Keskustelut Metsänomistus Metsäklusteri ei nouse, jos kokonaisuus ei ole hallinnassa!

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 113)
  • Metsäklusteri ei nouse, jos kokonaisuus ei ole hallinnassa!

    Menestystä metsistä
    Suomet metsät ovat olleet maamme talouselämässä ja vientikaupassa aina tervanpolton päivistä alkaen ja edelleen koko sotienjälkeisen ajan keskeisessä roolissa. Metalli- ja elektroniikkateollisuus ovat sen asemaa ajoittain horjuttaneet, mutta siitäkin huolimatta olemme jälleen palanneet metsäteollisuutemme suhteen uusien jopa ennen kokemattomien investointien aikaan ja kasvun odotusten äärelle.
    Metsätalous on siitä poikkeuksellinen tuotannon ala, että siinä tuotantokoneisto – metsät – ovat jo valmiina olemassa. Vuosikymmeniä jatkuneen metsänhoitoaatteen ja -valistuksen ansiosta metsämme kasvavat nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Puuraaka-aineesta ei ainakaan toistaiseksi ole kasvullisessa mielessä pulaa.
    Pohjois-Pohjanmaan metsäohjelma vuosille 2016–2020 on valmistunut. Sen valmistelun on myös Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallitus saanut tiedoksi. Koko biometsätalousklusterin kannalta katsottuna elämme käänteentekeviä ratkaisun vuosia.
    Puun käyttömahdollisuuksien kasvun myötä hakkuumääriä pyritään nostamaan suurimman kestävän hakkuumahdollisuuden tasolle vuoteen 2020 mennessä. Päämäärä on kunnianhimoinen, mutta ehdottoman oikea.
    Tavoitteeseen pääsy edellyttää ensinnäkin sitä, että tieverkosto ja varastointipaikat saadaan vastaamaan niin nykyisen kuin tulevan puunkäytön tarpeita, kuljetuksellisten pullonkaulojen paikallistamista ja ratkaisuja niiden poistamiseksi ja terminaalitarpeiden kartoittamista sekä yleistä tienhoidon tason nostamista.
    Metsänomistajan kannalta ratkaisevaa on tavoite tukea yrittäjäpohjaista aktiivimetsänomistusta. Metsätilojen pirstoutumista pitäisi ehkäistä ja metsätilojen sukupolvenvaihdoksia edistää. Myös metsätilusjärjestelyt ovat toimenpidelistalla.

  • Visakallo Visakallo

    Energiapuun hinta korjaantuu vasta, kun energialaitoksille maksetttava suora tuki tuontihakkeelle lopetetaan.
    Samoin on tehtävä Suomen kaikkien aikojen löysäkätisimmälle tuulivoimatuelle.
    Keinot ovat tiedossa, poliitikot voivat lopettaa turhat puheet ja laittaa energiapuuasiat nyt kuntoon.
    Ymmärtäisin paljon paremmin, jos valtion maksamat tuet kohdistuisivat kotimaahan, mutta tällä hetkellä suurin osa maksettavista energiatuista päätyy muihin maihin, ja samaan aikaan suomalainen tuotanto kärsii.

    Visakallo Visakallo

    Suomalaisten veronmaksajien rahoilla tuettu venäläinen hake on käytössä jo hyvin useissa voimaloissa aina Poria myöten, ja samaan aikaan suomalaiset energiapuun korjuuseen ja -laitevalmistukseen investoineet yrittäjät joutuvat ajamaan toimintansa alas.
    Lisäksi tuulivomatukea maksetaan jo yli puoli miljoonaa euroa päivässä, eli se yksin ylittää nelin-viisinkertaisesti metsänomistajille maksettavat kemeratuet.
    En tiedä, mistä se oikein johtuu, mutta hyvin hiljaa tuntuvat poliitikot olevan tästä mielipuolisesta tilanteesta.
    Painostetaanko heitä jostain suunnalta?

    Kalle Kehveli

    Suomea johtaa hyvin pieni ”hyvä veli verkosto” joka ajaa asioitaan omien etujen mukaisesti. Poliitikot ovat vain näiden herrojen juoksupoikia. Metsänomistajien tilanteeseen tulee muutos vain järjestöitymisellä ja hyvällä edun valvonnalla ammattiliittojen tapaan. Metsänhoitoyhdistysten edunvalvontatyö on vitsin luokkaa, ja jäsenmaksujen suuruus ei ole suhteessa tähän. MTK-kytkös ei ollut muutos parempaan. Puun hintaan ei ole tulossa muutosta parempaan. Dollarin kurssin vahvistuessa, metsäyhtiöiden kilpailukyky heikkenee ja vain puun hinta joustaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mihin perustuu Puun takaa tuo tietosi, että suurin osa hakkeen tuesta ohjautuu tuontipuulle?

    Metsuri motokuski

    Paikallisessa lehdessä oli taannoin kirjoitus metsähakeen tuista ja hakeen tuonnista. Tottahan se on että venäjältä hakettaa ajetaan Suomeen koska hinta hakkeelle on olematon. Ymmärtääkseni tuki kohdennetaan kuitenkin voimaloille jotka ostavat sitten hakkeen sieltä mistä se edullisimmin saavat. Hinta voimalaitoksella suomalaiselle hakkeelle oli muistaakseni 30 euron luokkaa motilta ja venäläiselle hakkeelle noin 10 euron pintaan. Mutta yllättävää oli että kuitenkin venäläisen hakkeen ostomäärät olivat muistaakseni vain 20 % luokkaa koko määrästä. Nykyinen öljyn ja hiilen hinta ei varmaan lisää hakkeen kysyntää kun megavatteina muutettuna lämpötehot ovat ihan eri luokkaa.

    Toisaalta jos Suomen kaikki jalostukseen menevä puuraaka-aine poltettaisiin niin sillä ei saataisi kuin puolet Suomen energiatarpeesta. Joten ei se hakekkaan ratkaise koko Suomen energiapolitikkaa. (Pekkarisen kirjoitus).

    Tuohon aloittajan kirjoitukseen voisi todeta että tottahan se on mitä aloittaja kirjoitti. mutta aika paljon kirjoituksessa on kaikkien tiedossa olevia fraaseja, joita poliitikot viljelevät puheissaan. Kai se kuitenkin on niin että markkinat ne kuitenkin ohjaavat puun kysyntää ja hintaa.

    Nyt metsäkeskus on tietääkseni aloittamassa kyselyn sellaisille metsänomistajille jotka eivät ole puuta myyneet 10 – 15 v puun myynnin halukkuudesta ja siten yrittävät saada puuta liikkeelle jos kysyntä kasvaa kuten on ennustettu. Tämä lienee ainoa toimi jolla puuttuvat puumäärät saadaan liikelle. Tuskin aktiivisilta puuta myyviltä metsänomistajilta tarvittavaa puumäärän lisäystä saadaan aikaan ihan hinnallakaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Juuri näin, että nykyisin haketuki menee energialaitoksille. Tukia hallinnoi Energiamarkkinavirasto, joka mm. arvioi laitoksen tukikelpoisuuden. Noilla hinnoilla venäläistä haketta ei tarvitsisi tukea lainkaan: se on ilman tukeakin houkutteleva vaihtoehto.

    Visakallo Visakallo

    Niiden voimaloiden määrä jotka ovat siirtyneet venäläisen hakkeen käyttäjiksi lisääntyy koko ajan.
    Tämä taas näkyy kentällä siinä, ettei kaikkien energiapuu-urakoitsijoiden sopimuksia ole enää uusittu.
    Ensin alkoi energiapuusta maksettava hinta pudota ja nyt sillä ei ole enää menekkiäkään.

    Metsuri motokuski

    Oliskohan tuohon menekkiin ja korkeaan Suomen hakkeen hintaan yksi sellainen tekijä että Suomessa haketta joudutaan tekemään liian pienestä puusta, joten työn osuus nousee kohtuuttomasti ? Nythän tukea e-puulle ei saa kuin alle 16 cm olevista puista ja siten sitä suuremmat e-puu leimikot jäävät tuen ulkopuolelle.

    Viimeisen Aarre- lehden tilaston mukaan karsitun rangan kuutiohinta metsänomistajalle oli vain 3,5 euron luokkaa motti. En varmaan usko että venäjän hakemottista maksetaan paljoakaan sen vähempää. Mutta toisaalta venäjän haketta uskon tehtävän järeämmästä puusta ja sen vuoksi kuutiokohtainen teko on huomattavasti edullisempaa.

    Meillähän metsäteollisuus on lobannut nuo tuet tuollaisiin mittoihin että he eivät joutuisi kilpailemaan e-puuta vastaan.

    Visakallo Visakallo

    Suomen energiapolitiikassa on nyt jotain hyvin pahasti vialla.
    Ei riittänyt, että olemme sidoksissa venäläiseen öljyyn, maakaasuun, kivihiileen, ydinvoimaan ja tuontisähköön.
    Nyt listan jatkoksi tuli vielä energiapuukin.
    Ei liene sattumaa, että Venäjän Suomen suurlähettiläänä on toiminut viimeiset 10 vuotta ei perinteinen diplomaatti, vaan entinen Rosatomin johtaja ja Venäjän entinen energiaministeri.
    Nyt vielä kaiken lisäksi jäi venäläisen öljyn jalostamiseen keskittynyt Neste kiinni hyvin agressiivisesta verosuunnittelusta.

    suorittava porras suorittava porras

    Tuohon Mmk:n listaan pienen puun epäedullisuudesta on lisättävä liian pienestä puusta valmistetun hakkeen heikko tekninen laatu polttolaitosten tarpeisiin . Pari vuotta kuivahtanut e-risukasa ei kestä edes käsittelyä . Maassamme tyypilliset pienet korjuuerät on laskettava kustannuksia lisääviksi tekijöiksi , samoin teiden ylläpito syrjäisillekin varastoille . Uusimpana kustannuseränä on lisättävä kantokäsittely kesäkohteilla . Kantokäsittelykulut nousevat helposti 3:een euroon kiintokuutiolta .
    Tämä merkitsee käytännössä negatiivista kantohintaa monille kohteille . Kantokäsittelyvaatimusta ei ollut silloin , kun energiabuumi alkoi . Investoinnit tehtiin ottamatta huomioon kantokäsittelyn aiheuttamaa kulululisää .

    Ei todellakaan ole ihme , että energialaitoksia kiinnostaa venäläinen hake , joka on tehty järeämmästä puusta . Sitä saa juna-/ laivalasteittain ja hake on hinnaltaan edullista . Kaiken lisäksi puupohjaisen energian tukiehtoihin on jäänyt ammottava
    porsaanreikä . Voimalaitoksen saama puuhun kohdistuva energiatuki on samansuuruinen riippumatta siitä , missä (maassa) puu kasvaa .

    Energiapuun kohdalla ollaan tehty pahemman sortin harharetki .
    Unelma siitä , että risuistakin voisi joku rikastua , on haihtunut karusti taivaan tuuliin . Tämä ei tullut allekirjoittajalle yllätyksenä . Liian monelle sitävastoin tuli .

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 113)