Keskustelut Metsänomistus Mehtästysoikeus ja sen siirtyminen maakaupoissa

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 163)
 • Mehtästysoikeus ja sen siirtyminen maakaupoissa

  Olisin kysynyt että miten se menee kun tekee mehtäkaupan pitääkö tehdä uusi vuokrasopimus vai loppuuko kauppakirjan teossa metästyskin ? Meneekö seuralle

  ilmoitusta tilavaihdoksista ? 30 vuotta olen mehtiä omistanut ja vuokrannu ja tänä syksynä sain ensimmäisen kerran hirvenliha palan 🙂

 • suorittava porras suorittava porras

  Sellainen sopimus , joka ei täytä lain ehtoja , on mitätön…valitettavasti . Tämä on sopijapuolten hyvä tietää .

  Tietyt asiat vaativat toiminnan kannalta aikaa , jotta voidaan toimia joustavasti . Maanomistajalle on annettu jopa kolme kuukautta aikaa ilmoittaa muutoksista omistussuhteissa (tämä on lakisääteinen mahdollisuus) . Jos hän ei halua/ ymmärrä sitä tehdä , toistaiseksi voimassa oleva sopari jatkuu entiseen malliin eikä muita toimenpiteitä tarvita . Jos homma närästää , irtisanominen onnistuu irtisanomisajan puitteissa. Mikä tässä on niin vaikeaa?

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Tuo Jeessin esimerkki on oiva osoitus siitä mitä oikeilla asenteilla saadaan aikaan. Koskaan ei saa asettaa tulevaa mahdollista sopimuskumppania selkä seinää vasten, että tämän allekirjoitat. Kyllä sopimuksen teko on aina neuvottelu kysymys, se pitäisi metsästäjienkin jo toki oppia.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  suorittava porras suorittava porras

  Kukas tässä on puhunut jonkun asettamisesta selkä seinää vasten ? On keskusteltu vain sopimusten sisällöstä . Ei liene kenenkään painostamista , jos noudatetaan lakia ja sitä , mitä sopimukseen on sen mukaan kirjattu .

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Tuossa onkin juuri se sinun kompastuskivesi. Et ole valmis löysäämään lain ja sopimuksen kirjaisesta hiukkaakaan, vaikka sillä saisit tyytyväisemmän sopimuskumppanin, joka tuntee itseänsä kohdelluksi isäntänä, eikä renkinä.

  OK, tee Sinä vain lisää änkyröitä omalle kylällesi, tiukalla pykälä politiikalla, mutta älä yritä opettaa sitä muille.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  harrastelija harrastelija

  Tuossa MK:n jutussa olen kuviokoon suhteen aivan samaa mieltä. Mutta hirven metsästyksen suhteen MK ei näköjään ole osannut hoitaa asioitaan – tai sitten kyseessä on tahallinen karrikointi?

  MK on ansiokkaasti soveltanut käytäntöön laajaa ja perusteellista metsätietouttaan – ja bisnesälyään! Tulosta on tullut ja hän on oivaltanut sen, että tänä päivänä mo:n saama puun hinta on niin alhaalla, että pärjätäkseen, on tehtävä hyvin järkeviä päätöksiä.

  Katselin parin palsran kuviokokoja:

  A) 61,3 ha /41 kuviota, km:n 1,5 ha/kuvio. Tällä palstalla voisi todellakin vähän yhdistellä, jotta km:n saataisiin kuviokokoa kasvatettua.

  B) 60,1 ha / 3 kuviota. 1,4 ha, 41 ha ja 17,7 ha. Tämä on selkeä palsta ja eipä tekisi mieli muutella kuviokokoja. Kaikki 3 kuviota ovat erilaisessa kasvuluokassa. Ongelmana on tietysti tässä tapauksessa, että metsässä on harvoin myytävää, myyntivälit ovat pitkät pelkästään tällaisen palstan omistajalla.

  Hyvässä yhteistyössä metsästysporukan kanssa hirvenlihaa eri muodoissa on kyllä joka vuosi riittävästi 🙂

  -Risukkojenraivaaja- -Risukkojenraivaaja-

  Asiasta löytyi myös netistä mielenkiintoinen kirjoitus linkki

  http://www.ulapland.fi/loader.aspx?id=e483f5bc-38c9-4825-b98b-f19467692205

  eri toten tuohon siirtyykö maakaupoissa ”rasitteena” siitä on oltava maininta s.30

  Metsästysoikeuden pysyvyys

  Aiheuttanut minusta tällä palstalla todella hyvää keskustelua ja ennenkaikkea hyviä näkökantoja asiaan.

  Timppa

  Varmastikin useimmiten käy niin, että metsästysseura hyväkssyy metsästysvuokrasopimuksen purkamisen välittömästi, jos uusi omistaja niin haluaa.  Sehän on selvää.  On kuitenkin hyvä, että on selkeät säännöt, jotka suojelevat vilpittömässä mielessä toimivaa metsästysseuraa.  Voihan olla niin, että on anottu hirvilupia, mutta strateginen alue irtisanottaisiin sen jälkeen, kun luvat on myönnetty.  Seurauksena voisi olla  metsästysalueen jakaantuminen niin, ettei enää muodostuisi lain edellyttämää 1000 hehtaarin yhtenäistä aluetta.  Luvat raukeaisivat ja hirvet jäisivät ampumatta.  Tuo kuuden kuukauden sääntö irtisanomisesta ennen metsästysvuoden päättymistä mahdollistaa silloin sen, että vielä sinä vuonna voidaan metsästää hirviä entiseen malliin.

  Jos tuo straterginen alue poistuu lopullisesti metsästyskäytöstä, sitten on mahdollista seuraavaksi vuodeksi suunnitella uudet kuviot ja tehdä uudet vuokrasopimukset vaikka siten, että kaikki muut seuran maat liitetäänkin naapuriseuroihin. Nimenomaan hirvenmetsästykseen liityvissä vuokra-asioissa ei siis kyse ole olekaan yksinomaan uuden maanomistajan edusta vaan myös muiden maitaan vuokranneiden eduista.  Osasinkohan selittää?  Laki on mielestäni tehty erinomaisesti.

  Mielenkiintoinen tilanne on taas sellainen, että alkuperäisen vuokrasopimuksen tehnyt kuolee.  Tilalle tulee perikunta.  Joku haluaa jatkaa sopimusta, joku taas päättää sen.  Koska perikunnassa päätökset on tehtävä yksimielisesti, jatkuuko sopimus ennallaan siihen saakka kun tila jaetaan tai kaikki osakkaat haluavat purkaa sopimuksen?

  jees h-valta

  Tuo sopimusten purkaminenkaan ei, ainakaan nyt kun seurat ovat sen jujun tiedostaneet, ole kovinkaan helppoa varsinkin sellaiselle joka ei kovin henk.koht. tunne seuran jäseniä. Katsot minkä tahansa seuran yhteystietoja heidän sivuiltaan, et taatusti löydä. Kenelle osoitat irtisanomispostisi jos et saa netistä tietoa ulos. Olen tästä aiemminkin kirjoittanut ja taisi olla A.J. kun kehotti katsomaan Riistakeskuksen sivuilta. Aika vähän sieltäkin noin äkkiseltään löysi yksittäisen seuran yhteystietoja. Esim. posti/tahi sähköpostiosoitetta. En sitten tiedä kelpaako esim. tekstiviesti jonkun tuntemansa seuran jäsenen puhelimeen, ja meneekö tieto todella eteenpäin. Pitäisi olla jossain gooklehaulla suora linkki kaikkien seurojen puheenjohtajien yhteystietoihin.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Olen samaa mieltä, että tieto metsästysseuroista (hirviseurueista) pitäisi olla helposti tarjolla vaikka kunkin alueen riistanhoitoyhdistyksen kautta , mieluiten suoraan netistä. Miten on OmaRiista-palvelu, löytyykö sieltä?

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Täällä kyllä löytyy kunnan kaikkien seurojen toimihenkilötiedot, osoitteet ja puhelinnumerot helposti netistä.

  Ellei edes nettiin ole tietoja laitettu, niin kovin on salamyhkäistä, niin se on sitten jo tahallista piilottelua. Nettihän on nimenomaan hyvin halpa tiedotuksiin. Vaatii vain hiukan viitseliäisyytt.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 163)