Keskustelut Metsänomistus Metsäklusteri ei nouse, jos kokonaisuus ei ole hallinnassa!

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 113)
  • Metsäklusteri ei nouse, jos kokonaisuus ei ole hallinnassa!

    Menestystä metsistä
    Suomet metsät ovat olleet maamme talouselämässä ja vientikaupassa aina tervanpolton päivistä alkaen ja edelleen koko sotienjälkeisen ajan keskeisessä roolissa. Metalli- ja elektroniikkateollisuus ovat sen asemaa ajoittain horjuttaneet, mutta siitäkin huolimatta olemme jälleen palanneet metsäteollisuutemme suhteen uusien jopa ennen kokemattomien investointien aikaan ja kasvun odotusten äärelle.
    Metsätalous on siitä poikkeuksellinen tuotannon ala, että siinä tuotantokoneisto – metsät – ovat jo valmiina olemassa. Vuosikymmeniä jatkuneen metsänhoitoaatteen ja -valistuksen ansiosta metsämme kasvavat nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Puuraaka-aineesta ei ainakaan toistaiseksi ole kasvullisessa mielessä pulaa.
    Pohjois-Pohjanmaan metsäohjelma vuosille 2016–2020 on valmistunut. Sen valmistelun on myös Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallitus saanut tiedoksi. Koko biometsätalousklusterin kannalta katsottuna elämme käänteentekeviä ratkaisun vuosia.
    Puun käyttömahdollisuuksien kasvun myötä hakkuumääriä pyritään nostamaan suurimman kestävän hakkuumahdollisuuden tasolle vuoteen 2020 mennessä. Päämäärä on kunnianhimoinen, mutta ehdottoman oikea.
    Tavoitteeseen pääsy edellyttää ensinnäkin sitä, että tieverkosto ja varastointipaikat saadaan vastaamaan niin nykyisen kuin tulevan puunkäytön tarpeita, kuljetuksellisten pullonkaulojen paikallistamista ja ratkaisuja niiden poistamiseksi ja terminaalitarpeiden kartoittamista sekä yleistä tienhoidon tason nostamista.
    Metsänomistajan kannalta ratkaisevaa on tavoite tukea yrittäjäpohjaista aktiivimetsänomistusta. Metsätilojen pirstoutumista pitäisi ehkäistä ja metsätilojen sukupolvenvaihdoksia edistää. Myös metsätilusjärjestelyt ovat toimenpidelistalla.

  • jees h-valta

    Metsäklusterin kokonaisuuteen kuuluu kaikki kehitysluokat ja niiden vaatimat toimenpiteet. Jos metsä on hoitoa vaativana e-puuhakkuun tarpeessa on luonnollista että sille löytyy tekijänsä. Onneksi se puoli viriää jos tämä uusi e-puun biojalostushanke alkaa mennä normaalisti läpi EU-ja muissa portaissa. Toivottavaa olisi että menisi.

    Jovain

    Työn arvostus yhteiskunnassa on lailla turvattua, sitä eivät paineet yhteiskunnassa murra. Se on jälleen kerran nähty, vaikeaa on. Instituutio instituutiossa, jonka toivoisi olevan toisin päin. Toki palkansaajan asema on turvattava, sitä kuitenkin mitataan velasta ja yhteisistä etuuksista, mutta myös suojaamattomista etuuksista, niitäkin on. Vain puun hinta joustaa, kerrotaan tuolla edellä.
    Karsitusta rangasta tuollaiset 3.5 euroa keskimäärin, eihän se ole mitään, mennään jopa negatiivisella katteella, kuten tuossa edellä kerrotaan. Tuskin myyntihalukkuutta löytyy, ja toisaalta rangan hinta tienvarressa tai käyttöpaikalla on kymmenkertainen. Suunta on selvä ja sopii hyvin tällaiseen kansallis/sosialistiseen ajatteluun. Tuotantopääomat ylös ja kustannukset alas. Lopputulema ei kuitenkaan ollut odotusten mukainen: Puun hinta alas ja kustannukset ylös. On vielä tehtävää, ei tullut vielä valmiiksi.

    Metsuri motokuski

    Itse uskon että metsänhoidon aktiivisuus ei ole pelkästään tuotteesta saatavasta hinnasta kiinni. Uskon että se on enemmänkin asennekysmys ja kiinnostus metsänhoitoon. Minusta tänä päivänä puunhinta on sellainen että kyllä niillä tulosta tekee jos haluja vain on mutta metsä ja metsänhoito on pitkäaikainen sijoitus ja voi olla että ettei kaikki ikäpolvet saa lunastettua maksimi hyötyä tilan puunmyynnistä.

    Paljon olen itsekkin nähnyt isäntiä, jotka ovat todenneet että miksi minä niitä taimikoita hoitaisin kun en itse niistä hyödy mitään. Olen kyllä todennut että olethan sinä nyt lunastanut siitä melkoisen potin itsellesi ja vastapalveluksena on sinun tehtäväsi hoitaa tila sellaiseen kuntoon että sen voi luovuttaa seuraavalle sukupolvelle hoidettuna tilana. En tiedä onko se auttanut mutta ompahan sanottu kuitenkin.

    jees h-valta

    Mm:ltä sitä tyypillistä naivistelun huippua. En usko että työtilanne paranee hurskastelemalla asiakkaille. Pitäisköhän meidänkin alkaa kulkea talosta taloon ja haukkua pystyyn omistajat jotka eivät ole modernisoineet LVI-tekniikkaa ajan tasalle. Pitäisihän sitten se talokin luovuttaa jälkipolville täydessä markkinaiskussaan. Voisi olla hiukan huonoa kaupallisuutta tuova kikka. Meillä ei ole mitään moraalisia velvoitteita tuleville metsänomistajille. Koska se perillinenkin saattaa myydä pohjineen heti pois. Taimikoiden ja nuorten metsien jättö jälkipolville vaikka hoitamattomanakin on aivan ok, siinähän sitä sitten oppii työstämään metsää kannokosta päätehakkuuseen. Ja jos ei kiinnosta ei ole pakko tehdä vaan myy pois.

    Metsuri motokuski

    En nyt kyllä ollenkaan tarkoittanut naivistella tai arvostella meitä metsänomistajia. Kyseinen ajatus tuli vain mieleen kun mielestäni pelkällä hinnalla kaikkea ei voi ratkaista.

    Jos Jesse näet että hoitatamattomien metsien jättäminen myöhemmille sukupolville on ihan ok niin sehän on vain sinun kantasi. Itse mieluusti hoidan metsiäni omalla vuorollani niin että niillä on jatkuvuutta myöhemmillekkin sukupolville. ”Nyt on vain minun hoitovuoroni” -ajatuksella. En vähääkään vaivaa päätäni sillä mitä seuraava sukupolvi metsällä tekee myykö vai jättääkö hoitamatta. Minulle se on ihan sama. Mutta minä jätän ne kunnossa. Se riittää.

    Tuo LVI-tekniikan ajantasaistamisajatus ei varmaan vielä ole levinnyt sitten teidän perukoille. Meille kyllä katto-, ikkuna- sekä ilmanvaihto- ja putkifirmat kyllä soittelee ja tarjoaa työsuoritteita. Olen kyllä niiden perusteella uusinut myös pannuhuoneen ja lvi-tekniikan ajantasalle, joten ei se nyt niin huono ajatus ole että otat puhelimen käteen ja alat hoitamaan sitä työtäsi josta sinulle maksetaan. Mutta meneehän se aika netissäkin väitellessä.

    Rane

    Se Jesse älähtää johon kalikka kalahtaa…

    jees h-valta

    Onko ne teidän talotekniikan kauppiaat aloittaneet kauppaamisen haukkumalla sinut huonosta talon hoidosta metsuri motokuski?
    Sitä lähinnä tarkoitin enkä sitä etteikö suora kaupanteko olisi ovelta ovellekkin kannattavaa. Voithan sinäkin alkaa kulkea metsänomistajien ovilta töitä parkumassa. Ala vaikka täältä Satakunnasta. Nytkin Fingrid tarjoaa kilometri tolkulla sähkölinjan pohjan raivuuta.

    Metsuri motokuski

    No just. Voi kai sen noinkin ajatella. Ihan kuin olisin vaimolle puhunut. Mitä enemmän selittää sitä pahemmin suohon painuu. Annetaan jesse asian olla. Joillekkin asian oikea ymmärtäminen on todella vaikeaa.

    jees h-valta

    Asia on ymmärretty mutta turhaa hurskastelua ei. Meillä täällä riittää erinomaisesti metsäkansaa joka hoitaa metsänsä ja se osa joka ei hoida menee jossain kohtaa monttuun ja tulee joku joka suorastaan intoa ja tarmoa puhkuen hyökkää sinne ”rytölään” itselleen irtopisteitä keräämään ja itsetuntoa tuhdintamaan. Tuossa muutaman kilometrin päässä on metsätila joka oli tosiaan vuosikymmeniä maaltapaon uhri ja tulos. Sitten tuli kolmas sukupolvi joka vihdoin löysi mhy:n myyntivälityksen ja kaupaksi meni iloisesti ja erittäin kovalla hinnalla. Nyt siinä ei ole juuri puun rippeitäkään ja pintamaat on kuorittu pois. Eli maa-aineksen ottoon ja paikallinen suuri maanrakennusurakoija tekee tiliä kovaa kyytiä silläkin tilalla. Eli kerran vielä yritän sanoa ettei meidän tarvitse edes yrittää miettiä mitä täällä meidän jälkeemme metsille tapahtuu. Todennäköisesti aivan muuta kuin me kuvittelemme. Sadassakin vuodessa tarpeet muuttuu jo aika radikaalisti ja saattaa olla että metsämme paikalla on esim. teollisuusalue tai joku lähiökylä tai tuulipuisto tai lähes mitä vain josta emme tällä hetkellä käsitä vielä edes tarpeen olevankaan.

    pikkutukki

    Joskus kovin huolettaa naapurin vanhat metsät , mutta ei hätää , kyllä ne kolmen sukupolven aikana saavat jossakin vaiheessa kumipyöräkyytiä …

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 113)