Keskustelut Metsänomistus Mehtästysoikeus ja sen siirtyminen maakaupoissa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 163)
  • Mehtästysoikeus ja sen siirtyminen maakaupoissa

    Olisin kysynyt että miten se menee kun tekee mehtäkaupan pitääkö tehdä uusi vuokrasopimus vai loppuuko kauppakirjan teossa metästyskin ? Meneekö seuralle

    ilmoitusta tilavaihdoksista ? 30 vuotta olen mehtiä omistanut ja vuokrannu ja tänä syksynä sain ensimmäisen kerran hirvenliha palan 🙂

  • mehtäukko

    Mh ja metsäfirmat kysyvät ostonsa jälkeen kiinnostaako vuokrasopimuksen jatkaminen. Yksityiset yleensä eivät. Seurojen on itse utsittava ,jatketaanko,vuokraatteko?

    pikkutukki

    Vuokrasopimus jatkuu automaattisesti , ellet uutena omistajana irtisano sopimusta .

    suorittava porras suorittava porras

    Jatkuu automaattisesti , , jos kyseessä toistaiseksi voimassaolevaksi tarkoitettu sopimus . Määräaikainenkin  jatkuu toisen samanmittaisen kauden , ellei erikseen sanota irti kauden päättyessä .

    jees h-valta

    Kyllä ne aina jostain ainakin tiedon saavat. Ikinä ei ole ite tarvinnut laittaa rikkaa ristiin. Aina on vuokrasopparia tyrkätty. Ei niitä lihankimpaleita liikaa ole saatunna mutta nyt näyttää tahti olevan paranemaan päin. Nyt jo kymmenkunta kiloa pakkasessa (peuran ja hirven) ja uskon vielä lisääntyvän tämän vuoden aikana. Ehkä kuvastaa myös lisääntynyttä hirvenlihan määrää seuroissa. Yhdesssä laitettiin yksi yli kahdensadan kilon sonni kokonaan maanomistajille noin viiden kilon pusseissa. Pidän tuon asiallisena suhteiden ja vuokran hoidonkin vastineena. Ja tulee niitä lupiakin sitten haettua enemmän kun maanomistajatkin verottavat yhden hirven. Älkääkä tehkö niitä toistaiseksi jatkuvana niitä maanvuokrasopimuksia, te unohdutte täysin ja lihan saanti vielä varmemmin unohtuu. Mutta kun muutaman vuoden välein on pakko uudistaa on varmasti helpompi tulla sopparia sorvaamaan lihakimpaleen kera.

    wanhajätkä

    Lopeta jesse jo turha jauhaminen. En tiedä enkä tunne yhtään metsästysseuraa joka ei hakisi lupia niin paljon kuin ikinä on saatavilla. Niitä tiedän muutaman jotka katovuosina jättävät jonkun luvan käyttämättä kun hirvrt loppuu. Jos et tiedä niin kerron että käyttämättömien lupien lupamaksyt saa takaisin. Miksi ei haettas lupia tarpeeksi….

    Kyllä se on korkeemmassa kädessä niiden lupien määrä. Mietippä miksi seurat ovat kiinnostuneita tekemään vuokrasopimuksen sinunkin palstoista… minäpä kerron….se seuran pinta-ala vaikuttaa suoraan lupien määrään. Etu on molemminpuolinen, sinun palstalta mahdollisesti vähennetään hirviä ja seurat saa enemmän haettua lupia.

    Vaikeahan sinun on tietenkin kantaasi muuttaa. Lihakimpale kyllä kelpaa. Itselle tekisit hallaa jos et vuokraisi. Ainakaan siinä tilanteessa mailtasi ei harvennettaisi yhtään kantaa…molemmat oisi häviäjiä…

    jees h-valta

    En ole mitenkään erityisen vuokrausvastenmielinen mutta ilman vastiketta ei minun maillani metsästetä ja on seura joka maksaa rahalla ja tuo silti lihaa, on seura joka nyt ajanmukaisti vuokrasopimuksen ja lupasi vastikkeena lihaa, vuosittain. On sitten nämä pienet paikalliset joille sen ymmärtäminen tuntuu yllättävän vaikealta. Mutta nyt ollaan pikkuhiljaa pääsemässä eteenpäin ja varmasti teen määräaikaisen sopimuksen. Mikä tässä wanhajätkää niin häiritsi? Se että neuvon vastikkeelliseen vuokraamiseen-ko?

    harrastelija harrastelija

    Perinteisesti metsästys on kuulunut maaseudulla luonnollisena harrastuksena. Hirven metsästyksen tapa on pitää maansa vuokraajille ja kyläläisille peijaat hirvisopan, syltyn ja kaffin kanssa.

    Ensimmäisen kerran jouduin maksamaan metsästysmaasta vieraspaikkukuntalaisena Metsänhallitukselle. Isot yhtiöt perivät maistaan vuokraa, mutta yksityisten, suhteellisesti pienten alueiden vuokraaminen rahaa vastaan on harvinaista.

    Nyt näyttää lihan vaatiminen yleistyvän vaikka peijaisiin kutsutaan maanomistajat. Tämä vastikkeen vaatiminen on yleistynyt nähtävästi siksi, että maan omistus on pirtaloitunut ja etäomistajia löytyy ulkomaita myöten.

    Pienten länttien saaminen ei nyt ole niin hirveän tärkeää, koska metsässähän voi kävellä ilman asetta (ajometsästys) ja koirakin saa olla jonkin aikaa ei-metsästysalueella. Haukkuun voi mennä ilman asetta vuokraamattomalle alueelle – ja hirvi lähtee silloin todennäköisesti pois sieltä. Omalla puolella ammuttua hirveä saa käydä hakemassa vieraa§lta puolelta.

    Visakallo Visakallo

    Minun on erittäin vaikea ymmärtää logiikkaa, että joku yleensä kieltää tai vaatii erityistä korvausta maillaan tapahtuvasta hirvenmetsästyksestä, sillä itse olen vuosikymmenet koettanut osaltani tehdä kaikkeni, jotta metsästys onnistuisi mahdollisimman hyvin. Jos omistaa metsää ja kasvattaa siellä puita myyntitarkoituksessa, hirvenmetsästys on metsänuudistamisen ja taimikonhoidon tapaan aivan välttämätön toimenpide. Hirvenlihassa ollaan  pysytty, vaikka sitä ei ole koskaan tuomaan vaaditukaan. Ei näistä asioista kannata tehdä vaikeita, kun ne eivät sitä oikeasti ole.

    pikkutukki

    Harrastelijan logiikkaa ! Ammattilainen ei mene vuokraamattomalle maille ajamaan hirviä aseettomanakaan koska se on laitonta !

    mehtäukko

    Kylän metsäsysseura. Mikä se on ja keitä jäseninä?

    Kylän maanomistajien maista vuokraamalla muodostettu yhtäläinen alue (väh. 1000 ha) ,joka mahdollistaa esim. hirvestyksen, kettujahdin,karhujahdin…jne.

    Ainakin vuosikymmenet sitten jäseninä ovat olleet kylän metsästävät ukot,naisiakin nykyään.

    Vaikka seuraan päässyt maaton kyläläinen saa tasavertaisen oikeuden jäsenenä näille maille, maanvuokran periminen oman kylän seuralta (ainakaan kun kiinteistöveroa ei vielä ole..!!) tuntuu hyvin vieraalta.

     

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 163)