Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

  • Tämä aihe sisältää 8,571 vastausta, 159 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten KurkiKurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,311 - 1,320 (kaikkiaan 8,568)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Puuki

    Muistaakseni tuhkalannoitus lisää fosforin sitoutumista ja vähentää sen huuhtoutumista.

    Nyt oli metsäalan rofvessori Ruotsista kertonut sen saman, jonka miltei jokainen metsän kasvatuksen kanssa tekemisissä oleva jo tiesikin : eli pitkään hakkaamatta olevat metsät ei ole hiilivarastoja vaan niistä hiili hupenee , ja  jk on huonompi hiilinielu kuin tasaikäinen metsä pidemmällä aikavälillä heikomman kasvun takia.  (M-uutiset).

    Remie

    Pitkään hakkamatta. 500- 2000 vuotta. Tuskin meiltä löytyy montaa metsää edes 200 vuotta hakkamatta. 200 vuotta mänty metsässä on aika vähän.

    Puuki

    Suojelluissa metsissä hiili alkaa vähentyä  10 vuoden jälkeen rauhoituksesta.  Mitä pidempään aikaa kuluu, sen enemmän tavallisesti kasvu häviää luonnonpoistuman määrälle.

    sitolkka

    Aikamoisia yleistyksiä. Metsiä on niin monenlaisia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Totta. 10 vuoden jälkeen kasvun ja poistuman erotus eli hiilinielu saattaisi alkaa pienentyä esimerkiksi metsikössä, jossa jää ensiharvennus tekemättä ts. allejääneitä puita alkaa kuolla. Tässä alkaa siis vasta hiilen lisäys hidastua, mutta biomassan määrä ei vielä alene. Mitä ravinteikkaampi ja mitä tiheämpi metsikkö, sitä nopeammin muutoksia nähdään.

    Erinomaista että Ruotsin suunnalta saadaan vetoapua hiilinielukeskusteluun: metsänhoidon professori Tomas Lundmark Uumajasta totesi eilen Koli Forumissa, että jatkuvapeitteinen metsänhoitomalli ei pärjää hiilen sidonnassa.

    jees h-valta

    Vai pitäiskö sanoa että ampumattomia metsiä ei paljon ole. Hakkaamattomia kyllä. Sota pirstaloi paljon metsiä itärajan tuntumasta syvälle sisämaahammekin. Kun tuli juoksukisatkin välillä.

    Puuki

    Luultavasti tuo 10 vuoden raja tarkoittaa vanhoja suojelumetsiä keskimäärin tjsnp.

    Puuki

    Metsien hiilinielun lisäämiseen liittyy muitakin tärkeitä luonnonhoitoon ja -suojeluun liittyviä tekijöitä.  Monimuotoisuuden lisääminen mm. sekametsien kasvatuksella luonnon tuhojen ehkäisemiseksi ,  puuperäisten tuotteiden valmistuksen ja käytön lisääminen korvaamaan fossiilista alkuperää olevia.

    Varsinkin  muovi on hyvin haitallinen luonnon kierrossa.  Ruotsalaisessa tv-ohjelmassa kerrottiin  muovin vaikutuksista merissä ja samalla muovihiukkasten kertymistä ravintoketjussa. Kaikissa merilinnuissa, nisäkkäissä (hylkeet, valaat) ja muissa pienemmissä eliöissä ja kaloissa on muovista irtoavia pienhiukkasia. Muovia voi olla  merissä jo enemmän kuin planktonia (tutkimus Tyynessämeressä, jonka mukaan muovia oli 3x enemmän) Ne ei häviä luonnoskierrosta koskaan.   1950 luvulla muoveja valmistettiin 1,5 milj. t / vuosi , v. 2012 niitä tehtiin 288 milj. t .   Pienet muovipartikkelit ei suodatu vesien puhdistamoissa ja niitä kertyy paljon esim. fleesevaatteiden pesusta . Mm. hammastahnoissa ja meikeissä on mikromuovia joka kiertää vesien kautta kaloihin ja sieltä lopulta ihmisiinkin.

    Remie

    Puuki

    Uutiset kertoo parhaillaan juuri päinvastaista. Rättimuovin tulosta markkinoille. Puuvillaset kankaat pilkotaan ja sekaan muovia ja tästä tehtäisiin laiturilankkuja ja kuka mitäkin keksii. Kuinka tämä voi olla mahdollista että tätä tutkitaan ja kehitetään. Sinulla kun on sana hallussa otappa kantaa uutistoimitukseen asian tiimoilta. En enää syö edes kalaa kun vain ruokittua kalaa on saatavana ja sekin vanhaa pilaantunuttua.

    Scientist Scientist

    Ei mikromuovi kalaa ole pilannut ja mitään selviä terveyshaittoja ei ole THL:n mukaan todettu ainakaan Pohjolassa.

    Puuvillakankaista on käsittääkseni tarkoitus tehdä uudelleen puuvillaisia kankaita. Muoviset laiturilankut ovat edelleen muovia, niiden uudelleen muovaamiseen tarvitaan paljon energiaa.  Ovat kuitenkin valmistettu pääosin fossiilisista aineista.

     

Esillä 10 vastausta, 1,311 - 1,320 (kaikkiaan 8,568)