Keskustelut Tekniikka Mätästys minikaivurilla

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 61)
 • Mätästys minikaivurilla

  Merkitty: 

  Onko kukaan koskaan kokeillut, tehnyt, nähnyt kokeiltavan tai nähnyt tehtävän maanmuokkausta minikaivurilla? Puhun nyt alle 5 tonnin koneista. Yleensähän pikkukoneet ovat kumiteloilla, mutta rautatelojakin niihin saa. Ulottuvuus ja maavarahan niissä on tietty aika heikko, mutta kun ei tee urakkaa… Itse kaivuuliike esim mättään tekoon ei vaadi koneelta paljon voimaa – koneen voimasta se ei jää kiinni. Itsellä sattuu olemaan 3,5 tonnin kone, ja meinasin ensi kesänä kokeilla. Siinä on tosin kumitelat, jotka vähänkään löysänä eivät tahdo epätasaisella pysyä paikallaan. Rautateloja on saatavana. Jollain helpolla kohteella meinasin kokeilla kumiteloilla. Melko helppo olisi muuten kehitellä sellainen leveillä teloilla ja isolla maavaralla oleva kone, jonka voima riittäisi maanmuokkaukseen ja paino jäisi pariin tonniin (ja olisi siten vielä peräkärryllä vedettävissä). Olisi se vaan hienoa kun ei tarvitsisi rukoilla kaivinkonemiehiä hommiin (ja etämetsänomistajana sovitella aikatauluja) ja kustannukset jäisi murto-osaan…

 • jpjulku jpjulku

  Pete, onko niillä rautatelaisia minikoneita (<5 tkg)?

  Puuki

  Joko laikku-/kääntömätästys maksaa 500 €/ha ?   Pari vuotta sitten sai vielä n. 400 €:lla, jos m.-firman kautta olisi tilannut.

  Mätästyksestä kuulemma (tutkimuksen tai ainakin yhden tutkijan mukaan) pöllähtää co2:a liiaksi ilmoille. Tosin aikoinaan (taisi olla viime vuonna) lehdessä julkaistu lausunto ei erotellut mätästystapoja mitenkään.  Aika vähän laikkumätästyksessä kääntyy maata näkyviin ja kääntömätästyksessä vielä vähemmän. Ojitusmätästyksessä enemmän.

  Pienen kaivelukoneen hankinta kuuluisi  tietysti paremminkin harrastuksiin kuin kannattavan metsätalouden investointeihin.  Mutta joskus on hankalaa saada muokkauskonetta töihin eikä kaikki konekuskitkaan saa tehtyä muokkauksia oikein. Voi olla kyse kiireestä tai osaamattomuudestakin.

   

   

   

  jpjulku jpjulku

  Puuki, jos metsätalouteen meinaa jotain kalustoa hankkia, niin kaivinkone, jopa pieni sellainen, on kyllä ainakin minun listalla ykkösenä. Jos ajattelee vaikka näitä pienajokoneita, niin ne ne vasta harrastelijalaitteita ovatkin. Jos olisi koneenrakentajan vikaa, niin pikkukoneen alavaunua kun saisi muutettua maavaraisemmaksi ja teloiksi 50:set rautalaput, niin siinä se olisi. Kone, jolla voisi mätästää ja laikuttaa ja jopa kaivaa ojaa. Parhaassa tapauksessa konetta voisi jopa vetää peräkärryllä (paino max 3000 kg), mikä ainakin minulle olisi tärkeää (etäisimpien palstojen etäisyys 200 km), Ainakin minun kokemuksen mukaan maat, joille kuusta istutetaan, ovat yleensä helppokaivuisia. Samoin maat, joille kaivetaan ojaa, ovat yleensä helppokaivuisia.

  Ja mitä siihen Heikki Simolan päästötutkimukseen tulee, niin se kai on alan tutkijoiden keskuudessa aikalailla tyrmätty. Ja tuon pohtimisessa kysymys on siitä, pitäisikö maanmuokkausta tehdä lainkaan, ei siitä tehdäänkö se isolla vai pienellä koneella.

  Kalle Kehveli

  Kyllä pienelläkin kaivinkoneella metsätöitä tekee, mutta maastossa ei saa olla pahoja ojia ja isommat kivet ja kannot pitää kiertää. Pienellä koneella ulottovuus on paljon pienempi, joten se on paljon hitaampi. Traktorin perään äestyskone voisi olla siemenpuu alueella kova sana. Joskus olen nähnyt niitä keski-eurooppalaisissa kuvissa.

  Puuki

  Traktorin perään tarkoitettu käytetty äes näkyi olevan myynnissä huutokaupassa. Hinta taisi olla kympin alle 20k€. Sillä hinnalla saisi jo paljon muutakin metsätöihin ehkä paremmin käypästä.

  Jossain youtube-kuvassa olen nähnyt metsäperäkärryn renkaiseen asennettavan mätästys laitteen. Sekään ei varmaan sovellu kovin monenlaiseen tapaukseen keveytensä takia.

  oksapuu

  Täällä kaivuri urakoitsija laskuttaa 13.5t koneella 50€ tunti+alv.  Hinta sisältää siirron, koneen ja ammattitaitoisen kuskin.

  Halpaa kuin saippua…

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Jopa saa Oksapuu kaivinkoneen halvalla metsään. Katsoin vuoden 2016 laskusta että 60€/h plus ALV, samoin ehdoin, oli kyllä vähän järeämpi kone. Nykyistä taksaa en tiedä.

  Halpaa on kaivinkonetyö, joka tapauksessa.

  Terveisin Korpituvan Taneli

  Pete

  Olen täysin samaa mieltä, että laadukkaan ja oikeasti ammattitaitoisen muokkaustyön tekijän saaminen on usein vaikeaa. Mahdotonta se tuskin koskaan kuitenkaan on. Voi olla että joutuu odottamaan yhden ylimääräisen vuoden että pääsee istuttamaan ja siitä seuraa heinittymistä jne.

  Kuitenkin hyvää kannattaa vaikka odottaa. Laadukas muokkaus on kaiken perusta. Siihen kuuluu tarpeellisten mutta ei ”ylisuurien” kuivatusojien/naveroiden kaivuu, liittymien tasoitus/teko, kohtuullisessa määrin maan(=mättäitä varten) siirto kalliotöppyröille, muokkausjäljen  vaihto kääntömätästyksestä laikkumätästykseen ja edelleen jopa ojitusmätästykseen kun pohjan kosteusolot sitä vaatii. Ja edelleen hakkuutähdekasojen siirto tasaisen jäljen tekemiseksi, ojarummun asennus tarvittavaan paikkaan jne.

  minikaivurilla nämä jää tekemättä ja niin jää ”asfalttikaivajaltakin”. Aika ja energia kannattaa laittaa ammattimiehen varmistamiseen. Yleensä riittää kun tekee tilauksen edellisenä syksynä. Kyllä niitä tekijöitä sentään vielä on. Ja jos näyttää siltä ettei kertakaikkiaan ole, niin siinä on selkeä matkkinarako yhdelle työtäpelkäämättömälle ja sopivasti erakkoluonteiselle tekijälle. (Rikastumishaaveita ei saa olla).

  Hiluxmetsuri

  Peten lista on kattava ja etenkin kun siinä on maansiirtoa kallioiden päälle, saattaa tarjous tulla tuntipohjaisena. Maata kun otetaan jostain niin kuoppahan siihen kohtaan tuppaa ilmestymään. Maan siirtely kaivurilla saattaa tarkoittaa ajelua pitkin metsiä muutaman sadan maalitran takia. Onnistuuhan tuo toki, mutta tulee puille hintaa.

  Itseäni minikaivurin omistajana kyllä ihmetyttää miten kukaan voi tehdä kannattavaa businestä isolla koneella 50€/h sisältäen palkat, sotut, polttoaineet, rasvat, kuskin matkat ja koneen kuljetuksen. Onnea voittajalle 🙂

  Pete

  Omalle kohdalle on osunut kallioisia mutta reheviä maita. Sellaisia jotka vaihettuu muutaman metrin matkalla rehevästä omt:stä sammalpeitteiseksi kalliotöppyräksi. Urakkataksalla saa jälkeä jossa mättäät tehdään sinne missä on maata ja kun kauhan kärjessä tuntuu peruskallio, niin tehdään ehkä jonkinlainen raapaisu. Sopivilla kohteilla asianmukaisen mättään saa syntymään merkittävästi laajemmalle alalle kun malttaa ottaa kauhaan maata siitä mistä sitä saa ja kääntää tornia 180 asetta vastakkaiseen suuntaan. Yhdellä kauhallisella tekee aika monta pientä mätästä.

  No mitä virkaa näillä kasvupaikoilla sitten on kun taimet jossain vaiheessa kuivahtaa näille kalliotöppyröille? Eivät näytä kuivahtavan. Ja kuivimmille paikoille istutetaan tietysti mäntyä.

  Tämä saattaa tuntua piipertämiseltä, mutta kun 2-3 hehtaarin uudistusalalla on kymmeniä töppyröitä niin kyllä niilläkinmielellään puita kasvattaisi.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 61)