Keskustelut Metsänhoito Metsämaan äestys

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 36)
  • Metsämaan äestys

    Merkitty: 

    Hei,

    Onko porukalla kokemuksia ja tietoa traktorin perässä ajettavista lautasäkeistä?

    esim. https://www.youtube.com/watch?v=Qh5cqwT0DpY

    Ja muutenkin kokemuksia äetyksen tuloksista. Onko varmin tapa saada tiheä mäntytaimikko?

    Onko tietoa Etelä-Suomen koneurakoitsijoista, ketkä tekevät metsäalan äestyksiä ja missä hinnoissa liikkuu hehtaarilta?

     

     

     

  • Mottimasa Mottimasa

    Samaa mieltä  mutta jos hakkaa itse moottorisahan kanssa jonku pienaukon niin kyllä sen nätisti traktorilla mätästää ja paljon parempi taimikko syntyy kuin tekemättä mitään.

    kuusessa ollaan

    ”Kantokoukkumätästykseen” ja männyn kylvön/luontaiseen uudistuksen yhdistelmään suhtaudun nyt hiema kriittisesti. Tämän talven lumituhoja osui tälläiseen taimikkoon, joka on nyt 8 metristä. Osa taimista syntynyt sen mättään päälle, seurauksena se, että maanpinnan suuntainen juuristo on seurannut mättään kylkiä. Nyt nämä sivujuuret katkeilivat ja lopuksi myös paalujuuri. Joka sekin pitkälti kuohkeassa mättäässä.

    Normi laikutetuilla kohteilla tätä ei ole tapahtunut, koska männyt ovat heti muodostaneet juuriston koskemattomaan kovaan pintamaahan ja sivujuuret lähtevät suoraan sivuille.

    Portimo

    Jossain messuilla katsoin tuollaista traktorivetoista. Oli niin kallis, että mielenkiinto lähti heti. Oishan tuollaisella kiva käsitellä helppoja maita mutta kosteammilla mailla ja ojien kanssa tulisi ongelmia.

    Berza

    Mitenkähän yksisiipisellä tuo homma hoituisi ?

    Mottimasa Mottimasa

    Tuleehan se kantokoukullakin aivan samanlainen mätäs kuin laikutuskoneella, pienempi vain, auki revitty kuntta ja irti maasta oleva mätäs, kaivinkone erikseen, ei siihen kanervikkoon olisi mitään lähtenyt ilman maanpinnan rikkomista. Yksisiipinen ei mene maahan senkäänvertaa kuin kantokoukku. Jonku sellaisen vanhan rautapyörä traktorin takarenkaan tapaisen kun saisi vaikka kantokoukun piikkien väliin pyörimään ja siihen hydraulisen jarrun jolla saisi rattaan välillä jarruttamaan siten että rattaassa oleva piikki repisi mättään auki. Sillä ei tarvitsisi olla kokoajan eestaas ottamassa niinku kantokoukulla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ettei totuus unohtuisi. ”Maankäsittely on taimettumiselle ja taimien kasvulle hyödyllinen ja useimmiten välttämätön toimenpide.”

    https://www.lapinkansa.fi/mielipide/lukijalta-maamuokkaus-varmistaa-metsan-uudistumisen

    oksapuu

    Käviköhän niin  että Etelä-Suomen viimeinen metsä-äes otti ja kärähti?

    Tarkkaa hommaa tuo äestys näin kuivalla ja kuumalla…

    Jätkä

    En ole kuullutkaan…. Entisellä työpaikallani on TT-metsä-äes ollut vakaasti paikoillaan ja tiedänpä paikkakunnalla olevan vielä jokavuotisessa käytössä saman tyyppisen äkeen. Se on siis vapaasti pyörivä kaksivantainen äes, jossa kuluvia osia on niin vähän, että sen päivittäminen onnistuu ihan omallakin korjaamolla. Kiekkoihin kulutusterästä hitsaten ja ehkä laakerit vaihtoon, niitä saa kaupasta.

    kuusessa ollaan

    Ruotsissa äestys edelleen voimissaan ja uutta kalustoa myydään. Yleisin menetelmä, sitten tulee jatkuvatoiminen mätästys. Kaivureita vähemmän. Jostain syystä kaikki toisin kuin meillä…

    Jätkä

    Eräs Lapin metsäkoulun MTI sanoi, että ”Ruotsi on meitä edellä tuommoiset 60 vuotta”.  Se on mielestäni liioiteltua, olin sitä mieltä, että kolmekymmentä vuotta, mutta nyt olen korjannut: Se on neljäkymmentä vuotta meistä edellä kehityksessä.

    Eikä me sitä koskaan saada kiinni…

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 36)