Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 1,241 - 1,250 (kaikkiaan 8,568)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • sitolkka

    Lehtikuusi näyttää kasvavan hyvin myös kuivahkolla kankaalla. Eräällä kuivahkolla suht karulla kankaalla nuoret lehtikuuset ovat jo pidempiä kuin 150-vuotiaat männyt. On syytä epäillä, että jalostuksella saataisiin vielä paremmin kasvavia lehtikuusia. Alkuperäkään ei aina ole kaikkialla Suomessa sopivin mahdollinen, koska meillä etupäässä sitä yhtä Raivolan kantaa. Muitakin pitäisi kokeilla.

    harrastelija harrastelija

    Mihin lehtikuusitukkeja voi käyttää? Ainakaan kenttäsirkkelimiehet eivät tykkää edes lehtikuusen sahaamisesta. Lahon kesto saattaisi olla parempi kuusta ja mäntyä. Kuinkahan sellun valmistus onnistuu?

    Olisiko lehtikuusi sitten ”hiilinielupuu” Puukin mukaan? Mukavahan sitä metsää on katsella, jos nielusta meksetaan, puut kasvavat ja metsänomistaja sijoittaa rahat vaikkapa asuntotuotantoon 🙂

    Puuki

    Koivu ja lehtikuusi on parhaita hiilinielupuita. Leppä myös mutta se on paljon lyhytikäisempi ja kevyempi kuin lehtikuusi.

    Maksajaa hommalle vartoillaan toistaiseksi mutta on ihan realistista odottaa, että aletaan maksaa nettositomisestakin koska päästöistäkin pitää maksaa.  En minä ainakaan ala kustantaa esim. E-Suomen hiilipäästöjä ja lentokoneiden saastuttamista taseen tasapainottamiseksi ihan ilmaiseksi.

    Lehtikuusen tukin sahaus vaatii kokeneen sahurin. Tukkien ”alkuvalmistelut” pitää myös olla tehtynä. Alan kirjallisuudesta löytyy ohjeita.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    On esimerkiksi tällainen kirja kuin ”Lehtikuusen kasvatus ja käyttö”. Ei ole sellupuu, joten kannattaa kasvattaa harvana ja karsia. Latvat voi käyttää lannoitteeksi, pientavaraksi tai energiaksi. Kasvatuksessa ja kaupassa neuvovat muun muassa erikoispuun käyttäjät, kuten Pro Puu ja Fiskarsin alueen toimijat. Ainakin sellainen tieto jossain luki, että kaadettu puu voidaan varastoida 2-3 vuodeksi puuaineen sisäisten  jännitysten poistamiseksi. On oikein käsiteltynä arvostettu rakennuspuu muun muassa lattioihin ja ulkoverhoiluun.

    Douglaskuusi olisi toinen nopeakasvuinen hiilen sitoja ja helpompi käsiteltävä. Ei ihan osu sertifikaatteihin, kun pitäisi käyttää kotimaisia puulajeja (joihin leku luetaan), mutta voisi puoltaa paikkaansa esimerkiksi peltojen metsityksessä. Ilmaston lämmetessä voisi ajatella myös jalojen lehtipuiden viljelyä hieman laajemmin: lehmus, tammi, vaahtera, jalava, saarni sekä ”puolijalo” tervaleppä. Pyökki kuuluu Keski-Euroopassa jo kärsivän kuivuudesta. Kuivemmilla kasvupaikoilla havupuut ovat varmempi valinta (ei kuusi) ja peltomaille (jossa kuivuus ei heti uhkaa ja ojia voi säätää) laittaisi sitten lehtipuita.

    sitolkka

    Eiköhän koko ajan runsastuvat sorkkaelukat syö kohta jalot lehtipuut sukupuuttoon.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Uuden määrällisen tutkimuksen mukaan metsänviljely ei olisi vain yksi keino torjua ilmastonmuutosta, vaan paras kaikista. ”Luulin, että metsitys olisi top 10:ssä ilmastonmuutoksen torjuntakeinoissa, mutta se onkin ylivoimaisesti tehokkaampi kuin kaikki muut ilmastonmuutoksen torjuntakeinot”, sanoo Tom Crowther, Sveitsin ETH Zürich -yliopiston professsori. Tiedelehti Sciencessa julkaistussa artikkelissa lasketaan ensimmäistä kertaa kuinka monta puuta voitaisiin istuttaa nykyisten metsien ulkopuolelle kajoamatta silti ruuantuotantoalueille tai kaupunkeihin. Laidunmaat laskettiin mukaan, koska tutkijoiden mukaan muutamat puut eivät haittaisi lampaita ja lehmiä.

    Tällä tavalla saataisiin tutkijoiden mukaan maapallolle 25 prosenttia eli 0,9 miljardia hehtaaria lisää metsäpinta-alaa, eli yli 500 miljardia puuta. Ne imisivät noin 200 gigatonnia ilmakehään laskettua hiilidioksidia kasvettuaan täysikasvuisiksi. Tämä muutos metsien määrään leikkaisi noin 25 prosenttia ilmakehän hiilidioksidista talteen. Tuoreessa analyysissa löydettiin 1,7 miljardia hehtaaria puutonta maata, josta 1,2 miljardilla hehtaarilla puun taimet kasvaisivat luonnostaan. Ala vastaa noin 11 prosenttia maapallon maapinta-alasta ja on yhteensä noin Yhdysvaltojen ja Kiinan kokoinen.

    Crowther korostaa, että on silti erittäin tärkeää saada nykyinen päästökehitys kääntymään kohti nollapäästöjä. Puilla, jos sellaisia alettaisiin ehdotetussa mittakaavassa istuttamaan, kestäisi kuitenkin 50–100 vuotta saavuttaa täysi päästöjensitomispotentiaalinsa.

    https://yle.fi/uutiset/3-10863916

    Mittaluokka olisi tosiaan merkittävä hiilen poistossa, ja lisäksi saataisiin paljon muita hyötyjä lämpimämmillä leveysasteilla. Julkaisua lukenut FB-kaverini tosin korjasi, että hippusen optimistinen on tuo arvio, kun puuttomalle tundrallekin on ehdotettu istutuksia. Lisäksi pitää muistaa että istutus ei riitä, jonkun pitää myös hoitaa ja ehkä vartioidakin uutta metsää. Se ei siis säily, ellei siitä ole hyötyä paikallisille ihmisille.

    Puuki

    Douglaskuusi pitäisi sallia (serteissä) tuotuna puulajina kotimaisten joukkoon.  Se on kestänyt parhaiten luonnontuhoalueilla ja kasvaa hyvin  parhailla kasvupaikoilla Suomessakin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jutussa on kuvattu selkeästi se hyöty, joka olisi mahdollista saavuttaa jatkuvalla kasvatuksella rehevissä turvemaametsissä. Turvepelloilla samaan pyritään säätösalaojituksella yms. ratkaisuilla.

    Jätkä

    Puuki”-Lehtikuusen tukin sahaus vaatii kokeneen sahurin. Tukkien ”alkuvalmistelut” pitää myös olla tehtynä. Alan kirjallisuudesta löytyy ohjeita.”

    -En tosin voi Elvistellä olevani kokenut sahuri, mutta parinkymmenen vuoden aikana ole henkilökor´htaisesti sahannut isoa ja pientä lehtikuusta varmaan parituhatta kiintoa.

    Aikalailla äkkiä oppii lukemaan runkoa ja sen jännityksiä, sekä purkamaan niitä. Ne sirkkelisahaajat, joille lehtikuusi on kuin myrkkyä, ovat sahanneet huonoilla vehkeillä, huonokuntoisilla terillä ja heikkotehoisella pyöritysvoimalla.

    Suurimmat pölkyt ovat olleet noin 80-senttisiä. Isompi ei mahtunut tinpyörittäjän – suuntaajan alta kulkemaan.

    Jos ihan oikeasti alettaisiin sahaamaan lehtikuusta, niin pitäisi terälle asentaa vesisuihkut kummallekin puolelle.

    Timppa

    Lehtikuusta on alkanut näkyä puutavaraliikkeissä.  Viime kesänä tein aitan ”verannan” lattian 20 cm:n lk-lankuista.  Eivät tainneet olla Jätkän sahaamia, koska niissä oli jossain määrin kieroutta.

    Halusin nimittäin leveät lankut kuten entisetkin olivat ja tietysti mahdollisimman kestävät.  Kestopuuta ei ollut noin leveänä.

     

Esillä 10 vastausta, 1,241 - 1,250 (kaikkiaan 8,568)