Keskustelut Metsänhoito Metsätyön kilpailutus ja harmaa talous

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 48)
  • Metsätyön kilpailutus ja harmaa talous

    Uuden Teollisuusliiton jäsenlehden, TEKIJÄ, numerossa 2 /2018 on iso artikkeli koskien metsätyön harmaata vyöhykettä.  Tämä ja työturvallisuus oli ay aktiiviurani ajan ykkösteemoinani. Tuntuu niin pahalta, että metsähallitus etunenässä avasi pandoran lippaan ja hyväksyy epäsuorasti orjatyön. Laitoin noi lainaukset, tuttua. Ihan samaa olen itsekin sanonut Puuliiton valtuustoaikoinani. Näennäisyrittäjyydestäkin.

    ****METSÄHALLITUSLAKI AVASI KÄYTÄVÄN

    Suomen suurin metsänomistaja on valtio. Sen metsien hoidosta vastaa Metsähallitus, jonka metsätalousliiketoiminta siirrettiin huhtikuussa 2016 valtion omistaman osakeyhtiön Metsätalous Oy:n haltuun.

    Metsähallituksen työsuojeluvaltuutetun ja Teollisuusliiton hallituksen jäsenen Reijo Kontisen mukaan harmaa talous Metsähallituksen ulkoistamissa urakoissa lähti liikkeelle tai se lisääntyi merkittävästi sen jälkeen, kun osakeyhtiö aloitti toimintansa.

    – Metsähallituslaki uudistui niin, että työllistämisvelvoitetta ei enää ole siinä muodossa kuin se oli aikaisemmin. Se mahdollisti työnantajaa käyttämään hankintayrityksiä. Metsätalous määritteli yhtiön linjan johtajan suulla niin, että jatkossa tullaan käyttämään ulkomaisia yrityksiä ja työntekijöitä.

    Uudistus johti Kontisen mukaan ulkomaisen työvoiman tuloon työmaille taimikon hoitoon ja istutuksiin. Samalla Metsähallituksen omiin metsureihin kohdistettiin toistuvia kolmen kuukauden lomautuksia, jollainen on parhaillaankin käynnissä.****
    <h2>****IHMISTEN HYVÄKSIKÄYTTÖÄ</h2>
    Ulkomaisten työntekijöiden lisäksi harmailla markkinoilla käytetään kotimaista työvoimaa.

    – On paikallisia yrityksiä, jotka käyttävät kausityövoimaa ja sellaisia ihmisiä, jotka ovat työmarkkinoilla huonossa asemassa: heikolla ammattitaidolla varustettuja, tietämättömiä ja järjestäytymättömiä.

    – Siellä on sukulaisia ja naapureita mukana. Osaa pidetään töissä säälistä. Käsittämätöntä on, että ihmiset alistuvat sellaisiin ehtoihin.

    Velvoitteitaan laiminlyövien yrittäjien toimintatavat ovat monet. Työntekijöiden palkat maksetaan puutteellisesti. Yleistä Vertasen mukaan on se, että kulkemiskorvauksia eli työntekijän kilometrejä työmaalle ja sieltä pois ei makseta lainkaan. Toisinaan palkka maksetaan sahakorvauksena ja toisinaan pimeästi setelirahalla.

    Yleistynyt ilmiö on myös se, että työntekijöitä painostetaan firman alihankintaa tekeviksi yrittäjiksi vasten tahtoaan ulkoistamalla työ.

    – Näennäisyrittäjyys on yksi yhteiskuntavelvoitteiden järjestelemismuotoja. Sekin aiheuttaa kestävyysvajetta, Vertanen mainitsee.***

    Kannattaa lukea koko juttu alusta loppuun. Kukin voi sitten miettiä, pystyisikö osaltaan tehdä jotain harmaan talouden karsimiseksi ja ihmiskauppamaisia piirteitä saaneen kilpailutuksen lainsäädännön muuttamiseksi, jotta metsätyöt toteutuisivat  reilun pelin säännöillä.

  • wanhajätkä

    Se vaan  muuttuu tämä työelämä enemmän yrittäjävetoiseksi.  Kannattavuus ja tehokkuus vaativat niin. Vanha AY-linnake, MH viimeisimpinä jotuu etsimään tehokkuutta. Kuinka voitte väittää että järjestäytymättömän  työntekijän ammattitaito olisi puutteellinen ja vielä tietämätönki. Samat työsuojelulait on voimassa yksityissektorillakin. Niitä myös valvotaan. Kaikilla aloilla.

    Onko niin hirmusen paha jos yrittäjä palkkaa naapurin tai jopa sukulaisen?

    Mitä on näennäisyrittäjyys? Harmaatatalouttako? En vielä ole törmänny yhteenkään näennäisyritykseen. Yrittäminen on kova laji.

    Pitäisikö metsätalous- ja maaseutuyrittäjäkoulutus Lopettaa ja kieltää lailla.

    Tottakai Ay-pomoilla on paha olla kun väki ei pysy enää hanskassa ja lähtee Yksityisiin kassoihin enenevässä määrin. Vipuvarsi lyhenee ja valtalinnake on vaarassa sortua.

    Tolopainen

    Autotehtaalla on töitä jos metsissä ei ole. Miksi Suomen suurin metsänomistaja ei saisi kilpailuttaa metsänhoitotöitä.

    MIISU4F MIISU4F

    Autotehdas ottaa noin 1000 henkilöä, kouluttaa ja palkkaa heidät.  Tuskin työntekijöille riittää muutaman euron tuntipalkka.. Varmasti kaikki saavat heille kuuluvan palkan, terveydenhoidon jne. maksavat veronsa.  Metsässä on töitä useammalle tuhannelle. Eikö olisi suotavaa, että kaikille metsätyöntekijöille tulee TES mukainen palkka -ja muut työsuhde-edut terveydenhoitoineen jne sekä osallistuvat yhteiskunnan rakentamiseen maksamalla verot tänne.

    Onko seuraava mielestänne hyväksyttävää?  ***Vertasen mukaan valvontaviranomaiset tekevät parhaansa, mutta nykyinen lainsäädäntö ei anna mahdollisuuksia viranomaisten tehokkaaseen toimintaan.

    -Ulkoistuksen synnyttämästä harmaasta taloudesta on tullut itseään ruokkiva noidankehä. Karkea arvio on, että käsin tehtävästä metsänhoitotyöstä vähintään neljännes, mahdollisesti jopa puolet on sellaista, joka ei täytä kestävän toiminnan kriteerejä.***

    ***Teollisuusliiton sopimusasiantuntija Jari Sirviö nimeää harmaan talouden syöväksi, joka tappaa terveen yrittäjyyden. Metsä työpaikkana on laaja ja kaksijakoinen.

    -Voi olla, että toisella puolen tietä työskentelevät työntekijät, joilla työsuojeluvaltuutettu katsoo, että kaikki asiat ovat kunnossa. Mutta tien toisella puolen toimii ulkomaalainen urakoitsija, jota ei valvo kukaan, paitsi työsuojelutarkastaja, jos tämä haluaa tehdä tarkastuksen, kertoo Sirviö. Huolestuttava asia on työsuojelutarkastajiin ja työsuojeluhallintoon kohdistuvat määrärahojen leikkaukset. Uhkana on, että toiminta varsinkin metsänhoitopuolella villiintyy niin, että se tappaa vähäisenkin terveen yrittäjyyden Suomesta.

    Sirviön mukaan aluehallintoviraston tarkastuskertomukset ovat tuoneet näyttöä siitä, että joukko yrittäjiä toimii omilla pelisäännöillään: maksetut tuntipalkat eivät ole lähelläkään työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Osa yrityksistä ei myöskään maksa arvonlisäveroa Suomeen.

    Tästä seuraa, että yritykset, jotka maksavat veronsa ja noudattavat yleissitovia työehtosopimuksia, eivät voi pärjätä tarjouskilpailuissa.****

    **** Velvoitteiden kierto koskee myös suomalaistaustaisia yrittäjiä. Mutta heillä on aina arvonlisävelvollisuus, ja sitä kautta verottaja tarkkailee heidän toimintaansa. Ulkomaille rekisteröityjä yrityksiä ei valvo kukaan.

    Sirviön mukaan tilaajavastuulain perusteella työntekijöitten edustajilla on oikeus saada tietoa pääurakoitsijan aliurakoitsijoista. Jotta valvonta olisi käytännössä mahdollista, lakia tulisi Sirviön mielestä päivittää niin, että pääurakoitsijan henkilöstön ja liiton edustajilla olisi tarkastusoikeus myös metsässä*****
    ****Aluehallintoviraston tarkastuskertomukset kertovat työntekijöiden räikeästä hyväksikäytöstä. Suomalainen nimeä jo kertaalleen vaihtanut palveluyritys vuokrasi virolaiselta yritykseltä ukrainalaisia työntekijöitä, joilla oli Puolan viisumit, mutta ei oleskelulupaa eikä työnteko-oikeutta Suomessa.

    Firman palveluksessa vuokratyöntekijä ansaitsi Suomessa kolmen kuukauden työstä alle 1 500 euroa. Pääosa työstä, 420 tuntia, oli energiapuunhakkuuta urakkapalkalla, joka tuotti tekijälle 1 148 euroa.
    .Urakkatyössä työntekijän sahakorvaukselliseksi palkaksi muodostui 2,73 euroa tunnissa. Palkka ei kattanut edes oman sahan ylläpitokuluja, joten käytännössä tekijä maksoi omasta pussistaan siitä, että sai olla töissä. ->Jos palkka olisi maksettu asianmukaisesti, sen olisi pitänyt olla sahakorvauksineen ja urakkalisineen vähintään 15,2 euroa tunnilta.

    TYÖTÄ KELVOTTOMILLA TYÖEHDOILLA
    Toisessa aluehallintoviraston tarkastuksessa kävi ilmi, että palveluyritys maksoi pienempiä palkkoja kuin mitä metsäalan työehtosopimus edellytti.
    -Työnantaja laiminlöi työntekijöiden kulkemiskorvausten maksamisen. Työajan lyhennysvapaita, niin sanottuja pekkasia, ei työntekijöille myönnetty eikä korvattu. Myös työterveydenhuolto oli retuperällä.
    ->Yritys joutui ammattiliiton hakusaartoon, jonka seurauksena se alkoi maksaa metsurien saatavia.****

    Reiluako?

    petep

    Saahan sitä ilmaista työvoimaa metsään kun härskisti vaan alkaa  kurssittamaan maahanmuuttajia . Ja tietenkin pitää muistaa kehua kuin kovia työmiehiä ovat.

    MIISU4F MIISU4F

    Olisi mielenkiintoista kuulla niiden henkilöiden uravalinnoista, jotka välillä ovat kysyneet tälläkin palstalla, kannattaako metsätyö – metsätyöyrittäjyys. Selailin sivuja, etsien aiheita koskien yleensä metsänhoidon kustannuksia. On kysytty raivauksen hintaa/ha, istutuksen hintaa, metsuriyrittäjän taksoja, MHY.n taksoja yms.

    En ihmettele, jos aloittavista metsätyöyrittäjistä on pulaa eikä ala houkuttele, jos kilpailun vääristymisen takia mikään ei saisi maksaa juuri mitään. Onneksi useissa ketjuissa puolletaan kuitenkin asiallisen korvauksen saamista metsätöistä.

    Mutta tosiaan, vieläkö tällä palstalla on joku, joka on aloitellut yrittäjänä metsätöitä ja miten on sujunut- perustiko yrityksen, mitä haasteita ollut jne?

    Yksi ketju tuoreesta yrittäjästä.

    wanhajätkä

    Karkea arvio on, että käsin tehtävästä metsänhoitotyöstä vähintään neljännes, mahdollisesti jopa puolet on sellaista, joka ei täytä kestävän toiminnan kriteerejä.***

    Jotta valvonta olisi käytännössä mahdollista, lakia tulisi Sirviön mielestä päivittää niin, että pääurakoitsijan henkilöstön ja liiton edustajilla olisi tarkastusoikeus myös metsässä…

    Eikai nyt sentään…

    Kintas

    ”tietämättömiä ja järjestäytymättömiä.”

    Minulla kyllä aina nousee vastenmielisyys koko ay-hommaa vastaan kun viestintä on tämmöistä. Itsekkin olen työntekijä ja kuulun liittoon, mutta kaikenlaiset lakkoonpakottamiset, lakkovahdit, työpaikoilla jäseneksi painostaminen ym. ei ole tätä päivää.

    Tuo retoriikka tuo vain mieleen liittojen  huolen olemassa olostaan. Lähinnä lietsovat vastakkainasettelua ja herravihaa.

    husku550xp

    Noniin nyt täytyy avata sen verran mielipidettä tähänkin asiaan että nuo jutut haiskahtavat pahasti liiton propagandalta. Kyllähän ne tunti palkat jää sinne 3 euron tuntumaan jos joku velliperse kommari siellä hiljolleen heiluu raivuu sahan kanssa. Itsekun olin työntekijänä niin toivoin aina että oli hommat urakallla ja yleensä olivat. Vuosi ansiotkin oli sen 40000-50000e nettona vuodessa. Monet ovat kitisseet minulle että paskaa hommaa kun ei tule jälkeä. Olen saanut vain naurahtaa takaisin että kelle on ja kelle ei.  Myönnän myos että tosihan on se että tuo ulkomaalaisten raahaaminen on saanut taksojen polkemisen käyntiin ja varmasti joissakin firmoissa kohdellaan työmiehiä väärin.

    mehtäukko

    Onhan se irvokasta esimerkkiä valtion liikelaitokselta moinen toiminta.

    Vuosia sitten olin eräässä urakassa eräässä puolustusvoimain ampuma-alueella. Siellä oli toiminta käynnissä ja tietysti kovilla paukuttelivat. Puomit vartiomiehineen ja kulkulupien tarkastukset.

    Kuinka ollakkaan, muutamana aamuna alueelle oli jostain sotkeutunut Mh:n ulkomaalainen istutusporukka Viron kilvissä olevalla Transporterilla. Ohi vilahtivat, ja painuivat jonnekin.

    Ja sinne EI pitänyt tulla minkään sortin istuttajia sinä aikana…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mhy:n kokouksessa kehuivat että on sata kotimaista metsuria töissä. Ei harmaata taloutta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 48)