Keskustelut Metsänomistus Metsälakikritiikkiä

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 97)
 • Metsälakikritiikkiä

  Tässä voidaan jatkaa keskustelua metsälain ja metsätuholain uudistuksista.

  Mitä mieltä olette mmm.fi palvelussa metsälain arvioinnissa esille tuoduista kritiikeistä tai lakiehdotuksen lopussa olevista eriävistä mielipiteistä, ja muita kommentteja.

  Lakiehdotus löytyy oikeasta reunasta kohdasta ”Työryhmämuistio 17.8.2012”. Linkki alla.

 • Gla Gla

  Kiinnostavampi asia on uudistamisvelvoite ja kasvatushakkuun rajat. Uudistamistoimenpiteet pitää tehdä kolmen vuoden aikana kuten ennenkin. Mutta jos 50 cm kasvatuskelpoinen taimikko pitää olla olemassa etelässä 7 vuodessa, se saattaa jo jotain toimijoita rajoittaa. Pohjoisemman Suomen asioihin en ota kantaa, kun en niitä niin tunne.

  Rajan määritteleminen 50 senttiin on hyvä muutos, kuten lakiehdotuksen perusteluista ilmenee. Mutta ehdotuksen mukaisessa tilanteessa esimerkiksi männyn luontaiseen uudistamiseen ja kylvöön liittyisi jo riski, jos tavoitteena on noudattaa lakia. Järkeä ei olisi siirtyä istutukseen vain tämän lakipykälän takia. Lisäksi koska 7 vuotta alkaa juosta hakkuun pättymisestä, eikä uudistamistoimenpiteiden päättymisestä tai sen määräajan (3 v) päättymisestä, esimerkiksi myyrähuipun takia 1-2 vuodella lykättävä uudistaminen istuttamallakin saattaa tehdä jossain paikoissa hommasta tukalaa. Uudelleen tarkastelun paikka siis ehdottomasti. Koko maata kattavia kannattavuuslaskelmia ehdotuksesta ei ole tarpeen tehdä, koska minkäänlaista tappiota ei tässä asiassa tarvitse sietää.

  Kari m: ”Metsälaissa (asetuksessa) on varsin alhainen runkoluku, jonka verran täytyy metsässä hyväksyttyjen puuntaimia [olla]”.

  Onko ehdotus vähimmäistaimimääräksi ole jo tehty? MEMO-jatkotyöryhmän muistiossa puhutaan vain riittävästä tiheydestä ja että se tullaan asetuksella säätämään.

  Kasvatushakkuissa on myös kiinnostava kohta. Ymmärsinkö oikein, että etelässä rehevä KL3 kuusikko pitää harventaa niin, että jäljelle jää vähintään 800 runkoa ja 15 m2 pohjapinta-alaa? Kun vielä ajourat ja ojalinjat lasketaan mukaan, jää puustoisiin kohtiin melkoisen tiheä puusto, yli 800 runkoa/ha. Vai riittääkö, että toinen ehdoista täyttyy?
  (Liite 3: Ehdotus metsien kestävästä hoidosta ja käytöstä
  annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta)

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Glalta hyviä kommentteja. Itseäni eniten yllätti puolen hehtaarin pienaukon uudistamisvelvoitteen poisjäänti, jos olen asian oikein ymmärtänyt. Kyllähän näin pieni aukko useimmiten uudistuu jos reunametsä on siemennyskykyistä, mutta silloin reunametsä on hakkuukiellossa siemennyksen ajan tai ainakin siemenpuut pitää jättää. Naapurin metsä ei siis voi olla reunametsä. Ja kuinka paljon sitä reunametsää pitää olla, riittääkö aukon toisen puolen metsä?

  Oikeat sieniasiantuntijat osaavat antaa paremmat aikarajat lahosienten poistumiselle. Itse arvelisin että koska sieni elää (pääasiassa havu)puiden juuristoissa, kantojen nosto nopeuttaisi puhdistusprosessia joka kestäisi niin kauan kunnes hienojuuret ja muut maahan jäävät juurenosat olisivat hajonneet. Ts. minimiaika voisi olla yksi energiapuukierto, jonka loppuvaiheessa kuusi saisi luontaisesti uudistua kasvupaikalle lehtipuuston alle. Näin vältyttäisiin suurelta osin uusilta uudistamiskuluilta.

  Gla Gla

  Puolen hehtaarin raja uudistamisvelvollisuudelle yllätti minutkin. Arviointityöryhmän kommentit olivat paikallaan. Nykyisellään ehdotuksessa on liikaa tulkinnanvaraisuutta.

  jees h-valta

  Vai että seitsemässä vuodessa viidenkymmenen sentin taimikko pitää saada aikaan. Onpa tosiaan kova velvoite. Onneksi ei sentään ole ylärajaa vielä määrätty. Omassa taimikossa on yleensä silloin noin kuuden-seitsemän METRIN taimikko.
  Riippuen siitä kuinka kauan joutuu muokkaajaa vartoilemaan.

  jees h-valta

  Ja puolet siihen lisää niin tehdään jo ensimmäinen hakkuu. Konetyönä.

  Gla Gla

  Onko lain vaatimus siis mielestäsi perusteltu? Vai mitä yrität sanoa?

  Ihan heti en kyllä usko, että edes sinun 10-11 vuotiaaseen taimikkoon on raivuria isommalla koneella asiaa.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Jesse taitaa viitata nyt hybridihaavikkoonsa.

  jees h-valta

  Kyllä nyt ollaan aivan normisekametsässä. Koivu-kuusi-mänty, ja ikä suoraan Metsäkeskuksen juuri päivitetystä metsaan.fi palvelusta. Ja se kyllä pitää paikkansakin. En tiedä mistä 10-11v:sta Gla mainitsee. Neljätoistavuotiaasta tehdään hakkuu juuri tänä vuonna.
  Olisi ehkä pitänyt mainita että toinen samanverta lisää. (Sori epäselvä mainintani).

  jees h-valta

  Minulle on lain vaatimus aivan samantekevä koska uudistan aina heti kun mättäät ovat valmiina. Kuusikot uudistan h-haavalle ja silloin vakiintunut taimikko tulee välttömästi istutuksen jälkeen.
  Nehän ovat valmiiksi noin vähintään metrin mittaisia jo taimitarhalta tullessaan.

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Muistelen herra jeesvallan maininneen, että kuivankin kankaan haavikoistaan saisi jo 10-vuotiaana kaksi kolmimetristä kuitutappia.

  On syytä muistaa, että haapa on ainoa joka kestää männynjuurikäävän, joka leviää nopeasti pohjoiseen päin (viime vuonna 100 kilometriä) holtittoman sorkkaeläinlaidunnuksen ja yhtä mielettömän myyrienkasvatuksen ansiosta (avoimien haavojen kautta).

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 97)