Keskustelut Metsänhoito Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

Viewing 10 replies - 1,491 through 1,500 (of 2,034 total)
  • Metsäneuvojista riippuu,yleistyykö jk

    Vai niin. MT jutussa Luonnonsuojeluliiton suojeluASIANTUNTIJA Paloma Hannonen väittää, etteivät mo saa menetelmästä riittävää tietoa. Höpinässä on argumentteina tietysti ötökkämonimuotoisuus ja ”ekosysteemipalvelut”. Ei sitten vahingossakaan mo taloudellinen tulos.

  • Jätkä

    Ei se metsurin työnä kovin onnettomaksi jäisi tuo puutavaran hakkuu. Terve – ammattitaitoinen metsuri hakkaisi vuodessa 2000 – 6000 kiintoa joka ukko. Tuo haitari on noin pitkä, koska jos metsuri hakkaa enskaa, on hänen saamansa puumäärä korkeintaan viidesosa siitä, kun hän hakkaa hyvää päätehakkuukuviota, jossa on vähäoksaista ja järeää puuta.

    Jos 11 kuukautta vuodessa metsissä ahertaa esim 120 000 metsuria, niin joka tapauksessa tulee puutavaraa riittävästi tehtyä.

    En tarkoita, että siellä hääräisi mukana Lauri Vaari ja Joovaan, kyllä puut tulisivat tehtyä ilman heitäkin.

    Nykyhinnoilla puunmyjälle ei kyllä jäisi keskimäärin kantohintaa yhtään. Kapea – tai leveäraiteiset junat olivat vain pienen pieni kokeilu, joka ei päässyt yleistymään. Talvitiet ja uittoväylät olivat käytössä koko valtakunnassa.

    Visakallo

    Viime päivien kovien tuulien aikana olen tullut yhä vakuuttuneemmaksi, ettei jatkuva kasvatus sovellu menetelmäksi jos metsää omistetaan talousmielessä. Vaikka kova tuuli tai myrsky ei kaataisi harvaksi hakattua puustoa josta valtapuut on poistettu, on jäljelle jäävien puiden vioittuminen niiden taipuessa toistuvasti luokille kiistatonta. Sahauksessa puun vioittumista ei välttämättä vielä havaita, mutta kuivauksen ja jatkojalostuksen yhteydessä ongelma tuleekin eteen.  On nähtävissä, ettei mekaaninen metsäteollisuus jatkossa välttämättä ota vastaan JK-puita.

    harrastelija

    Tuo nyt on jo vähän kaukaa haettu! Jos myrskyssä puu alkaa sälöilemään, niin kyllä se silloin jo repeää kokonaan! Jos puu kaatuu juurineen, niin siitä voi saada vielä sahaustarpeita. Jk:ssa ei vaan kertymä pitkän päälle4 ole jaksollisen kasvatuksen veroinen.

    Jos aloitetaan valmiista metsästä, niin alussa saattaa tukkia tulla enemmän, kun parhaat puut pistetään nurin, mutta jatkossa tulos heikkenee ja lopulta raiskio pitääkin sitten uudistaa.

    Visakallo

    Sahatessa ongelmaa ei monesti olekaan, vaan halkeamat ilmenevät vasta jatkojalostuksessa. Saha, joka tuottaa epäkelpoa tavaraa, menettää nopeasti asiakkaitaan.

    jees h-valta

    Kyllä olen samaa mieltä Visakallon kaas. Kyllähän nytkin näkee juuri harvennetuissa luokalle taipuneita puita. JK:ssahan hulluinta on että heikoimmat alla kasvaneet hentovartiset ovatkin yhtäkkiä tuulen vastaanottajia. kun ennen ne on olleet valtapuut jotka ovat suojanneet näitä hennompaa alla kasvanutta kertaa. Jos pysyy pystyssä taipuu ja rungoistahan usein näkee myös ulokkeita jotka kielivät sään rokosta ja säleilystä. Aukkojen reunoistahan tuon saman näkee Jätkäkin jos hommaa kunnon kaukokatseluun tarpeelliset näkimet.

    kuusessa ollaan

    Ja laskeudutaampas takaisin maan pinnalle. Tuhansia metsureita tuskin löytyy jk savotoille, sillä konekuskejakaan ei tahdo muuallakaan euroopassa löytyä. Sama ongelma ihan virossakin. Nykynuorisoa ei kiinnosta rymytä metsässä moottorisahan kanssa. Kaikki tuntemani jollain tavalla hakkuuhommiakin tekevät kaverit on 45-55 v, nuorempia ei näy.

    Jätkä

    harrastelija. Kyllä tukki menee pilalle, jos se taipuu liikaa. Vaikka se sitten päykittynä oikeaakin, on siinä jopa lukemattomia poikittaismurtumia. Jos ajattelet kolmekymmentä senttiä paksua puuta, joka taipuu lengoksi niinkin paljon, että parinkymmenen metrin matkalla lenkous on viisi metriä, niin kuinka paljon pitempi on rungon yläpinta verrattuna alapintaan? Pakko sen on katkeilla.

    Ei puu piilosäleydy, vaan se silloin menee rikki, mutta nuo katkeamat ovat tosiasia. Myrskytuhopuuta eivät sahat ota vastaan muuten kuin vahingossa, koska niillä rajusti taipuneilla ei tee mitään.

    Kerran sahattiin komeita mäntytukkeja, jotka olivat tuulisella paikalla. Kaikki tukkirungot olivat noin viiden tukin puita. Tuuli oli vuosikymmenten aikana hetkuttanut ne niin, että sydäntavara oli täysin halki, pintapuu piti pöllit koossa.

    Pahimmillaan meni, kun sahattiin tukki keskeltä halki, että molemmat puoliskot halkesivat itsestää, kun putosivat pöydältä.

    Tämä tapahtui Kotkan puutalousopistossa Palvaanjärvellä.

    Kyllä Visakallo on aivan oikeassa.

    Jovain

    Myrskyn vikuuttamia runkoja metsässä ei tiedä kukaan, miten paljon niitä on. Ei näy päällepäin, elävä puu vielä kylestyy, mutta kuolleessa sydänpuussa vauriot ovat pysyviä, niin kuin Jätkä opastaa.

    Sahoilla on myytävänä puoleen hintaan sekundanippuja. On niissä kelpotavaraakin mukana ja sopii oikein hyvin mökki ryskä tai vastaavaan rakentamiseen.

    Peitteistä metsää on pidetty myrskyn suojana ja on sitä edelleen. Peitteisessä metsässä tuulet eivät pääse temmeltämään metsän sisään. Jaksollisen reunuksiin onkin syytä jättää peitteinen metsä tuulen suojaksi.

    Tällä hetkellä ollaankin luopumassa aluskasvillisuuden poistosta. Katsotaan, että aikanaan ja ajallaan hoidetut taimistot ja nuoret metsät, eivät ole esteenä hakkuulle. Päinvastoin, mieluummin siistitään jälkikäteen.

    Puuki

    Jatkuvan kasvatuksen metsät ei , peitteisyydestään huolimatta, suojaa puita myrskyiltä vaan usein päin vastoin .  Jos ja kun metsässä tehdään poimintahakkuu, jäävä puusto on harvana altis tuulille.  Sama voi tietysti käydä tasaikäisen harvennuksessakin mutta ei yhtä usein.

    Kuusikoissa varsinkin se voi olla melkoinen ongelma . E-Ruotsissa on jo alettu viljelemään douglaskuusta tavan kuusen sijaan . Ilmaston muutos on lisännyt pintajuuristen kuusikoiden talvisia metsätuhoja, joten voisi olla parempi täälläkin siirtyä E-Suomessa muihin puulajeihin.

    suorittava porras

    MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja kiinnitti ansiokkaasti huomiota siihen ,että siirryttäessä laajemmin poimintahakkuumenetelmään,olisi vuosittain käsiteltävä metsäpinta-ala kolminkertainen ,mikäli aiotaan ruokkia nykyiset puuta jalostavat laitokset .

    Totean tähän jatkoksi ,että myös puuta korjaavien koneiden määrä olisi vähintäänkin kolminkertaistettava nykyisestään , jotta tämän hetkiset puumäärät saadaan talteen. Koneiden(niiden järeimpien) tuotos jk-menetelmän poimintahakkuissa on tuskin kolmatta osaa avohakkuiden tuotoksistaa . Löpöä palaa ja aikaa kuluu monin verroin jk:lla , mutta pyhittääkö tarkoitus keinot ??

Viewing 10 replies - 1,491 through 1,500 (of 2,034 total)