Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

 • This topic has 2,095 vastausta, 71 kirjoittajaa, and was last updated juuri nyt by AvatarPuuki.
Esillä 10 vastausta, 1,341 - 1,350 (kaikkiaan 2,095)
 • Metsien hiilinielu

  Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

 • Remie

  Vanhapiika on lamppu jossa lasinen öljysäilö, sydäntä myöten nousi palöljy liekkiin joka paloi liekkipesässä josta kirkkain osa nousi ohutseinämäiseen muotoiltuun lasitorveen. Lamppu oli nostettu naulaan seinälle jossa neinän puolella ripustimeen oli kiinitetty kiillotettu messinkipelti heijastimeksi. Tätä nimitettiin vanha piika nimellä. Liekö käyttäjäkunnan mukaan.  Ostin Kaasuvalolta kopion Aladin lampusta joka toimii samoin mutta kaikki osat on tehty messingistä, lasitorvea lukuunottamatta, tähän versioon on lisätty sukka joka hehkuu kirkkaana liekin palaessa suikan sisällä. Tästä sukkavesriosta on montaa mallia kuten kaasu ja painelappu joka tunnetaan nimillä , Tilley, Petromax . Onhan niitä vaan ei enää muistu. Luonnollinen kirkas valo joka toimi hyvänä lämmönlähteenä. Suuri askel päreen jälkeen.

  Puuki

  Brysselissä metsätuhot on nousseet huolenaiheiksi. ”Parlamentinkeskustelussa, jossa keskusteltiin aiheesta, Sirpa Pietikäinen totesi jokaisella maalla olevan omat ongelmansa ; Saksalla autot, Puolalla kivihiili, Hollannilla maatalous ja Suomella metsät”. ( MT-metsä 8) .

  Miten voi parlamenttiedustaja olla noin pihalla asiasta ?   Jos Suomessa rajoitetaan metsien käyttöä, niiden hakkuut siirtyvät alueille, joissa ei hoideta metsiä yhtä hyvin kuin täällä. Tod. näk. Amerikan mantereelle , Venäjälle ja Aasiaan.    Kanadassa esim. luonnotuhoissa puuta palaa ja kuolee tuholaisten takia enemmän kuin hakkuut on.  Yhtiöiden metsissä tyypillinen aukon koko on 250 ha ja hakkuutähteet poltetaan ja useimmiten koivut koska niille ei ole käyttöä.  Raivauksia ei tehdä r-sahoilla vaan vesakot tuhotaan myrkyillä lentolevityksillä. Monimuotoisuudesta ym. luontoarvoista ei ole puhettakaan.

  V. 2020 Suomen hakkuiden määrän on arvioitu putoavan n. 8 milj. mottia vuoden -18 tasosta. Siinä ei tarvita mitään erillisiä kieltoja, kun markkinatilanne sanelee hakkuiden tarpeen ja määrät.

  Yksityisten metsiä hoidetaan Kanadassa (Maan länsilaidan metsät on yksitysomistuksessa) paremmin kuin yhtiöiden metsiä.

  Hiilinielun kertymisen ja fossiilisten päästöjen vähentämisen kannalta on puun käytön maltillinen lisääminen ja metsittäminen parhaat keinot.   Sekametsät koivuineen parempia kuin yhden puulajin metsät. Kuusi kestää huonoiten, jos lämpötila nousee kuten on ennustettu (IPCC) . Myös Suomen vaihteleva metsikkörakenne eri-ikäisine (taimikot-kasvatusmetsät-päätehakkuuikäiset) kuvioineen auttaa säilyttämään metsät paremmin elinkelposina , jos/kun tuholaiset, metsäpalot ja kuivuus lisääntyy. E-Suomen kuusikoita kuivuus haittaa eniten.  Metsätutkijoiden mukaan Tornio-Suomussalmi- linjan eteläpuolella kuusikoiden paksuuskasvu vähenee MT-mailla vuosisadan loppuun mennessä 10- 95 % -sitä enemmän mitä etelämpänä ollaan. Liika kuusettuminen on siis huono juttu monellakin tapaa . Esim. jatkuvakasvatus  ei sovi tähän kuvioon hyvänä kasvatustapana. Eikä metsien hakkaamattomuus.

  Rane

  Otetaankohan näiden huonompien puukauppavuosien ”vajausta” huomioon kun laskeskellaan näitä suurimpia sallittuja hakkuita?Ilmeisesti ei?

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Jos hakkuut vähenevät, tulee (VMI-mittauksin todennettuna) lisää puustopääomaa ja lyhyellä tähtäimellä runsaasti lisää hiilinielua ja tulemme pääsemään EU:n vertailutasotavoitteisiin.

  Kanadan metsistä suurimman osuuden taitaa edelleen omistaa ”kruunu” eli liittovaltio. Ainakin aiemmmin systeemi oli se, että näitä metsiä vuokrattiin yhtiöille.

  arto

  olihan viime vuosi kotimaan hakkuilla ennätys mutta tilastollisesti tuontipuu lisääntyi netistä löydetty            Metsäteollisuustuotteiden viennin arvo päätyi 13,17 miljardiin euroon vuonna 2018. Viennin arvo nousi reaalisesti edellisestä vuodesta viisi prosenttia (deflatoitu: tukkuhintaindeksi).
  Merkittävimmät vientituotteet olivat paperi (33 prosenttia metsäteollisuuden viennin arvosta), kartonki (22 %) ja massa (20 %). Massan vienti nousi reaalisesti edellisestä vuodesta 28 prosenttia. Paperin ja kartongin vientiarvo kasvoi kolme prosenttia.
  Suurin osa metsäteollisuuden vientituloista tuli edelleen Euroopasta, jonka osuus oli 62 prosenttia viennistä. Aasian osuus oli 21 prosenttia.
  Vuonna 2018 Suomeen tuotiin puuta 11,57 miljoonaa kuutiometriä. Puun tuonnin määrä nousi kolmanneksella vuodesta 2017. Tuoduimpien puutavaralajien, kuitupuun ja hakkeen, tuontimäärät nousivat selvästi edellisestä vuodesta. Kuitupuuta tuotiin 50 prosenttia enemmän ja hakkeen tuontimäärä kasvoi 16 prosentilla.

  Puuki

  Kanadan metsistä suurimman osuuden taitaa edelleen omistaa ”kruunu” eli liittovaltio. Ainakin aiemmmin systeemi oli se, että näitä metsiä vuokrattiin yhtiöille.

  Joo, vuokrattuja metsiä ne on eikä yhtiön omistamia.

  Kurki

  Sirpa Pietikäinen   —- ”Suomella metsät”

  Suomella ongelma on Helsingin 1 milj. tonnin hiilen poltto, jossa tupruaa ilmaan 3,67 milj. tonnia hiilidioksidia vuodessa, joka on n. 7 % kaikista Suomen kasvihuonepäästöistä ja n.8 % kaikista CO2- päästöistä.

   

  Remie

  Kukaan ei puhu metsäpalon hiilipäästöistä halaistua sanaa. Sensijaan kyllä osataan kritisoida saunan lämmitystä puilla, tai 3 kuutiota vuodessa tuvan lämmitykseen. Venäjällä paloi uudemaanläänin kokoinen alue metsää ja USA poltti lähes suomen koko luokkaa olevan alueen. Samoin teki Canada, Espanja ja moni muu valtio. Tuommoiset tihutyöt niellään ilman nurinoita aivan kuin metsät olisi suotavaa polttaa ja joka hiton vuosi. Eikö niitä tulentekijöitä mitenkään saada kuriin. Onhan kuivalla metsällä ollessa mukava leiriytyä ja tehdä nuotio, paistaa makkaraa jonka jälkeen unohdetaan sammuttaa nuotio. Partio pitäisi olla jokaiselle lapselle pakollinen. Siellä opitaan vallan hyödyllisiä taitoja. Omat lapseni on estäneet monta tulipaloa kun ovat nostaneet aikuisille metelin holtittomasta tulen käsittelystä , jopa aikuiset eivät näe vaaran paikkaa. Partiolaiset kyllä. Nyt aikuiset partiolaiset ovat ajan hermolla hiilijalanjäljestä, siitä puhutaan ja toimitaan lähes hiilettömästi. Onkohan ihan oikein että muu väki viittaa kintaalla hiilipuheille.

  Visakallo Visakallo

  Eikös tupakointi pitäisi nyt kieltää jo kokonaan? Sehän pilaa ilmaston! – pilaa se kyllä ihmisten terveydenkin, mutta sehän ei tässä tilanteessa ole niin iso juttu.

  Tolopainen

  Jos Suomessa liikenteessä kuluu 2 miljt bensiiniä, josta 18% on nykyisin biokomponenttia. Mitä vaikutusta on vaikka tuo määrä tippuu miljoonaan tonniin ja korvataan sähköllä. Samaan aikaan Aasiassa päästöt kasvaa 100 kertaa enemmän.

Esillä 10 vastausta, 1,341 - 1,350 (kaikkiaan 2,095)