Keskustelut Puukauppa Metsälain uudistus: Jatkuva kasvatus

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 74)
  • Metsälain uudistus: Jatkuva kasvatus

    Uusi metsälaki on ollut voimassa kohta vuoden, joka toi merkittäviä vaihtoehtoja metsien käsittelyyn, suurimpina ilmeisesti ikä- ja läpimittarajojen poistumisen ja jatkuvan kasvatuksen mahdollisuuden.

    Onko valmiita mielipiteitä, jopa omia kokemuksia tai havaintoja lähialueilla tehdyistä uuden metsälain sallimista toimenpiteistä ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puun hinnoittelu ei näytä tapahtuvan kuvioittain vaann leimikoittain, eli avohakkuun kylkiäisenä myyty pieni jatkuvan ala voi mennä samalla kantohinnalla kaupaksi. Jatkuvan osuuden korjuukulut on todennnäköisesti jotenkin huomioitu kokonaissummassa.

    pihkatappi pihkatappi

    Ainakin Metsäliitolla hinnat ovat erit leimikon eri hintaryhmillä, ensiharvennus, harvennus tai uudistushakkuu. Voihan olla että jatkuvankasvatuksen tuottamat järeät puut menevät avohakkuun hinnalla jollekin sahalle. Onhan tuota yritetty tutkia niin että lopputulema olisi että hakkuu olisi kannattavampaa kuin normi harvennus koska poistuma on järeämpi. Jatkuvassakasvatuksessa on paljon tarkoitushakuista tutkimusta ja liian vähän käytännön kokemusta.

    Muutama vuosi sitten juttelin konemiesten kanssa yläharvennuksesta, eivät käsittäneet ollenkaan että toinen harvennus kannattaa useinmiten tehdä yläharvennuksena. Nythän tuo yläharvennus on jo metsänhoitosuosituksissa kakkosharvennuksissa se suositelluin menetelmä. Ei olleet konemiehet ainakaan aikaansa edellä. Vaikea onnistua tältä pohjalta.

    hiliman

    Yläharvennusta kannattaa käyttää harkiten, vaikka se voi laskennallisesti olla tuottosampi kuin normi alaharvennus. Luonnontuhot ei vaan aina ymmärrä toimia laskelmien mukaan. Lisäks tukista taitaa päätehakkuulla saaha kuitenki noin 10 € enempi ku harvennukselta.

    Metsuri motokuski

    Voi että kuinka mielellään me konemiehet tehdään kakkosharvennus niin että parhaat isoimmat puut sieltä hakataan. Ei se ymmärryksestä ole kiinni.

    Mutta nykyään metsänhoidossa menee niin että kakkosharvennuksessa vielä poistetaan niitä huonompia ja kasvusta jälkeen jääneitä puita. Tarkoituksena antaa vielä sille parhaimmistolle kasvutilaa järeytymiseen. Jos metsänomistaja haluaa muunlaisen hakuun niin konemiehistä se ei ole kiinni tälläkään kertaa.

    pihkatappi pihkatappi

    Eli kun tasaisella kankaalla kasvaa hyvälaatuisia suoria mäntyjä 900 runkoa hehtaarilla, joista 300 on 24 cm paksuisia ja 600 18 cm paksuisia niin kannattaa poistaa etupäässä noita 24 cm:n runkoja. Tätä eivät konemiehet nieleneet, sanoivat että aina otetaan altapäin, ei auttanut vaikka kuinka selitti että niillä allaolevilla on arvokasvu huomattavasti parempi kuin päällä olevilla. Kaikenlisäksi kokonaiskasvukin paranee kun lisävaltapuita jätetään päävaltapuiden sijaan, päävaltapuut eivät juuri reagoi alaharvennukseen, sen sijaan lisävaltapuut kiittävät lisääntyneestä valosta ja kasvavat järkevämmän runkomuodon kuin päävaltapuut. Tottakai huonolaatuiset poistetaan harvennuksessa aina, eli käytännössä noita 24 cm puita jää pystyynkin, mutta ajatus pitää ymmärtää. Ensiharvennus on aina laatuharvennus ja se on edellytys yläharvennukselle.

    Tietysti voidaan todeta myös että hirvien aiheuttamien tuhojen takia taloudelliset laskelmat yläharvennuksen eduista ovat turhia.

    jees h-valta

    Onpas pihkatapin kakskymmentäneljäsenttiset outoja jos eivät lisääntyneeseen valoon ja tilaan reagoi. Kun olen katsellut siemenpuidenkin lihomista niin onhan se aika huikeata muutamassa vuodessa.

    oksapuu

    Kuusikon yläharvennus on riskialtista touhua, aluksi tulee muutama
    tuulenkaato ja senjälkeen kirjanpainaja.
    Pahimmillaan joutuu hakkaamaan aukoksi muutamassa vuodessa…

    raivuri

    Haluaisin pihkatapilta kysyä että kattaako esittämäsi mallin lisääntynyt arvokasvu harvennuksesta johtuvan alemman tukkipuun kantohinnan?

    pihkatappi pihkatappi

    Tässä esimerkissä kyllä. Käytännössä harvemmin.

    pihkatappi pihkatappi

    Aika pitkämatka tässä on kannattavaan jatkuvaan kasvatukseen.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 74)