Keskustelut Metsänomistus Metsäpalstan hinnasta

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 103)
 • Metsäpalstan hinnasta

  Moroo!

  On arvioitu metsätila ja käypä arvo on noin 20 000 eur.
  Hyvä sijainti kulkuyhteyksineen, muutama kilometri
  kaupungilta. 12,9 ha.

  Montako prosenttia ylöspäin kipuaa yleensä myyntihinta?
  Onko tarjouskilpailu hyvä keino?
  Eräs vastaavan palstan myyjä myi 27 000 eurolla.

  Voi tuota verotusta…

  t. J.S

 • Jean S

  Olipa tässä muutama viikko sitten Metsätilat.fi-tarjouskilpailu eräästä metsäpalstasta Varsinais-Suomessa. 2500m3 ja 16,5 ha. Pääasiassa 10 vuotta sitten ensiharvennettuja kasvatusmetsiä, vähät päätehakkuumetsät huonoja, kasvatusmetsissä vielä paljon koivua.  Käypä metsätaloudellinen arvo noin  62000 euroa, toteutunut myyntihinta 130000 euroa. Tässä mielessä Oravan osakekin on järkevämpi ostos, koska siellä osakkeen takana oleva nettovarallisuus on suurempi kuin osakkeen hinta.

  Ei siinä mitään, saahan sitä toki maksaa, jos tykkää. Vitutti kyllä, kun jäin vajaalla parilla tonnilla rannalle kyseisessä kaupassa. Mutta oikeastaan samaan aikaan käy ostajaa sääliksi, koska on aika hankala kuvitella, miten tuon ostoksen saa ikinä kannattavaksi, vaikka velka onkin halpaa.

  Jossain vaiheessa voi myös olla, että tulee taas sellainen aika, että pankit arvioivat vakuuksien arvot jostain syystä uudelleen, ja silloinkin kävisi ostajaa sääliksi. Pankkina minun olisi hankala ymmärtää, miksi tuollaisen kohteen vakuusarvo olisi esimerkiksi 60 % 130000 eurosta. Todennäköisesti jossain vaiheessa pankit myös lakkaavat rahoittamasta tämäntyyppisiä kohteita, mikä taas sitten heikentää realistisempienkin metsänostajien lainansaantiedellytyksiä.

  Sinänsähän tästä voisi yrittää päätellä, että joku jossain, jolla on rahaa, uskoo vakaasti puun hinnan nousemiseen ja metsätalouden kannattavuuden merkittävään kohenemiseen.

   

  Metsäkupsa

  Oliko tila Jean S:n rajanaapuri,vai muutenko innostuit satkun tilastasta 30% lisää likoon laittamaan ja hiivaa hintakäppyrään lisäämään.50 € kuutiohinnaksi tuli,joten meilläpäin ennätys 70,joten on vielä huomattavasti alhaisempi.Tavallisen pulliaisen kyllä pääsääntöisesti taitaa parasta sivusta seurata ja viisaammat ehkä myyntiäkin harkitsevat.

  pihkatappi

  Tavallinen pulliainen ei ikinä uskalla ostaa markkinoilta ensimmäistäkään metsätilaa, tuskin pörssiosakettakaan. Mutta kyllä se niin on viime vuodet ollut, että kun päätehakkuu metsiä myydään, joku muu ne ostaa ja semmoisella hinnalla että ei tarvi harmitella tai jossitella, kun oman arvion mukaan yli puuston arvolla palsta vaihtaa omistajaa. Eikä noita edes aina parturoida heti, eli varmaan sitten lompsasta löytyy rahat ja puitten kasvulla ja mahdollisella puun hinnannousulla raha poikii..

  tamperelainen

  Samanlaisia kokemuksia kuin edellä.Tarjosin viime kesänä 2800m3/12ha, 120000e(puustoarvo 108000e).Harmittelin jo kun menin ostamaan kallista metsää,mutta harmittelu oli enneaikaista.Välittäjän mukaan korkein,voittava  tarjous oli 153000e.Ostaja ei kylläomiaan saa pois,päätehakkuupuustossa tyvilenkoutta paljon ja 03-kuusikot voimakkaasti ylitiheitä,motoharvennuksen jälkeen todennäköisesti ongelmia

  Joillekin ylihinnalla myydyille palstoille ei tehdä mitään,ei hoideta taimikoita eikä myöskään hakata.Todennäköisesti rahamiehet ostaa ja uhohtaa palstansa

  hatelo

  Eihän tuossa Jean Ässän ohimenneessä kaupassa ole mitään harmittelemista tuollaisella valiaatiolla. Kukaan ei ikikuunapäivänä näe tuollaiseen tilaan laittamiaan rahoja ainakaan pankkitilillään.

  Jean S

  Kupsalle tiedoksi, että tarkoitus oli rakentaa sinne omakotitalo, ja laskin validaatioon metsän ja tontin hinnan erikseen ja molemmat yläkanttiin. Tässä mielessä siis kolaus, koska kunnan 1500m2 tontit eivät oikein kiinnosta ja meni vähän oman elämän suunnitelmat uusiksi joksikin aikaa. Mutta ostajaa käy sääliksi, kyllä.

  70 euron kuutiohinnan voi juuri ja juuri ymmärtää, jos tilassa on vain päätehakkuumetsää ja taimikkoa, koska silloinhan ne taimikot ikään kuin nostaa sitä ennestään korkeaa tukkipuun kuutiohintaa. Tässä tapauksessa kun taimikoita tai muita arvoja ei ollut ja keskimäärin 35-40-vuotiaassa puustossa on vielä iso osa kuitua, niin tuolle kuutiohinnalle ei ole periaatteessa senkään vertaa perusteita.

  Ylipäätään olen metsäarvioissa hymyillyt sille, että ylitiheillä  ensiharventamatta jääneillä kuvioilla tahtoo olla ihan normaalit ikään perustuvat odotusarvokertoimet, joilla puuston kuutiomäärä kerrotaan. Jos kuitenkin jopa puolet runkoluvusta pitää ottaa heti pois, puolet odotusarvostakin taitaa hävitä savuna ilmaan hakkuussa.

   

  TTL

  Rahan korko on tällä hetkellä hyvin lähellä nollaa. Myöskään merkittäviä koronnousuja ei ole odotettavissa, ei ainakaan pitkäaikaisia. Tästä oli hyvä esimerkki syksyllä järjestelty ikuinen megalaina muistaakseni eräälle instituutionaaliselle sijoittajalle noin 3 %:n korolla. Eli lainanantaja laskee, että efektiivinen korko tästä ikuisuuteen on tuo kolme prosenttia.

  Metsän tuotosta usein jää pois puun hinnan trendinomainen nousu. Vaikka kuitupuun alhaisesta hinnasta täälläkin olen kirjoitellut (on tietysti faktaa), niin pitkällä aikavälillä kantohinnat ovat nousseet keskimäärin 3-4 %/vuosi. Puusto kasvaa jatkuvuustilassa myös 3-4 % vuodessa.  Tällä pelillä voisi päästä jo 6-8 % vuosituottoon. Vaikka joitain kulujakin on, niin usein niitä liioitellaan.

  Maahan sisältyy myös mielenkiintoinen optio: Palsta voi pienellä todennäköisyydellä  siirtyä arvokkaampaan käyttöön kuin puuston kasvattamiseen.

  Olen sijoittanut viimeksi Lapin metsiin. Puukuution hinta on tuolla 20 euron huitteilla. Jopa kasvulla 2 kuutiota hehtaarilla vuodessa ja puun myyntihinnalla (keski) 30 euroa kuutio voi ”kasvutuoton” laskea jo yli kolmeen prosenttiin.

   

   

  MJO

  Jean S. Voi olla, että tilan ostajakin on laskenut tonttiarvoa metsän lisäksi.

  reservuaari-indeksi

  Älkää ottako kehuna vaan kannustuksena siihen että pelkkä odottelu saattaakin joskus riittää ja tähdet voi napsahtaa hyvinkin kohdilleen.

  Kaukana olemassa olevista omista mettistä, enkä ymmärräkään miksi naapuritilat entisten kyljessä olisi jotenkin parempia. Jämsän suunnalla.

  Yht. 10 ha, josita  3 ha korpea, loput kuivaa maata. Puuta palstalla reilu 600 mottia. Suurin osa oikeista metsistä muuntumaa, harvennukset myöhässä mutta kohta tilanne korjautuu. Tie menee pitkää sivua pitkin alle 100 päässä rajasta.

  Taimikkorästit nyt hoidettu, eri kokoisia taimikoita 5 ha. Kaikki taimikot yli 3m, monet 7 metrissä. Ei hirvivahinkoja. Koko paska sivukuluineen 12 500 €.

  Suora kauppa. Erittäin kaukainen sukulaisuussuhde, jolla ei merkitystä mihinkään suuntaan. Myyjä tarjosi itse ja hinta oli hänellä valmiiksi suunniteltu. Tingin tonnin, että näyttäisi uskottavammalta.

  En tiennyt vielä lokakuussa olevani pisnesmies. Taitaa mennä myyntiin kunhan vähän toipuu ronkkimisista.

  Markus

  metsätalouden erikoisasiantuntija, Helsingin kauppakorkeakoulu

  jpjulku

  Metsätalous on siitä hienoa, että jokainen ostos on kannattava kun vaan aikajänteen määrittää tarpeeksi pitkäksi…

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 103)