Keskustelut Tekniikka Metsänomistajan parempi uusi auto

Esillä 10 vastausta, 2,541 - 2,550 (kaikkiaan 5,990)
  • Metsänomistajan parempi uusi auto

    Nyt siis on aika etsiä uudempi auto.
    Parametrit:
    Mukavuus maantiellä
    Ilmastoitu
    Automaatti
    Bensiini
    käytetty alle 10v
    kilometrit alle 150 000
    Hinta alle 10 000€
    Ei nahkapenkkejä, pakuja, varmareita ei shitty maastureita
    Optiot:
    neliveto

    Merkkejä:
    Volvo S60 tai S80, ei äksiä
    Citroen
    Muita?

    Ruotsista tai saksasta tuonnin kannattavuus?

  • Klapikone

    Vähän kiinnostavampi tavisjapsi, Nissan Micra Superturbo esiteltiin 1989.

    Tässä oli sekä mekaaninen, että turboahdin. Moottori 1 litrainen.

    Ainakin nuo vaparit ovat olleet hyvin kestäviä.

     

    rame

    Jälkikasvu halusi ostaa omilla rahoillaan kymmenisen vuotta sitten auton ja valtuutti minut sen hankkimaan, rahaa oli käytettävissä alle 2te.

    Löysin yhden 160tkm ajetun -96 Astra 1,6 8-venttiiliä, hinta 1800e. Koeajoin sen ja sovittiin myyjäliikkeen kanssa että hintaa ei lasketa mutta uudet kesärenkaat alle, jakopään huoltoremppa + vesipumppu, etupäähän uudet jarrulevyt ja palat, tulpat, ilmansuodatin sekä katsastus. Ostaja ja myyjä molemmat tyytyväisiä, eihän noi osat silloin maksanut tarvikkeina kuin alle 200e ja renkaita taisi olla nurkat piukassa sekä huoltomiehet kevätauringossa pihalla.

    Ite siihen öljyjä, suodattimia ja kertaalleen tulpat vaihtelin ja uudet talvirenkaat ostin, muuta se ei tarvinnut 100tkm:n jonka jälkeen se myytiin 300e.

    Jos oikein muistan niin vaihdelaatikko oli lähes hermeettisesti suljettu, öljytikkua ei ollut eikä siitä öljyjä pystynyt vaihtamaan eikä tarkistamaan, joku voi muistaa paremmin asianlaidan kuin minä; ainakaan en niitä vaihtanut kertaakaan.

    Sitä vaan että ainakin osa viime vuosituhannen lopun autoista melko yksinkertaisia ja pomminvarmoja tekeleitä vaikka huollot itekseen tekikin ja kilometrejä kuitenkin >250tkm.

    Jätkä

    Kun litraisesta moottorista nykäistään vaikkapa 159 – 200 hummaa, ollaan lähellä moottoripyörien moottoreiden salaisuuksien lähdettä. Ne ovat hienoja laitteita, joiden perushuolto / remontti tulee muutaman kymppitonnin ajon jälkeen, alan harrastajat tekevät usein melkein täyden koneremontin joka ( koko) talvi.

    Muutenkin autot on tehty moduuleina, jossa vaihdellaan isompia kokonaisuuksia jonkun osan vaihtamisen asemasta.

    katselin erään auton remmien vaihtoa: Puskurista alkaen oli poistettu keulasta jopa kolmasosa lokasuojista, jolloin kyllä remmien vaihto olikin helppoa, mutta tuossa tapauksessa purku ja kasaustyö vaati aikaa ja rahaa. Samassa autossa näytti ajovalopolttimoiden vaihtotyö olevan melkoisen vaivan takana.

    Toisaalta oli korjaamolla avattuna venttiilivian takia Toyota Corollan kone josta korjaamon omistaja sanoi: Ajettu 500 000 km ja sylinterit ja männät ovat lähes uuden veroisessa kunnossa.

    Gla Gla

    Harvemmin tavallisten autojen moottoreiden litratehot on yli 150 hv. Jessen kolmipyttyisessä 108. Toki 100 hv oli 80-luvulla paljon ja kun se perustui perusmoottorin virittämiseen, tulos näkyi käyttöiässä. Nyt ollaan kuitenkin pitkästi seuraavalla vuosisadalla ja uudet moottorit alusta asti suunniteltu noille tehoille + kuljettamaan painavia autoja. Keston ratkaisee materiaalit ja mitoitus, ei litrateho.

     

    Tolopainen Tolopainen

    Pistokehybridit ovat kohta markkinoilla, niillä on mahdollista ajaa lyhyet kaupunkiajot lähes nolla polttainekuluilla. Bensiinimoottoritkin alkavat kestää pitempään, kun niillä ei tarvitse ajaa lyhyttä ja kuluttavaa kaupunkiajoa. Nuo sopivat hyvin Suomen kylmiin olosuhteisiin, kun muuten sähköautojen toimintamatka jää talvella  lyhyeksi.

    Gla Gla

    On noita ollut jo muutaman vuoden markkinoilla, mutta käänteentekevä ratkaisu se ei ole varsinkaan, kun tavallinen katumaasturi (Mitsu Outlander) maksaa 50000 € ja säästö syntyy vain lyhyillä ajomatkoilla, jossa iso osa ajoista voitaisiin hoitaa kävellen, pyöräillen tai julkisilla. Muulloin 1900 kiloinen auto ei ole missään suhteesssa eduksi.

    Tekniikan maailmassa 12/2014 on testissä neljä lataushybridiä (Volvo V60, Opel Ampera, Toyota Prius ja Mitsu Outlander). Kannattaa hankkia tuo artikkeli käsiinsä vaikka kirjastossa tai ehkä sen voi lehden nettisivuilta muutamalla eurolla tilata luettavaksi. Ampera on tainnut olla käyttötestissäkin (60 000 km), mutta sen 9 sentin korkeudella oleva etuspoileri ei metsämistajalle sovi yhtään paremmin kuin muillekaan varsinkaan talvikäytössä.

     

    Jätkä

    Kyllä kuitenkin – kun puhutaan alkuperäisessä hengessä, niin tuo san METSÄ sulkee pois kaiken hienostelun ja höpövarustelun. Myönnän, että metsämies / henkilö tarvitsee joskus nelivetoa, mutta silloin ollaan jo sellaisella tiellä, jonne ei pidä lähteä pienipyöräisellä ja matalalla autolla. Vastaavasti korkea maavara ja isommat karkeakuvioiset renkaat nelivedon kanssa tietävät huonompia ajo-ominaisuuksia ja jopa huonompaa ”kyytiä”.

    Ei metsämiesten kannata mitää sähköautoa hankkia metsäkeikkojaan varten, eihän siellä ole puun kyljessä lataustöpseliäkään.

    Metsäautoksi laittaisin lava-auton, jonka päällä olisi kuomu, jonka tarvittaessa voisi nostaa pois. Lavalla kulkisi työvälineet, polttoaineet, varaosat, aseet ja pontikkavehkeet oikein kivuttomasti.

    Se vaan on niin, että en tarvitse metsäautoa.

    Tolopainen Tolopainen

    Sähköauto on ainut, jota voi ladata metsässä, jos katolla on aurinkopaneli. Hybridiautoilla voi ajaa vajaa 100km sähköllä eli yleensä riittää työmatkoille. Hinta pitää tietenkin olla järkevällä tasolla, että hankinta kannattaa. Hinnat  laskevat koko ajan ja liikenne on yksi suurimmista hiilidioksidin päästölähteistä. Eli siihen kannattaa panostaa ja panostetaan varmasti, kun tavoitteena on vähitellen luopua fossiilisista polttoaineista ja se ei ilman sähköautoja onnistu. Sähkömoottori on ominaisuuksiltaan ja kestävyydeltään aivan ylivoimainen polttomoottoriin verrattuna. Mutta muutos vaatii vielä vuosia, autokanta uusiutuu hitaasti, muutosta pitää nopeuttaa rajusti. Eli autovero on tiensä päässä lähivuosina.

    Jätkä

    Pelkkä paneli ei ainakaan vielä pitkälle auta. varsinkaan pilvisenä ja sateisena päivänä. Nostan hattua sähköautojen käyttäjille, koska kehityksen kehittymisen vuoksi näätä pitää käyttää ja maksaa moninkertainen hinta autoilustaan.

    Akkuteknologia on valtavan kehityksen kynnyksellä ja tuloksiakin on alkanut näkymään: Samsungit räjähtelevät ja syttyvät tuleen tms.

    Toistaiseksi Myös akkuteollisuus käyttää Fossiilisia rakennusaineita ja ympäristöä tuhotaan voimaperäisesti kaivettaessa harvinaisia metalleja maaperästä ja kalliosta. Tilanne on maailmanlaajuisesti monikymmenkertainen Talvivaara.

    MaalaisSeppo

    Onko kohtuuhintaisia aurinkopaneliautoja olemassa? Tuskin.

    Mitenkä olisi siirrettävä aurinkopaneli-latausasema + teltta ja retkeilyvälineet. Viikon alussa leiri pystyyn ja lopussa on akku latautunut, jolloin pääsee kotiin lataileen ukon ja auton akkuja.

Esillä 10 vastausta, 2,541 - 2,550 (kaikkiaan 5,990)