Keskustelut Metsänhoito Metsälannoitteiden levitysmäärät

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 121)
  • Metsälannoitteiden levitysmäärät

    Mielenkiinnosta kyselen, onko läsnäolijoilla havaintoja kasvatus- tai terveyslannoitteiden eri käyttömäärien vaikutuksista, vaikka tietysti METLA ja Yara ovat selvittäneet tässä vuosikymmenien aikana keskimääräiset optimimäärät.

    Onko teillä paukkunut mäntyjä halki yliannostellun nitraattitypen voimalla tai onko paras kasvunlisäys jäänyt pienten käyttömäärien vuoksi mustikanvarvuille? Tarinoita otetaan vastaan.

  • pihkatappi pihkatappi

    Lannoittamisella haetaan lisätuottoa. Jos lannoitteseen laitetaan vaikka 10000 euroa, pitää sijoitukselle tietysti laskea jonkinlaista tuottoennustetta, muutoinhan toiminta on pöljyyttä. Jos investointi tuottaa 7 vuodessa lisää puuta arviolta 20000 euron edestä, lannoitus on kannattavaa, kun metsässä rahaa kuitenkin on kiinni niin lannoittamalla saadaan tarvittaessa nopeammin uudistettavaa järki hintaan. Mutta esim. vuonna 2008 olisi ollut helpompi päätellä että lannoitusrahat kannattaa laittaa arvo-osakkeisiin, nythän tuolla rintamalla ei tavallisella ihmisellä erinomaisia ostopaikkoja vissiin ole.

    Trivia

    Peltoviljelystä jää vuosittain jonkin verran lantaa yli. Ajoin viitisen vuotta sitten NKP 27-3-3 lantaa 36-v. ensiharvennetulle mäkimännikölle, missä kasvu ei ennestäänkään toki huonoa, vuosikasvu pykäsi harvennuksen jälkeisestä kasvusta vielä vähintään millin. Havut näyttivät enemmän sembramännyn neulasilta kuin tavallisen pinuksen.

    Tämä runsas ”havustus” aiheutti sitten toissa talvena myös sen, että lumituhot, joita oli muutoinkin runsaasti, koettelivat erityisesti kyseistä kohdetta. Mm. suurin osa kaksihaaraisista päätyi hakepinoon. Eipä sillä, metsä onneksi jäi harvennuksen jäljiltä vähäsen liian tiukaksi, joten aukkopaikkoja, eikä rahallisia menetyksiä juuri ollut.

    Mutta yhteenvetona se, että lannoituksella saattaa olla yllättäviäkin haittoja 🙂

    Jean S

    Eli summa summarum, jos on itellä vehkeet, hyvä maasto ja lantaa jää yli silloin tällöin, kannattaa ajella pienempää annosta 5 vuoden välein kuin suurempi 10 vuoden välein.

    Trivia

    Täydennän aiempaa kommenttia, jos on kuusia niin kannattaa kokeilla ensin varovaisella määrällä. Tiedä sitten menikö ravinnetalous epätasapainoon vai mitä, mutta metsän salpietarilla lähti kuusenkerkät mutkittelemaan hassusti.

    Pete

    Mutkitteu ei johdu ravinnelisäyksestä, metsäsalpietarissa on booriakin. Todennäköisesti kuusentuomiruste, sille oli viime kesänä hyvät olosuhteet ja muutenkin se vaivaa kuusikoita joiden lähellä kasvaa tuomia.

    Puuki

    Professori H.Herajärvi varoittaa kasvattamasta kuusitaimikoita liian nopeasti, jotta laatu ei kärsisi (metsäuutiset). Sama koskee liiallista lannoittamista taimikon kasvatuksen jälkeen. Suuremmassa mittakaavassa tehtynä heikentäisi puutavaran ja sellun laatua.

    Pete

    Professori on aivan oikeassa. Minä kuitenkin kuulin hänen sanovan, että maltillinen typpilannoitus varttuneelle puustolle on ok ja ei aiheuta laatuongelmia. Maltillinen=nyky suositusten mukainen. Liiallinen=nykysuositusta isommat kerta-annokset.

    Puuki

    Minä muistan lukeneeni sellaisenkin tutkimuksen, jossa todettiin ensiharvennuksen jälkeen tehdyn typpilannoituksen heikentävän kuusikon puun laatua ja lisäävän luonnontuhojen esiintymistä.

    Jätkä

    ”Professori H.Herajärvi varoittaa kasvattamasta kuusitaimikoita liian nopeasti, jotta laatu ei kärsisi (metsäuutiset). Sama koskee liiallista lannoittamista taimikon kasvatuksen jälkeen. Suuremmassa mittakaavassa tehtynä heikentäisi puutavaran ja sellun laatua.”

    -Palstan Yli – Esi – Erikois – Vara – Vaurio – Ratkaisu Metsänhoitajainsinöörithän ovat vakuuttaneet moneen otteeseen, että nopeakasvuinen kuusi on aina vaan parempaa kuin tiheälustoinen kuusi – ikäänkuin laadultaan ja lujuusominaisuuksiltaan.

    Ketä tässä nyt pitäisi uskoa? Minä kylläkin olen samaa mieltä Professori Herajärven kanssa. Hän ei taidakkaan olla mikään Tohtori Lauri.

    mehtäukko

    Tuota Jätkän juohauttamaa mh- insinöörien lotrinkia olin jo aiemmin esittämässäkin.

    Kummallinen ristiriita, kun kehutaan kasvun vaikuttavuutta tai ei?!!

    Mutta niinhän on hiilitasessakin vähintään kaksi koulukuntaa vaikka on ollunnunna samat aapiset!

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 121)