Keskustelut Metsänomistus Metsän omistaminen OY:n kautta??

Tämä aihe sisältää 37 vastausta, 14 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Ranka-Antti 1 vuosi, 4 kuukautta sitten.

Esillä 7 vastausta, 31 - 37 (kaikkiaan 37)
 • Metsän omistaminen OY:n kautta??

  Löytyykö palstalaisilta kokemusta/ näkemystä metsän hallinnoinnista osakeyhtiön kautta?

  Kaikki oppaat toteaa että parasta omistaa henkilönä tai yhteismetsänä ja OY-muotoinen omistus tuntuu jääneen UPM ym. vastaavien iloksi. Lainaus metsäkeskuksen sivuilta:
  <h3>Metsätilan omistusmuodot: Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja osakeyhtiö</h3>
  Yhtiömuotoisesta metsänomistuksesta on kohtalaisen vähän kokemuksia. Ne ovat yleensä verotuksellisesti epäedullisia. Tilanteessa, jossa harkitaan yhtiötä metsänomistajaksi, kannattaa ottaa tarkasteluun yhteismetsä.

  Plussia ja miinuksia: Oy ei voi käyttää metsävähennystä ja Kemeroita saa kait vain päätoiminen metsä oy. Yksityishenkilö maksaa pääomatulosta 30 tai 34% veroa- metsävähennys jos sellainen on. Toisaalta myytäessä metsäpalsta käytetty metsävähennys tuloutuu takaisin verotettavaksi. Yhtiö maksaa voitoista vain 20% veroa mikä on n. 42% vähemmän(20/34). Yksityinen joka isompaa metsää ostaa on todennäköisesti joutunut reilua marginaaliveroa rahoistaan ensin maksamaan, oy:ssä voi ostaa selvästi kevyemmin verotetulla rahalla. OY:llä tarkoitan lähinnä perhe/henkilöomisteisia yhtiöitä. Suomessa kohtalaisesti osakeyhtiöitä joilla varallisuutta jota sijoitetaan pääosin arvopapereihin, kiinteistöihin ja osakkuuksiin muissa yhtiöissä. Löytyykö palstalta jaettavaa  tietoa/kokemusta OY-muotoisesta metsäomistuksesta?

  T. R.A

 • Timppa

  Sen verran täsmennystä Hatelo, että Masan on pitänyt olla kuolleena myös 10 vuotta ennen kuin kuolinpesän osakkaat saavat verovapaasti tehdä keskenään tilakauppoja.

  Kuolinpesä voidaan koska tahansa jakaa vaikkapa siten, että yksi saa metsät, toinen asunto-osakkeen ja kolmas rahat täysdin ilman veroseuraamuksia.

  hatelo

  Ei tarvitse. Riittää kun tila on ollut suvussa eli vainajalla min 10 v. Usein yhtymän omistuspohjaa järjestellään jo perinnönjakotilaisuudessa. Masan perillisistä Lissu ja Jaska ostavat Penan ja Marjatan osuudet kiinteistön määräosan kauppakirjalla heti perään ja omistavat sitten 2/10 tilasta. Ja mitään luovutusvoittoveroja ei mene. Tehty ja koeponnistettu käytännössä vaikka kuinka monta kertaa.

  IsoinJ

  Myöskin kirjanpidon tuloksen ja kassavirran epäsuhtaisuus saattaa tuoda ongelmia. Lähtökohtaisesti osakeyhtiön tulisi arvottaa omaisuutensa markkina-arvoon. Mutta jos puu on kasvanut , niin omaisuuden arvo on kasvanut ja verotettavaa tulosta on syntynyt. Mutta jos puuta ei ole myyty, niin rahaa maksaa noita veroja ei ole.

  Intuitiolla sanoisin, että jos metsän pitoaika on lyhyt (ostat, hakkaat, uudistat ja kasvatat taimet miehenmittaiseksi, jonka jälkeen myyt voitolla) niin saattaisi olla ihan mielenkiintoinen katsella osakeyhtiötä.

  Tai jos omaisuutta on niin paljon, että kannattaa alkaa perintösuunnittelu. Osakeyhtiön osakkeita on paljon helpompi lahjoitella lapsille ajan myötä tai tehdä alihintaisia kauppoja.

  Puuki

  Varallisuusveroa ei ole . Jos ei ole tuloja ei mene verojakaan. Perintövero , varainsiirtovero

  ja luovutusvoittovero  palstan myynnissä ovat sitten erikseen. Ei kai osakeyhtiöstäkään veroja tarvi maksa ennen kuin tuloja otetaan ulos.

  Timppa

  Olit oikeassa Hatelo.  Minulla oli vanhat tiedot.

  IsoinJ

  Puuki, olin väärässä. Tuo arvonmuutokseen perustuva EVL-säädös on vain rahoitusvälineistä, ei vaihto-ym omaisuudesta. Eli puusta maksetaan veroa vasta myydessä. Poikkeukssena jos jossakin vaiheessa omaisuuden arvoa on kirjannut alas, niin sen joutuu nostamaan takaisin ylös käypän arvon noustessa yli kirjanpitoarvon ja tästä kirjauksesta maksaa veroa. Vaikka mistään ei rahaa olisi tullutkaan.

  Ranka-Antti

  Iltaa,

  Päivitystä asiaan.

  Alkuperäisessä aloituksessani  ajattelin metsän omistamista jo olemassa olevan OY:n kautta. Ainakaan pienimuotoisesti metsä oy:n perustaminen ei varmaan kovin kannattavaa.

  Metsäasioihinkin perehtynyt tilintarkastajani kaivoi KHO:n ennakkopäätöksen( laitan linkin kun muistan/löydän) jossa oli selkeä kanta: OY:n omistama on firman taseessa aina ns. käyttöomaisuutta (esim . teollisuuslaitoksen halli) eikä vaihto-omaisuutta ( esim firman myymä tuote). Käytännössä tarkoittaa että (jo varoissaan oleva) firma ostaa metsää 100000e hintaan jossa puuston arvo on 80000. Firma hakkaa tonttiin nuo 80000e myyntiin ja maksaa oy veroa 20%. Koska kyseessä on käyttöomaisuus niin edelleen firman taseessa metsän arvo on tuo 100000e. 80000e myynnistä jää kouraan verojen jälkeen 64000e. Tällä voi taas ostaa 64000e metsän ja myydä esim 50000e puut jne. Hyvä tässä on se että ns. pottia jota vastaan firma maksaa 7,5% verotettua osinkoa kasvaa kivasti. Ongelma taas on että jos tuo 100000e ostettu ja sittemmin hakattu palsta myydään taimikkona niin kirjaantuu 80000e tappio. Eli OY omistajana ehkä toimii jos ostaa heti hakattavaa metsää ja pitää sen about ikuisesti ja kyseessä jo oleva firma.

  A

Esillä 7 vastausta, 31 - 37 (kaikkiaan 37)