Keskustelut Metsänhoito Metsäojille synninpäästö

Esillä 3 vastausta, 181 - 183 (kaikkiaan 183)
 • Metsäojille synninpäästö

  Merkitty: 

  Metsäojitus sai aikoinaan negatiivisen leiman, jota ei ole helppoa poistaa. 1960-luvun Mera-ohjelmissa ajatus oli saada metsät tuottamaan puuta, eikä vesien suojeluun silloin juuri huomiota kiinnitetty. Vähitellen asiassa viisastuttiin, ja tilanne parani niistä ajoista huomattavasti. Menneen kuivan kesän aikana tuli raivaustöissä liikuttua aika paljon myös metsäojien pohjilla. Eipä voinnut kuin ihailla, miten hienon vedensuodatusjärjestelmän luonto itse oli rakentanut metsäojiin. Kilometrikaupalla suodattavaa ja virtausta hidastavaa sammalta lähes kaikissa ojissa! Jos tällaisten laskuojien vaikutuspiirissä tehdään vaikkapa uudistusalan maanmuokkaus, eipä sieltä juuri mitään muuta veden lisäksi voi päätyä vesistöihin asti. Jos metsäojia on pakko perata ja täydentää, voisi mahdollisuuksien mukaan sopiviin paikkoihin jättää tällaisia luonnon muovaamia sammalsuodattamoja.

 • Kurki

  Ventojoki on luonnostaan laskenut Pieneen-Sulkavanjärveen. Nyt se kulkee kanavassa sen ohi, sillä Pieni-Sulkavanjärvi on kuivattu. Ainakaan tämä järvi ei kaipaa vesiensuojelua. Vedet menee sitten Sulkavanjärveen.

  Jean S

  Ventojoki on tosiaan aika voimakkaasti muokattu, kun katsoo niitä vanhoja ilmakuvia. Sinänsä olisi tuonne nyt voinut jotain vesiensuojelurakenteita kaivella niin olisi ollut edes sen näköistä että olisi edes yritetty.

  Laitoin lukijoiden kuviin näkyviin, mitä tapahtuu, kun ojitetulla vähäpuustoisella kitumaalla sarkaväli puolitetaan ja laitetaan siihen lannoite (apatiitti+kalisuola). Samalta kohteelta olen laittanut kesäkuvia joskus aiemmin, mutta nyt muutamia vuosia myöhemmin muutokset ovat vielä selvempiä. Kuvat ovat viime talvelta eli lunta on varmaan joku 60-70cm.

  Ensi kesänä saamme sitten jossain vaiheessa kuvia yhdistelmästä avosuo+ojat+tuhka (+varhaisperkaus).

  Reima Muristo

  Sillä seudulla on kaikkien järvien pintaa laskettu, lähes kaikki suot ojitettu. Näin saatu jokaiseen järveen kattava muta pohja.

Esillä 3 vastausta, 181 - 183 (kaikkiaan 183)