Keskustelut Metsänhoito Metsälannoitteiden levitysmäärät

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 121)
  • Metsälannoitteiden levitysmäärät

    Mielenkiinnosta kyselen, onko läsnäolijoilla havaintoja kasvatus- tai terveyslannoitteiden eri käyttömäärien vaikutuksista, vaikka tietysti METLA ja Yara ovat selvittäneet tässä vuosikymmenien aikana keskimääräiset optimimäärät.

    Onko teillä paukkunut mäntyjä halki yliannostellun nitraattitypen voimalla tai onko paras kasvunlisäys jäänyt pienten käyttömäärien vuoksi mustikanvarvuille? Tarinoita otetaan vastaan.

  • Jätkä

    Takavuosina Honkarakenne osti metsähallitukselta komeaa mäntyä pyöröhirsitalojen rakentamiseen. Männikkökankaat oli piiskattu lannoituksin kasvamaan oikein mukavasti paksuutta.

    Kun tukit sorvattiin hirsiksi ja niistä tehtiin taloja, niin melko pian niistä alkoi kesiä pintakerrokset irti. Talot menivät uusiksi, eli nimekäs valmistaja kantoi vastuun tuotteistaan. Syytä tutkittiin ja päätelmä oli, että lannoitus muutti puun solurakennetta niin, että vuosilustojen kevätpuu ei kestänyt normaalilla tavalla.

    Puuki

    Eipä sitä lannoituksen hyödyllisyyttä kannata lannoitefirmojen väeltä tai – välittäjältä kysellä. Puun kasvulisä ja vaikutus laatuun ym. on eri asioita.

    Aapisten samankaltaisuus ei estä niiden painotuseroja ja erilaista tulkintaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Nopeasti kasvaneen puun soveltumattomuus hirsirakentamiseen kuulostaa aivan loogiselta: jos kevätpuun solut kasvavat isommiksi, puu käyttäytyy eri tavoin, ja painuukin varmasti enemmän kuin jos solut ovat pieniä. Kuulemma puuaineen tiheys on suurimmillaan, kun luston paksuus on yksi millimetri. Lannoitus kasvun lisäämistarkoituksessa (pl. terveyslannoitukset) on ehkä turvallisinta varttuneessa päätehakkuuta lähenevässä metsässä, jossa halutaan lisätä laadukkaan pintapuun osuutta. Tutkimustieto lannoituksesta ei kyllä varmaankaan muuta käytäntöjä, ellei puuntuottajaa palkita hyvästä hitaasti kasvaneesta laadusta paksummalla tilipussilla!

    Puuki

    Niinhän se on, että laatu ei parane vaan heikkenee, jos ja kun laatulisää ei juuri makseta paremmasta laadusta.

    Professori on oikeassa kun kertoo Suomen puutuoteviennin laadun mahdollisesta heikkenemisestä jos puun laatuun ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota.

    Tuosta puuaineen max.tiheydestä :jostain pohjoisen laatumännyn kasvatuksen tutkimuksesta on itselleni jäänyt mieleen, että suurin tiheys olisi 1,6 mm vuosiluston kasvulla ainakin männyllä. Mutta oli miten oli; tiheyden vaihtelulla on vaikutusta varsinkin havupuiden laatuun.

    Ja esim. kertopuuta valmistetaan muunlaistakin kuin (jonkun mainitsemia) oksakiehkuroiden väleistä pätkityistä palikoista. Niissä oksien laatu /koko ja puuaineen tiheys on tärkeitä lujuuteen vaikuttavia tekijöitä.

    Pete

    Professorin varsinainen huoli on taimivaiheen ja nuoren puuston liian nopea kasvu jos taimikko hoidetaan nykysuositusten mukaan. Mätästys ja nopea kasvuunlähtö vaikuttavat myös. Ongelma korostuu rehevillä pohjilla. Kyllä minun täytyy tunnustaa, että tämä laittaa miettimään. Ydinpuun liian nopea kasvu voi johtaa siihen, että ytimestä sahatut saheet eivät kelpaa rakennesahatavaraksi. Ja ytimestä ne nimenomaan sahataan ne lankut. Pitääkö istutustiheyttä kasvattaa vaikkapa +3000kpl/ha tiheyteen? Ei houkuttele kustannusten takia. Myöhennnetty ensiharvennus ja sekin lievänä? Ei houkuttele sekään lisääntyneen tuhoriskin takia. Varhaisperkauskesta luopuminen ja palaaminen jonkinlaiseen reikäperkaukseen? Ehkäpä? Reippaampi sekapuuston jättäminen varhaisperkauskessa? No tämä voisi toimia varsinkin jos sekoitukseksi saa mäntyä.

    Lannoitus kakkosharvennuksen jälkeen ei kuitenkaan ole ongelma. Se ei heikennä rakennesahatavaranlaatua millään muotoa. Ja, ehkä valitettavastikin, ei typpilannoitus sentään mitään ihmeitä tee varttuneessa puustossa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Peten linjoilla minäkin. (Korjaus 26.10. klo 14:06.) Männyn ja kuusen taimikoiden varhaisperkauksessa voitaisiin laittaa lehtipuut sileäksi, koska vesakko nousee takaisin muutamassa vuodessa, ja vasta taimikonhoidossa jättää puustoa sen verran, että taimikon tiheys jää riittävän suureksi. Sekapuusto ei saa olla etukasvuista, ja alueella ei saisi olla hirviä sotkemassa laatupuun kasvatusohjelmaa. Toimenpiteiden ajoituksessa pyritään siihen, että luston paksuus on mahdollisimman tasainen, joten lannoitus loppupäässä kiertoaikaa on vain hyödyksi jos kasvu uhkaa hiipua.

    Paavo Puuntuottajan kuva suunnilleen samanikäisisistä mutta eripaksuisista puunrungoista kannattaa vilkaista:

    Puuki

    Reikäperkaus varhaisperkauksena ei ehkä oikein toimisi rehevillä pohjilla ilman uusintaperkausta. Saman asian paremmin ajaa normi varhaisperkaus, koska vesakko nousee kuitenkin alaoksia ”karsimaan”.

    Sekin on huomattava, että kasvatustiheyden vaikutus laatuun riippuu tietenkin kasvupaikasta. Esim. pohjoisempana riittää samaan lustoleveyteen pääsemiseen (yhtä kapeaan) eteläistä aluetta harvempi taimikkotiheys. Mänty tarvitsee laatukasvatuksessa eri tiheyttä kuin kuusi jne..

    pikkutukki

    Miten harvennukset lannoitetulla kuviolla ? Onko huomioita onko harvennuksen ajoituksen aikaikkuna tarkka lannoitetulla ? Viekö nopea kasvu harvennuksen myöhästymiseen ja vihreän latvan supistumiseen herkästi ? Onko lannoituksessa sudenkuoppia ?

    Jätkä

    Männyllä varsinaista laatukasvatusta ei kannata yrittää rehevimmillä pohjilla. Aina on puhuttu ”Riukuvaiheesta”, johon nuori männikkö pitäisi päästää. Se tarkoittaa sitä, että varsin hoikkana männyn tyviosan oksat kuolevat ja kuihtuvat tyvitukin pituudelta pois. Vasta sen jälkeen voisi alkaa harventelemaan.

    Jos tavoitteena on oksaton tyvitukki, niin ainoa varma ja kannattava keino on pystykarsinta. Jos taas pyritään tiheään puuhun, niin pystykarsinta ei riitä.

    Puusepät ovat aina sahuuttaneet järeät laatutyvensä niin, että sahatavarasta on tehty ”Sydänvapaata”, eli taimivaiheen nopeamminkin kasvanut ”purilas” on sahattu pois. ( Parhaat tukit onkin pakattu samaan järjestykseen, kuin missä ne on olleet pölkyssä, vain rimat ovat välissä, vanteet ympärillä ja sydäntavaran kohdalla on aukko).

    derHorst

    Lannoittaessa pitää muistaa kannattavuus. Muutenhan kyse on vain ja ainoastaan kuutiokasvuun tuijottavasta toiminnasta. Kun tuohon sitoutuu euroja, niin pitää muistaa, että ne tuloutuvat vasta hakattaessa. Tässä asettuu jälleen korko oleelliseen osaan.

    Lannoitus voi olla kannattava investointi, mutta ei aina ja automaattisesti. Jos lannoituksen vaikutusaika on noin 7-10 vuotta, niin mielestäni lannoitus kannattaa vain ja ainoastaan juuri tuon verran (7-10 v) ennen päätehakkuuta sopivilla kohteilla. Nuorien metsien lannoittaminen on taloudellisessa mielessä silkkaa tyhmyyttä, paitsi terveyslannoitusten (boorin puutos yms.) osalta.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 121)