Keskustelut Luonto Metsäihmisten Joulu

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 37)
 • Metsäihmisten Joulu

  Millainen joulu teillä on ollut muinoin esim 60-70 luvuilla! Nyt on ainakin tavaraa mitä ostetaan ja höyrytään! Mitä perinteitä teillä joulussa? Hyvää ja rauhaisaa joulua kaikille palstalaisille, metsäihmisille ja hyvä tahto kaikilla! Linkkinä eräs joulunvietto!https://youtu.be/TvJW6Dqe8iI

 • Timppa

  Meikäläinen on yli 80-vuotias.  Eivät ne sota-ajan ja ensimmäisten rauhanvuosienkaan joulut mitään kulutuksen riemujuhlaa olleet.  Enempi taidettiin syödä riistaa, jonka isä oli metsästänyt.  Oli yhden sotajoulunkin kotona haavoittumisen vuoksi väliaikaisesti asepalveluksesta vapautettuna.  Joulukuusi oli, muttei lahjoista juuri haaveiltu. Jotain pientä saatiin.   Jossain vaiheessa tuli kuvioon riisipuuro ja sen päälle sekahedelmäkiisseli.  Se oli jo erikoista.

  Tänä jouluna tytär serkkujensa kanssa järjestää sukujoulun Keski-Suomessa meidän työmaatukikohtana olevassa yleensä talviaikaan tyhjässä 150-vuotiaassa maalaistalossa.  Pikkusen on puuhaa sen lämmittämisessä vaikka käytössä on uuneja ja yksi ilmalämpöpumppu.  Ruoat he tekevät talkootyönä.  Epäilemättä laajempi valikoima kuin sota-aikana.  Aattona kinkku ja joulupäivänä hirveä.

  Samalla reisulla olisi mukava nähdä miten sahayhtiön moto on männiköitä ja kuusikoita harventaneet.   Aiemmin oli niin kiirettä, etteivät kuulemma harvennuspuuhiin ennättäneet.  Nyt kuulemma sahoilla on hiljaisempaa.

  Samoin hyvää joulua!!!

  Tolopainen

  Joulu juhlista jaloin, pikkujoulusta kontaten. Oli taas jollekin viimeinen juhla.

  wanhajätkä

  Lapsuuden joulut on ihania muistoja. Isän kans mentiin hakemaan aattoaamuna jo hämärissä joulukuusta. Se ei ollukkaan ihan pikkujuttu. Ku sen kuusen piti olla täydellinen. Kyllähän siinä monta kuusta kolisteltiin lumesta ennenku kelpasi. Aivan mahtavia reissuja. Meillä täällä pohjoisessa oli aina polvilumet…taaperolle haaraperiin. Tietysti joulupukki kävi. Kerranki se oli ajanu porollaan kolarin naapurin, Harjuniemen rattorin kans ja jalka oli lastotettu päreillä. Olin sille naapurille aika vihanen. Pelimies se naapuri ja sai minut nauramaan lopulta…on se pukki jo aika köpö….mutta onhan se vanhakin…

  Se oli satumaailmaa jota vieläkin muistelen lämpimikseen.

  Sitten tuli 18 vuoden jakso jolloin tein turisteille joulua. Aattoa kesti puolitoista kuukautta. Marraskuun lopusta loppiaiseen. Joululaulut pursusi korvista. Väsymys ja stressi oli valtava. Kuitenki sen kinkun joku kerkes paistaa mutta joulurauhaa ei ollut. Rättiväsymys oli se meidän joulu mutta se parikymmentä vuotta meni että humahti. Minusta tuli Wanha Äijä!

  Nykyisin menen aattoiltapäivänä jonkun lapseni  ja lastenlasten luo. Konttaan ja leikin niiden paaperoiden kans kunnes joulupukki käy. Tulen kotiin. Pirun suureen taloon… yksin. Panen reppuun eväät ja ainaki litran pullon hyvää konjakkia. Menen kämpälle. Lyön piisiin tulet ja niin se jääkylmä kämppä siinä lämpijää ennenku konjakki loppuu. Välillä istuskelen könkään rannalla, joki ei siinä kohdalla ikinä jäädy. Muutama ulkotuli…Kosken höyryjen kuurettamat puut…Rauha!! Muistelua…ja piisiin puita. Olen kahden vaiheilla olenko yksinäinen vaiko aidosti onnellinen… kukapa tietää.

  Metsämiehen joulu kuitenkin.

  Annonlaita

  Hyvää joulun aikaa ja eläkää kiltisti, muistaen myös toisiamme! Lapset ja lastenlapset tulevat meidän vanhuksien iloksi sieltä etelästä! Perinteiset Joulu touhut ja ruuat.  Aattona kuusen koristelu, joulurauhan julistus radiosta kuunnellen. Lämmäyttää ulkosauna, sen jälkeen ruokailu ja sitä rataa.https://youtu.be/Ps8osu7ocus

  metsä-masa metsä-masa

  Kiitos, Hyvää Joulua ! oma joulu menee rauhallisesti läheisten parissa jo vanhan kaavan mukaan.

  Ps. Syrjälä Jarilta hieno joulumusiikki valinta !

  jpjulku jpjulku

  Hienoja tarinoita. Hyvää joulua kaikille!

  eero heikki eero heikki

  Kyllä lapsuusajan joulut oli mieluisia vaikka tiukkaa olikin ,olen 40 luvun lopulla syntynyt,hevosella mentii koulun joulujuhlaan,kerrankin joulujuhlasta lähettiin niin tamma lähti kotia kohti semmosella vauhdilla hyvä että kyytiin kerettiin,piti huutaa hitaimmille hevosille että pois alta,no ehyenä selvittiin,varmaan johtu siitä että tammalla oli kiire varsasa luo ,

  r.ritva r.ritva

  Siirto karjalaisten perheenä muista kun tuli CARE järjestöltä tanakkaan pahvilaatikkoon pakatut elintarvikkeet.Maitojauhetta,suklaata joka pienen tytön silmissä vaikutti valtavan isolta ja paksulta.Metallitölkki kahvia,lihasäilykettä.Taisi olla joku valkoinen liina jossa joku punaisenristin tai Svetsinlipunkuva kulmassa.

  Kirje mukana ,ettei tästä saa missään vaiheessa periä minkäänlaista maksua.Paketti oli -Amerikkalaiselta ystävältänne.näitä paketteja mielestäni tuli muutamia.Meillä varsa sai nimen Care tuon mukaan. Tälläistäkin joulua on vietetty vaikka muistikuvat siitä on vähäiset.Lähete kirjelmä on edelleen tallella.

  wanhajätkä

  Otamme näköjään pikkusen förskottia ku nuo pyhät sattu nuin. Haen huomenna iltakoneelta kolme muuta mettämiestä, meemmä kämpälle. Nyt mittari näyttää -22 ja huomenna täyskuu ja veikkaan että lämpö kaskee alle 30. Täysikuu…mahtaa olla kaunista ku kuu paistaa pitkin jokea koskeen. Ja se huurun määrä. Ehdoton kielto on ettei kämppää saa lämmittää etukäteen. Vien kyllä tervaksia rantaan ja tehhään ensimmäiseksi kunnon tulet. Sauna ja kämppä lämpiämään, Saattaapipa siitä tulla varsinainen seittemänveljeksen joulusauna. Kestää ja kestää se saunominen. Sopiva laskeutuminen jouluun…vai mitä. Aattohan on vasta maanantaina. Lämpökäppyrä  lähtee ylös vasta aattoiltana. tarkeneempi pukki paremmin tulla tervehtiin lapsenlapsia. Niin wanhanki. Nyt kyllä odotan koko joulun seutua ja tuntuu että olen rikas…

  Tämä on kylmää seutua ja Rovaniemen lämpöihin on liki 10 astetta.

  https://www.foreca.fi/Finland/Rovaniemi

  Apukan lukemiin vielä pikkusen kylymenpi. Lunta parikymmentä. Lähempä suolaan graavikalaa. Antoisaa joulua teillekki

  Mottimasa Mottimasa

  Eipä muista 60-70 lukuja kun synnyin vasta parikymmentä vuotta myöhemmin. Ajat kuitenkin olivat silloin vielä paljon paremmalla mallilla kuin nyt, ei ollut tietokoneita eikä kännyköitä, omat alle kouluikäiset lapset eivät lankapuhelimen nähdessään tiedä kumpaan osaan siinä puhutaan. Pukki käy ja kovasti odotetaan. Hyvät joulut kaikille!

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 37)