Keskustelut Metsänhoito Metsämaan äestys

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 36)
 • Metsämaan äestys

  Merkitty: 

  Hei,

  Onko porukalla kokemuksia ja tietoa traktorin perässä ajettavista lautasäkeistä?

  esim. https://www.youtube.com/watch?v=Qh5cqwT0DpY

  Ja muutenkin kokemuksia äetyksen tuloksista. Onko varmin tapa saada tiheä mäntytaimikko?

  Onko tietoa Etelä-Suomen koneurakoitsijoista, ketkä tekevät metsäalan äestyksiä ja missä hinnoissa liikkuu hehtaarilta?

   

   

   

 • mehtäukko

  Mehtäukko rakensi aikoinaan järeän metsäkoneella kiskottavan kantokoukun ja siihen laakeaa vakoa tekevän auraterän. Kuivilla kankailla sp ja kylvömännikölle toimii oikein hyvin: kapillaarivesi nousee siemeneen ja taimeen saakka kun alusmaa on tiivis.

  Videon möykkelikköön on traktori suojattava metsärenkaista lähtien… Onko aloja niin paljon että kannattaa?

  lintumies

  Menee vähän asian viereen, mutta olen parhaillaan laikuttanut kanervakangasta traktorin perään kiinnitetyllä sontatalikolla. Kangashumus on saatava auki kunnolla . Muuten ei taimetu .   Kivisillä moreenimailla tämä ei toimi ollenkaan, mutta lajittuneilla kankailla hienosti. Kyllä tulee pitkiä ja  leveitä  laikkuja , kun peruuttelee.

  tamperelainen tamperelainen

  Ainakin nuo kylvö-äestykset onnistuivat hyvin vaihtelevasti.Itsellä onnistui kerran hyvin,mutta jo seuraava meni ihan pommiin.Naapurilla kylvöäesettiin kolme vuotta sitten,ei siellä aukolla paljoa ole taimia tullut.Männynkylvö vaatisi optimaaliset kosteus-ja lämpötilat.Vielä tärkeämpi on paikka,mihin siemen kylväytyy.Mielestäni paras on  humuksen ja kivennäismaan seos,,joka on jalalla painettu tiukaksi.Tällöin rouste ei nostele hentoja juuria ylös ja koteutta riittää.Olin nuorena kölvinä 60-luvulla mäntyä kylvämässä ja silloin siement kasteltiin suoveteen ennen kylvöä,ei taideta kastella nykyään.

  sitolkka

  Ei siementä liikuteltuun maahan. Laikun reuna alueet joissa hiukan kunttaa parhaita. Ei ikinä kylvöä mättääseen tai nosteltuun maahan.

  Berza

  Itsekkin mietiskellyt, miten rakentaisi sopivan äestyslaitteen traktorin perään. Kantokoukkuviritys voisi olla yksi sellainen

  Puuki

  Tr:n takapuskulevyllä olen laikuttanut kokeeksi yhden kuvion. Kun on painava ja ottava (jyrkkä kulma maahan nähden) lana/puskulevy , niin hyvin onnistuu.  Kunhan kannot on tarpeeksi matalia.   Tuohon puskulevyyn voisi kyllä lisävarusteena laittaa 2-4 kantokoukun tapaista piikkiä. Sillä olisi sitten parempi muokata hankalampia maastojakin.

  Mottimasa Mottimasa

  Kerran olen sellaisen pien aukon traktorin kantokoukulla mätästänyt, ihan hyvä muuten, mutta painoa tuossa koukussa on liian vähän, ei tahdo upota maahan heti. Hyvä taimikko siihen Siemenpuu menetelmällä syntyi ja melko nopeasti.

  Jätkä

  Jos siementen tarttumista maahan fundeeraa, niin sopiva pohja männylle ei tarvitse mitään ihmeellistä konetta, jos jo on traktori, jossa isoissa pyörissä kunnolliset – tiheät ketjut ja sitten mielellään joku raskas vedettävä, että ketjut hieman rikkoisi maanpintaa = kunttaa.

  Kun avohakkuu tehdään ohutkunttaisella kuviolla kesäaikaan ja koneet pyörivät siellä mielellään ketjut pyörissään ( ei telat), niin maata on rikotuu melkolailla riittävästi, kunhan siemeniä sitten saadaan alueelle.

  Kurki

  Äestyksen hinta on vähän päälle 200e. Kannattaneeko tuolla lähteä perälevyn kanssa kovinkaan kaukana olevalle metsäpalstalle maanpintaa repimään?

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Ei kannata itse hempuli vehkeillä pintaa rikkomaan mennä,ainoastaa kokeilun halusta.Olen aikoinani takatuupparilla ja kivikoukalla muokannut kaksihehtaaria,oli silloin niskatkin vielä notkat.Äestyskylvö ja muutama siemenpuu,niin silloin hyvä männyn taimikko todennäköinen taimien puoleen.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 36)