Keskustelut Metsänomistus Mehtästysoikeus ja sen siirtyminen maakaupoissa

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 163)
 • Mehtästysoikeus ja sen siirtyminen maakaupoissa

  Olisin kysynyt että miten se menee kun tekee mehtäkaupan pitääkö tehdä uusi vuokrasopimus vai loppuuko kauppakirjan teossa metästyskin ? Meneekö seuralle

  ilmoitusta tilavaihdoksista ? 30 vuotta olen mehtiä omistanut ja vuokrannu ja tänä syksynä sain ensimmäisen kerran hirvenliha palan 🙂

 • wanhajätkä

  Jos metsästysvuokrasopimus on määräaikainen niin sopimus jatkuu sellaisenaan vuokra-ajan. Uudella omistajalla on kuitenkin puoli vuotta aikaa purkaa sopimus. Näin on ollut eikä minun käsittääkseni lakiin ole tullut muutoksia siltä osin. Jos sopimus on toistaiseksi niin se jatkuu maailman tappiin puolen vuoden irtisanomisajalla.

  Mutta tehän sen asian oikeanlaidan tiedätte….voin olla väärässäkin

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Meillä seura on ainakin omasta aloitteestaan pyrkinyt uusimaan sopimukset uuden omistajan nimiin, ei siinä mitään uuden omistajan irtisanomista ole odoteltu. Reiluahan se niin onkin, ei tule mitään sanaharkkaa ja epätietoisuutta sitten.

  En ymmärrä ollenkaan tuota Harrastelijan teoretisointia, ettei kaikkista paloista kannata tehdä vuokrasopimusta, kun muutenkin saa tehdä sitä sun tätä. Tuollainen ajattelu on riidan siementen kylvöä. Meillä seura pyrkii tekemään jokaiselle pikku läntillekkin sopimuksen jos se vain on mahdollista. Näin vältetään suukopu asiasta. Toki muutama sellainenkin maanomistaja löytyy, joka ei sopimusta halua tehdä, kuka mistäkin syystä. Seura on ohjeistanut homman niin ettei lain suomiakaan mahdollisuuksia mennä vuokraamattomalle maalle käytetä, ihan sovun säilymisen vuoksi. Jos seura alkaisi riitelemään vuokraamattomien kanssa, niin ei niitä maita kyllä sitten koskaan saisi vuokrauksen piiriin.

  Meilläkin on niin valtava määrä maanomistajia ettei sitä lihaa millään voi jakaa jokaiselle edes joka toinen vuosi. Kaatopaloista on luovuttu, kun ne tulivat lähes aina samoille ja jakoväli muiden suhteen vain pitenisi. Esim. minä saisin joka vuosi, jos kaatopaikan mukaan jaettaisiin.

  Olen myös pyrkinyt tekemään metsästyksen mahdollisimman helpoksi. Metsäautotiet nyt on toki muutenkin tarvittu, mutta piennarteiden teossa on yhtenä pontimena ollut se että sais niitä hirviä sieltä pois muutenkin kuin kantamalla ja vetämällä.

  Vaikka pidänkin huolta siitä että metsästys tilallani olisi mahdollisimman joustavaa ja ilmoittelen vielä havainnointinikin hirvestäjille, olen kuitenkin sitä mieltä että kun metsästys kerran on alunperin maanomistukseen liittyvä oikeus, sen luovuttaminen seuralle tulisi  olla vastikkeellista. Uskonkin, että jatkossa tuo vastikkeellisuus tulee korostumaan yleisemminkin.

  Terveisin Korpituvan Taneli

  pikkutukki

  Ei niin pientä palstaa ole olemassakaan , että siellä saisi metsästää ilman metsästysoikeutta . Hirvien miesajo on metsästystä kaikilta osin , tosin ajomiehellä ei tarvitse olla metsästyskorttia . Eli ei se ajoketju saa ajaa vuokraamattomalta alueelta . Luulisi Harrastelijan tietävän nämä asiat pitkän linjan hirvimiehenä ! Käytäntö voi olla teillä jotakin muuta , tässä kommentoin asiaa miten laki on .

  pikkutukki

  Samaa mieltä Tanelin kanssa , että vastikkeellisuus todennäköisesti lisääntyy mutta hitaasti .

  wanhajätkä

  Tanelilla on ihan kannatettavat mielipiteet. Aukasen kaikki puomit teiltäni metsästyksen ajaksi myös naapurikylien palstoilleni. Tuleehan sinne joskus joku raide hirvimiesten toimestakin. Mulle sillä ei ole kirpaisevaa merkitystä….seuraavassa lanauksessa se tasottuu kun omia jälkiä paikkoo.

  Meillä on sama lihamäärä kaikille tilaksi luokitetuille länteille oli sitten 5 tai 500 ha. Kai se vastikkeellisuus korostuu niillä paikoin missä muutoinkin on se pläntti elämääkin tärkeämpi…periaatteella ”Mikä on minun, älä perhana koske…mikä on sinun nii sehän on mejän yhteistä” Vastikkeellisuutta voi korostaa myös metsänomistajien puolelta. Mitenkähän te pärjäisitte hirvienne kans ilman metsästäjiä. Ei se hirven metsästysoikeus ole kovin monella mahdollista myydä. Tuhat hehtaaria on iso pläntti yhtenäistä aluetta. Sirpalepalstoja ei lasketa.

  Metsuri motokuski

  Meillä on ollut perinne sellainen että yksityiset maanomistajat jotka vastikeetta myöntää metsästysoikeuden saavat noin 5 kg lihapalan jos hirvi kaatuu heidän maalleen. Kaikille järjestetään sitten peijaiset jossa on ruoka ja tarvittavat virvokkeet mukana. Sinne tulevat yleensä maanomistajat lapsineen ja niiden perheet. Yhtiöiden ja MH:n maille kaatuneet hirvet eivät luonnollisestikkaan saa lihapalaa koska hehän perivät vuokran metsätysoikeudesta.

  Eri seuroilla on paljon erilaisia käytäntöjä ja yleensä on hyvä jos maanomistus vaihtuu niin siitä ilmoitetaan edes jollekkin kyläläiselle niin kyllä se sana seuraankin kulkeutuu jos ei satu seuran yhteystietoja olevan. Seuroilla kuuluu olla ajantaiset vuokrasopimukset maista joten jaot ja omistajanvaihdokset on hyvä saada seuralle tiedoksi.

  MJO

  Eli ei se ajoketju saa ajaa vuokraamattomalta alueelta.

  Tarkoittaako pikkutukki seuraavaa. Jos metsästysalueen katkaisee keskeltä 5 km pitkä ja 50 m leveä kiinteistö, jota ei ole vuokrattu metsästysseuralle. Niin ko. 50m leveää kiinteistöä ei ajoketju saa ylittää?

  Älä naurata.

  wanhajätkä

  Vaikka lupia olisi annettu anomisista huolimatta vain viisi, ensimmäinen aikuinen ammuttu hirvi menee maansa vuokranneille. Silloin maanomistajat saavatenemmän kuin me metsätäjät. Hyvinä vuosina tietysti toisinpäin kun jaettavaa on yllinkyllin. Metsästävät maanvuokraajat ei ole tässä jaossa mukana.

  Peijaisiin ja talkoisiin osallistuu muutkin kun vaan seuran jäsenet…paljon kyläläisetkin. On meillä tietysti muutama mulkvistikin jotka ovat jostain muusta syystä poikittain kyläläisiä vastaan kuin metsästys. Pieni kylä ja ainoa todella toimiva yhdistys. Ei tule ikävä etelän näköjään niin kateellisten porukoihin.

  Seuran ympyröissä pyörii paljon muitakin kuin vaan maansavuokranneet ja metsästäjät. Kaikki kylällä vakituisesti asuvat pääsevät luonnollisesti jäseniksi ja pysyvät vaikka muuttaisivat.

  Liha ja lihallinen ahneus ei täällä näyttele näköjään niin suurta osaa kuin siellä rintamailla

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Salliiko laki haavoittuneen eläimen hakemisen ei-vuokramaalta?

  merpe

  Ajo ei saa jatkua luvattomalla maalla, mutta toki ne saa kävellä jokamiehen oikeudella kenen maalla tahansa. Eli ajo pysäytetään rajalle ja siirrytään luvallisellemaalle, jossa järjestäydytään uudelleen ajoketjuksi. Näin se pitää tapahtua.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 163)