tärkeitä lehtipuita, kuten haapa, pihlaja ja paju.

    Taimikoiden hoitorästit ovat tosiasia, mutta ilmeisesti ne ovat jonkin verran vähentyneet viime vuosina. Olisiko huolellinen hirvikannan hoito muualla Suomessa innostanut taas metsänhoitoon? Toinen tekijä lienee puun hinnan vahvistuminen huippusuhdanteessa – eikä kuitupuun hinta todennäköisesti laskekaan niin kauan kuin energiapuuta tarvitaan nykyiset määrät.” (Unohtui korostaa se että taimikonhoidon hinta nousee eksponentiaalisesti puuston koon kasvaessa, ja lisäksi se, että jos varhaishoidossa vedetään lehtipuu pääosin kenttään, se nousee sieltä muutamassa vuodessa hirvien turvan korkeudelle eikä haittaa enää mäntyä.”)

    Veli-Jussilta myös hyvä puuntuotantoa puolustava kommentti siellä.

    Lukija Tuomo Kangas:

    ”Inventointien mukaan Suomessa on n. miljoona hehtaaria hoitorästiä taimikoissa. Hoitorästi tarkoittaa myöhässä olevaa taimikonhoitoa eli lehtipuuta on taloudellisessa mielessä liikaa. Miten tämä on mahdollista, jos sorkkaeläinkanta muka estää lehtipuuston syntymisen?

    Toisaalta: 99% lehtipuun taimista poistetaan ihmisen toimesta raivaussahalla erinäisten hoitotoimien yhteydessä. Monimuotoisuuden lisääminen ei ole kuin halusta ja ohjeistuksesta kiinni.”

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 115)