Keskustelut Luonto Metsäihmisten Joulu

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 37)
 • Metsäihmisten Joulu

  Millainen joulu teillä on ollut muinoin esim 60-70 luvuilla! Nyt on ainakin tavaraa mitä ostetaan ja höyrytään! Mitä perinteitä teillä joulussa? Hyvää ja rauhaisaa joulua kaikille palstalaisille, metsäihmisille ja hyvä tahto kaikilla! Linkkinä eräs joulunvietto!https://youtu.be/TvJW6Dqe8iI

 • jees h-valta

  Tuo kyllä välillä kummastuttaa. mikä oli se ”parempi” ennen tietokoneita ja kännyköitä (joka tosin nyt onkin useimmin jo älypuhelin)? Miunsta nämä laitteet ovat tehneet elämämme todella helpoksi ja mukavaksi ja en kaipaa yhtään aikaa ennen niitä. Ei kai yleensäkään ole laitteiden vika jos ihmiset väärikäyttävät niitä?

  Rane2

  Kylällä olevassa vanhassa kuvakirkossa järjestetään aina aattona klo 14 ja 16 hartaustilaisuus.Kirkossa ei ole lämmitystä ja valaistuskin on kynttilöillä mutta siitä huolimatta,tai sen takia, kumpikin tilaisuus  täyttää kirkon.Kovimmilla pakkasilla on luonnollisesti hiukan väljempää.

  Ranen jouluperinteisiin on kuulunut jo pitkälti toistakymmentä vuotta kunniavartio kirkon viereisillä sankarihaudoilla.Tähän osallistuu 10-20 miestä ja muutama nainenkin on ollut.Varustus tulee prikaatilta,lumipuku,vyö,karvalakki ja rukkaset.Alkuun käsittääkseni myös varustukseen kuuluvat Suomi-konepistoolit olivat armeijan mutta nyt ovat harrastajien aseita.

  Vieressä olevan joulukuusen  ja hautakynttilöiden valossa häämöttävän muistomerkin molemmin puolin oleva parivartio luo kirkkoväelle omanlaisensa tunnelman.Muistuttaa ehkä niistä erilaisista jouluista kun kirkoissa todella rukoiltiin varjelusta läheisille ja isänmaalle. .Vartiomieskin pääsee kyllä joulutunnelmaan kun  seisoo hiljaa ja kuuntelee kirkosta vaimeasti kantautuvaa veisuuta.

  Moni käy kirkosta poistuessaan siinä haudoilla ja osa tervehtii myös vartiomiehiä.Kerran hautarivien eteen tuli ilmeisesti isä ja hieman kehitysvammainen poika.He keskustelivat jotain hiljaisella äänellä jonka jälkeen poika tuli seisomaan eteeni noin metrin päähän.Hän katsoi minua tarkasti noin puolen minuutin ajan jonka jälkeen  isä kehoitti että aletaanpas jo lähteä.He lähtivät kävelemään poispäin ja poika kuului sanovan varmana isälleen  että kyllä se nukke oli . Otin tämän kehuna.

  sammeli

  Joulusaunassa käytiin jo aamulla ja sen päälle syötiin riisipuuro hilloilla ja rieskaa savuporolla. Syönnin päälle kokoonnuimme kuuntelemaan radiosta joulurauhan julistusta. Jouluvalmistelut olivat jo siinä vaiheessa valmiina. Päivä meni lapsen mielestä hitaasti iltaa odotellessa. Vanhoja sukulaisia tuli sitten  jouluaterialle ja aatonviettoon. Pöydässä oli parasta mitä äiti osasi. Kitutunti oli odotella ruuan päälle pukkia saapuvaksi. Joulupäivä vietettiin omanväenkesken ja leikittiin saaduilla lahjoilla. Tapanina lähdettiin isovanhempien luokse jonne saapui sukua muutenkin. Joulussa oli ihmeellinen tunnelma ja joulun sanoma oli tärkeä. ”Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto”

  Pienin muutoksin lapsuuden joulun mukaan joulua olemme sittemminkin vietelleet.

  puunhalaaja

  Ei ole muistikuvia 70-luvun nostalgisen vaatimattomista jouluista. Koetan kuitenkin nyt aikuisiällä kompensoida, vietämme joulua vajaa sata vuotta vanhassa torpassa. Eilen illalla kun katsottiin infrapunalämpömittarilla kamarin oven vierestä huovan takaa, niin pakkaslukemia näytti. Olin kovasti tyytyväinen, nyt on sukulaislapsille eläkepäivillä kerrottavaa entisajan kovista oloista.

  Noin muuten on ollut yhtä juhlaa. Lunta, täysikuu, lämpöä hohkaava leivinuuni, jossa on paistunut kinkku ja kaskinauriit. Olen mättänyt napaani täytettyjä munanpuolikkaita, tutustunut Pyynikin käsityöläispanimon osakaspaketin jouluoluisiin. On portviiniä, kuusi omasta metsästä, saunassa isän tekemä vihta. Lahjaksi tuli kavereilta Nauvon limppu ja varpuluuta, täydellisiä lahjoja jouluhyggeilijälle.

  Pihalla on linnuille viritettynä koko arsenaali: neljä automaattia, puolen tusinaa tali- pähkinätankoa, rusinoita mustarastaille sekä siikko, joka ei kiinnosta ketään. Kaikki keltasirkut ovat peurojen ruokintapaikalla viljaa syömässä, ei paljon hikiset lyhteet kiinnosta. Noin tusina lajia ruokinnalla käy, mm. Harmaapäätikkapariskunta. Huomenna kaikki lapset perheineen kokoontuu vanhempien luo, perinne sekin.

  Scientist

  Köyhää oli joulut minunkin lapsuudessani 1950- ja 1960-luvuilla pikkukaupungin lähellä maalla. Mutta silti mukavaa aikaa pääosin.

  Mutta kun oli luonnosta kiinnostunut oli mukava lähteä pienille retkille lähiluontoon. Luontoon ja lintuihin liittyvät kirjat olivat parhaat lahjat.

  Hyvää Joulua kaikille keskustelijoille !

  Reima Ranta

  Lämminhenkistä ja puhuttelevaa Joulua jokaiselle täältä Betlehemistä!

  En tunne niin pitkälle paikallishistoriaa, että tietäisin, mistä tämä paikka on saanut näin puhuttelevan nimensä. Se on keskeneräistä mieltäni usein askarruttanut – miksi olen täällä?

  r.ritva

  Onko se Kaanaan lähellä.Siellä tuon suunnan nimiä on mutta en tiedä niiden alkuperää.

  oksapuu

  Betlehem, ”leivän talo”…

  Ameriikassa näyttäisi myös olevan runsaasti tuon nimisiä  paikkoja. Vaan onkohan Suomessa?

  Rane2

  Suomessa näyttäisi olevan 13 Betlehemiä.

  https://tietokiri.fi/viikonluku/13/

  Rane2

  Hebrea näyttää olevan kääntäjälle haastava kieli.Leivän talo on siis yksinkertaisimmillaan leipomo mutta voi merkitä myös ihan jotain muuta.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 37)