Keskustelut Luonto Metsätalous ja luonnonsuojelu s(u)omessa

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 108)
  • Metsätalous ja luonnonsuojelu s(u)omessa

    Metsätalouden harjoittaminen ja luonnonsuojelu asetetaan yleensä vastakkain mm. some:ssa .  Näyttää olevan ainakin GP:lla kirjoituksia, joissa arvostellaan metsätaloutta ja puun kasvatusta  melko kyseenalaisin perustein.

    Ainakaan omalta kantilta katsottuna niitä ei tarvitse asettaa ollenkaan toisensa poissulkeviksi tavoitteiksi vaan hyvin onnistuu molempien harjoittaminen rinnakkain ja päällekkäinkin. Siihen suuntaan on monet mo:t ja kait koko metsäsektorikin pyrkinyt kehittämään metsätaloutta viime vuosikymmenet.

    Niihin yliampuviin kommentteihin, joita näkee joissain kirjoituspalstoilla, kannattaa jos kiinnostusta riittää, vastata myös metsänomistajien ja muiden metsäammattilaisten, jottei metsiä koskevat puheenvuorot jäisi aivan väärien väittämien varaan.

    Joskus opiskeluaikoina opiston rehtori kehotti liittymään johonkin luonnosuojelujärjestöön ja tuomaan omia näkökantoja esille siellä rakentavalla tavalla. Ihan hyvä oli ehdotus, mutta se on jäänyt  toteuttamatta, kun on ollut kai liian kiire muualla.

     

     

     

     

  • Visakallo Visakallo

    Ei voi kuin hämmästellä Risuparrankin tietämättömyyttä nykyaikaisesta suomalaisesta metsätaloudesta. Kannataisi liikkua enemmän luonnossa ja kiertää Suomea muutenkin enemmän, niin voisi tietääkin jotain.

    Visakallo Visakallo

    Oleko Risuparta koskaan käynyt metsäpaloalueella pari vuotta palon jälkeen? Tiedätkö mitä siellä kasvaa?

    Puuki

    ”Missähän muuten saisi tutustua 5 ha. aukko hakkuuseen jossa on 37 järeää              jättöpuuta ?”

    Aika paljon on varmaan olemassa vastaavia.  Esim. jokin aika sitten oli kuvakin tällä palstalla istutusalueesta, jossa oli n. 15 järeää  jättöpuuta. Pinta-ala ei ollut tosin 5 ha vaan vain ~ 2,2 ha , mutta sama määrä / ha taitaa tulla.

    hemputtaja

    Vai ei kasva hakkuuaukolla muuta kuin horsmaa ja vattua. Olen nähnyt mesiangervoakin, juu. Eivätkä puusilmät muita näekään. Karullekin aukealle kyllä ilmestyy yhtä sun toista. Se aukea ja nuori metsä muuttuu koko ajan ja lopuksi on jäljellä vakiintunut vanha metsä, joka ei juuri monimuotoisuudella juhli, mutta sekin on metsän monimuotoisuutta.

    Niitä vanhoja metsiäkin on moneen junaan. Kyllä niitä löytyy. Tuossa ikkunan allakin on näytteeksi kaistale kalliometsää, joka on täysin luonnontilaista maapuineen ja keloineen. Ei koskettu varmaan ainakaan 150 vuoteen, ellei salamoita lasketa. Säästynyt luultavasti siksi kun ei ole joukossa ainuttakaan mä-tukkia.

     

    Rane2

    Risuparran ja yleensäkin vihreiden mielipiteistä paistaa valitettavasti tietämättömyys ja historiattomuus.Nykyiset aukkohakkuut ovat metsien kannalta marginaalinen ilmiö kun vertaa  aikaisempaan tilanteeseen.

    1800-luvulla kaskeaminen ja muu puun käyttö oli hävittänyt metsät todella vähiin.Polttopuita hankkiakseen oli lähdettävä kauas.Etelä Suomen metsistä 50-75% on kaskiviljelyn jäljiltä ja itä-Suomessa ilmeisesti enemmän.

    Metsien tilan voi hahmottaa tunnetusta sävelmästä Kesäpäivä Kangasalla.Silloin näiden laulussa mainittujen järvien näkeminen onnistui koska metsää ei yksinkertaisesti ollut.Nyt näkymän peittää sankat  metsät.

    hemputtaja

    Rane2 mainitsi historian. Jos metsien hoidon historia kiinnostaa, löytyy hyvä kirjakin noin niin kuin alkuun. Tekijä on Tapani Tasanen: ”Läksi puut ylenemähän. Metsien hoidon historia Suomessa keskiajalta metsäteollisuuden läpimurtoon 1870 -luvulla. Metsäntutkimuslaitoksen tiedonantoja 920, v. 2004″

     

    risuparta

    Räkäpetäjä porukalla kuutiometrit ja monimuotoisuus menevät iloisesti sekaisin! Eihän kukaan ole koskaan väittänytkään , etteikö puuta olisi Suomen metsissä enemmän kuin koskaan. Monimuotoisuus sen sijaan on tuhoutunut!

    Visakallo Visakallo

    Ei metsien monimuotoisuus ole Suomessa tuhoutunut vaan juuri päinvastoin. Meillä on nyt aivan ainutlaatuinen kirjo täysin luonnontilaisista metsistä ja niiden lajikkeista aina geenimuunneltuihin ja muuten huippujalostettuihin metsiin asti. Suomen metsäluonto ei ole koskaan ollut yhtä rikas ja monipuolinen kuin nyt.

    risuparta

    50 v. istutus kuusikko on monimuotoista. Juuri kerroit kuinka luonnon tilainen metsä on kuollutta. ”Geenimuunneltu ja huippu jalostettu” metsä on varmaan sitä monimuotoisuutta?

    Visakallo Visakallo

    Metsien monimuotoisuus on juuri sitä, että ne ovat monimuotoisia. 50-vuotias istutuskuusikko on yksi monimuotoisuuden muoto. Suomen metsistä löytyy aivan ainutlaatuinen määrä erilaisia metsiköitä. Meiltä löytyy paljon myös täysin luonnontilaisia metsiä. Eikö nekään risuparta mielestäsi edusta monimuotoisuutta?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 108)