Keskustelut Luonto Metsäihmisten Joulu

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 37)
 • Metsäihmisten Joulu

  Millainen joulu teillä on ollut muinoin esim 60-70 luvuilla! Nyt on ainakin tavaraa mitä ostetaan ja höyrytään! Mitä perinteitä teillä joulussa? Hyvää ja rauhaisaa joulua kaikille palstalaisille, metsäihmisille ja hyvä tahto kaikilla! Linkkinä eräs joulunvietto!https://youtu.be/TvJW6Dqe8iI

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  1960-luvun joulu maalla oli niukka, lahjoja oli vähän, ja nekin useimmiten ns. pehmeitä paketteja. Nyt kun omat lapset eivät enää tarvitse lahjoja, materialismista on ainakin joulun osalta päästy eroon. Yleisimmät lahjatoiveet ovat pelejä – ekologista kuluttamista!

  Lapsuuden jouluperinteisiin kuului, että aattoaamuna katseltiin lastenohjelmia telkkarista ja koristeltiin kuusi, sitten kuunneltiin joulurauhan julistus. Meillä oli aika pitkään kuusessa oikeat kynttilät, ja minun erikoisosaamiseeni kuului kynttilöiden asennus kuusen oksiin. Olisiko tämä ollut vihje tulevasta ammatinvalinnasta? Iltapäivällä kynttilöiden vienti haudoille ja aaton hartaushetki kappelissa.  Sitten jouluateria, sauna ja lahjojen aukaisu.  Vietin nuorena yhden joulun Kanadassa, ja siellä lahjat sai avata vasta joulupäivän aamuna. Eivät meinanneet uskoa, kun kerroin että pukki tuleekin Suomesta eikä pohjoisnavalta! (En tiedä tarkoittavatko magneettista vai karttapohjoisnapaa.)

  Lopuksi lainaus Mikko Tiirolan joulukirjeestä: ”On syytä unhoittaa arjen huolet hetkeksi ja koota voimia tulevan vuoden haasteisiin läheisten ja joulun sanoman äärellä.”

  mehtäukko

  AJ: n juttuun ei lisättävää.Tuota rataa on silloin ja nyt köpötelty.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  1960-luvulla syntyneenä sähköhtömään ,kantovesi ja pihanperä huusholliin,niin niukan ajan kasvattina en turhaa krääsää tänäkään päivä jouluksi osteta.Hyvin samalaista jouluperinnettä menneisyydessä kuin edellisillä kommentoijilla. Joulun sanoma antaa sisällön,mutta nykypäivänä mielestäni liikaa keskitytään muuhun kaupalliseen kulutukseen ,jopa yli varojensa.

  Hyvää  ja rauhaisaaJoulua omasta puolestani myös toivotan palstalaisille.

  :
  :

  Tolopainen

  Niin joulu on vanha pakanallinen juhla ja nykyisin täysin kaupallistunut. Hiukan kiusallista juhlia jonkun juutalaisen syntymäpäiviä.

  Visakallo Visakallo

  50-luvulla syntyneenä ehdin nähdä vielä 60-luvun puolella maaseudun totaalisen köyhyyden, kun joissakin lapsiperheissä ei ajoittain ollut juuri mitään ruokapyöytään laitettavaa, saatika jouluherkkuja. Monet ruoka-apupaketit toimitin äidin lähettämänä perille. Meillä ei ruoata ollut puutetta, mutta raha oli aika harvinaista. Sen jäljen lapsuus sieluun jätti, ettei ruokien kanssa halua vieläkään ronklata. Nykyiset alati vaihtuvat ruoktrendit ovat minulle kuin vieraita toiselta planeetalta. 13 kg harmaasuolattu kinkku uunista, lanttulaatikkoa ja tummaa olutta, siinä se on! Jälkiruoaksi voi sitten kaataa pullosta Portviiniä tai Madeiraa. Mihinkään litkuviineihin en koske.

  metsä-masa metsä-masa

  50-luvulle minäkin kerkisin syntyä ja muistot niistä jouluista on hyvin pitkälti samoja kuin mitä niistä edellä on kerrottu. Maalaistalossa oli aattopäivä jo sikäli pyhäpäiva, ettei silloin ollut vanhemmillakaan kuin ne pakolliset karjanhoitotyöt.

  Minulla oli jännitys päällä koko päivän, koska olin toivonut pientä omaa kirvestä. Päivä oli lyhyt, joulusauna oli jo iltapäivällä, sauna reissukin oli pyörähdys, koska, joulupukki olisi voinut tulla sillä aikaa.

  Kesti vielä pitkä, pitkä odotus ennen kuin pukki ilmestyi kelkkoineen pihamaalle. Minulle nimetyn  paketin  muoto lisäsi jännitystä, ja  siitä se  löytyikin siniteräinen pieni kirves, jonka varsi oli lakattu, oli hieno eikä sillä  alkuun voinut hakata mitään, ettei varsi katkeaisi, se oli mieleinen joululahja silloin. Siinä lahjassa voi olla minulle myös yhtymäkohta ja kiinnostus metsään ja tulevaan ammattiin

  Nykyinen jouluaatto menee jo rutiinilla, joulumuistamiset, sisarusten tapaaminen, joulurauhan julistuksen seuraaminen, haudoilla käynnit, saunominen, ruokailu ja pakettien vaihtamiset ym…

  Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta vuotta !   t, metsä-masa

  Planter Planter

  Rauhallinen ja vaatimaton oli lapsuuden joulu. Televisiota ei meillä vielä ollut, radiosta kuunneltiin Taatan ( F E Sillanpää) joulutarinoita. Minkäänlaisia moottorikäyttöisiä laitteita ei vielä ollut pärinällään häiritsemässä, ei edes traktoria.

  Nukuttiin vielä olkipatjoilla ja mieleenpainuvin joulumuisto onkin se, että jouluksi patjoihin vaihdettiin uudet oljet. Patja oli joulunajan  hyvin pehmeä pyöriskellä, kunnes se taas pian painui litteäksi ja kovaksi.

  Syrjälä Jari

  Näin joulunalusviikolla, hiljainen tunnelma metässä, kaikille rauhaisaa viikkoa ja jännittävää joulunalusviikon jatkoa! Näin sävelin!https://youtu.be/Ki0mVpIs0zE

  jees h-valta

  Teurastajan poikana ei koskaan syötävästä kyllä pulaa ollut. Sika (omakasvatteja) aina teurastettiin jouluksi ja siitähän sitä enemmän ja vähemmän vastenmielistä puperrettavaa piisasi. Kinkku kyllä kelpasi. Mutta eihän sitä muuten kovin yltäkylläistä, tosin ei kyllä kauheaa puutettakaan muistikuvissa. Kuusi ja elävät kynttilätkin kuului. Tosin onneksi vaihtuivat sähköisiin jossain vaiheessa. Taisi olla vähän samoihin aikoihin jo kun sähköt pirttiin saatiinkin. Mukavaa joulun odotusaikaa palstalaisille!

  Apli

  Kinkkua, saunaa, aikaa läheisten kanssa, ei askeltakaan metsään.. Hautausmaalla käynti, rauhaa ja lepoa.. Hyvä vuosi ollut, olkoon seuraava ripauksen parempi kaikille.

  Hyvää Joulua kaikille.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 37)