Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 1,581 - 1,590 (kaikkiaan 8,568)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • uudehko metsänomistaja

    Taas ”Maalaissepolta” perustelemattomia väitteitä. ”Kokonaisuuden ja mm hiilinielumielessä sillä ei ole merkitystä, koska puun kysyntä määrää mitä ostetaan”

    Saattaahan se olla jossain suunnitelmataloudessa näinkin. Totuus on kuitenkin se, että kilpailutaloudessa sitä ostetaan, mitä tuotetaan ja myydään. Jos kuitupuun sijasta tuotetaan tukkipuuta, niin ostavatko kuitupuun tarvitsijat saman määrän 3 – 4 kertaa kuitupuuta kalliimpa tukkia kuidutukseen? Edelleen täydellinen käsityskyvyn puute taloudellisiin perustuvalaatuisiin tosiasioihin.

    Eikö Suomessa ole tehty yhtään luotettavaa tutkimusta pitemmän tähtäimen hiilinieluista sekämetsän jatkuvassa että tasaikäiskasvatuksessa? Vai onko kenties siten, että kuitupuun käyttäjät eivät hyväksy julkaistavaksi muuta kuin omia tarkoitusperiä tukevia tutkimuksia?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Onhan Sauli Valkonen ja Jari Hynynen ym. tehneet tuotostutkimuksia jatkuvasta kasvatuksesta. Tulos on pääpiirteissään se, että jaksollinen malli tuottaa enemmän puuta ja hiilinielua, mutta jatkuva kasvatus voi säästää maan hiilivaroja, ainakin turvemailla.

    MaalaisSeppo

    MO itse kai elää suunnitemataloudessa. Markkinataloudessa esim puunjalostusteollisuus tuottaa sitä, mitä sen asiakkaat haluavat ostaa. Vastaavasti ostavat sitä puuta, mitä tarvitsevat asiakkaidensa tuotteisiin. Kaikkea puuta on riittävästi tarjolla markkinoilla nykyasiakkaiden volyymituotteisiin, jotka määräävät puunkasvatuksen tahdin. Joillekin harvinaisemmille puuerille voi olla tarvetta, mutta hiilinielumielessä niillä ei ole merkitystä.

    sitolkka

    Tästä hiilihöpötyksestä pitäisi piirtää hieroglyyffejä kallioihin. Ei tätä muuten tuhansien vuosien päästä kukaan usko. Joksikin uskonnoksi luokitellaan sittenkin. Tosiasiassahan kaikki bittiavaruudessa oleva tieto katoaa jossain välissä, kun sivilisaatio romahtaa. Tulee todella synkkä keskiaika, jos ei ole mitään kirjoituksia paperilla luostareiden kivisissä holveissa.

    uudehko metsänomistaja

    Annelikaan ei taida haluta ymmärtää kokonaisuutta. Sorry.

    Totta kait löytyy useitakin enemmän tai vähemmän  puolueettomia ”tutkimuksia” siitä, tuottaako tasaikäiskasvatus enemmän vai vähemmän puuainesta kuin jatkuva kasvatus. Anneli on oikeassa siinä, että luku kertoo myös puuhun sitoutuneen hiilen määrästa, hiilinielusta. Nyt puhun hiilen sitoumisesta tuohon kasvatettuun puuhun pitemmällä aikajanalla.

    Kysymys on siitä, paljonko hiiltä on sitoutunut ja jäljellä puusta tehdyssä tuotteessa 1, 5, 10, 25 tai 50 vuoden kuluttua puun  istutuksesta. Lasketaan sitoutuminen hehtaaria kohti ja vähennetään siitä todennäköisesti takaisin ilmakehään vapautunut hiili noina ajankohtina. Täten saadaan erot kasvatustavan vaikutuksesta metsän kykyyn sitoa hiiltä pitemmällä ajanjaksolla ja se lienee tärkeintä puhuttaessa metsän hiilinielusta .ja maapallon ilmakehän hiillipitoisuuteen vaikuttamisesta

    Oma maalaisjärkeni sanoo, että paperi ja muut lyhytikäiset puutuotteet vapauttavat sitoutuneen hiilen nopeasti takaisin ilmakehään, kun taas pysyvät puutuotteet, esimerkiksi painekyllästetty sahatavara pitää sitoutuneen hiilen sitoutuneen avuosikymmeniä. Mainitut kasvatusmenetelmät tuottanevat erilaista puuta, jota käytetään  erilaisiin tarkoituksiin. Lienee mielestäni kohtuullista kysyä tutkimustuloksia siitä, kumpi menetelmä on ilmaston suojelun kannalta parempi.

    Yhä enemmän alan uskoa, että koko suomalsita metsätaloutta hallitsee joku suuri tekijä, joka estää jopa ilmaston muutokseen vaikuttavien totuuksien tutkimusten tekemisen.

    n

    Timppa

    Eikö Suomessa ole tehty yhtään luotettavaa tutkimusta pitemmän tähtäimen hiilinieluista sekämetsä än jatkuvassa etttasaikäiskasvatuksessa? 

    Uudehkolle tidedoksi, ettei jatkuvalla kasvatuksella voi pysyvästi tuottaa sekametsää.  Lopputuloksena on kuusikko.  Sen olen itse nähnyt Luken Lapinjärven  tutkimusmetsässä ja kuullut omin korvin Sauli Valkosen kertovan.

    Sekametsän kasvattaminen  edellyttää aina aukkoa.  Aiemmin niitä syntyi määrämittaharsittuihin metsiin, jotka tietysti pienen pohjapinta-alansa ja heikkolaatuisen puustonsa vuoksi kasvoivat heikosti, minkä historiasta hyvin tiedämme.  Harsinnassa syntyneisiin pienaukkoihin kasvoi usein kuitenkin vain hieskoivua ja haapaa.  Hitaampikasvuiset kuusi ja mänty jäivät niiden jalkoihin.

    Kunnollisen mänty-kuusisekametsän saa syntymään vain aukkoon.  Meillä vanhin on yli 20 vuotias ja sen sekä puumäärä että kasvu ovat suuremmat kuin yhden puulajin metsissä.  Jatkuvasti tehdään uusia sopiville pohjille.  Koivu-kuusisekametsän kasvatusesteenä on ”yleiset syyt” ja tietenkin se, että koivu kasvaa selvästi kuusta nopeammin.

    Koska jaksollinen kasvaa selvästi jatkuvaa enemmän (meillä kasvu on lisääntynyt n 70 % jatkuvan kasvatuksen ajoista),  niin tietysti myös maaperään kertyy hiiltä enemmän kuin jatkuvalla kasvatuksella

    Remie

    Kysymyksessä ei ole hiili sen paremmin kuin ilmastosta. Kysymys on vain siitä että eteläeurooppa saa työntää saastetta taivaalle samaan vanhaan malliin kuin ennenkin. Luultavasti Forttum hoiti hiilivoimaloiden oston yhteydessä kaupat sillä ehdolla että suomen yksityisiä metsänomistajia kyykytetään tuon kaupan syntymän johdosta. Näin korjataan tuon hiilen tupruttaminen Saksassa. Pelkkä juoni johon kytkettiin moinen juoni. Sormet pitää osoittaa Forttum/politiikot. Eikös se super Sipilä ollut vallankahvassa kun tuota kauppaa kupatttiin. Mitä helkutin tekemistä Fortumilla on Saksassa sen paremmin kuin Venäjälläkään. Olisi pidetty sähkö vain yhteiskunnan hyppysissä ja tuotettu energiaa nolla katteella kansalaisten tarpeisiin. Ja niin moni, kuten Posti ja Yle, terveys /sairaus/vanhuus/eläkkeet ja vaikka mitä.

    suorittava porras suorittava porras

    Kannattaa tutustua myös tähän näkökulmaan aiheesta:https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/mielipide/artikkeli-1.545760

    Puuki

    Kokonaisuuden ymmärtämisestä  puheenollen ; pitää ottaa huomioon tosiaan puun käyttökohteetkin.  Esim Kotkamills tuottaa  jo melko isolle markkina-alueelle kierrätettäviä kartonkikuppeja joissa ei ole muovia kuten tavallisissa kertakäyttökupeissa. Ne ei kelpaa muovin takia kierrätykseen joten kartonkikuppien korvausvaikutus on suuri koska kuppeja käytetään maailmassa todella paljon. Monia muitakin uusia puuperäisiä tuotteita on tulossa tuotantoon.

    Jos verrataan jatkuvankasvatuksen hakkuita tasaikäiseen, niin korjuun aiheuttamat haitat lisääntyy niissä syystä, että saman puumäärän hakkuu edellyttää n. 4 x suuremman alueen hakkuuta kuin tavallisessa päätehakkuussa. Silloin koneiden kulkemat ajomatkatkin moninkertaistuu . Ajourilla ajellaan 4 ha :n käsittelyssä n. 3000 m pidemmästi kuin 1 ha:n korjuussa .  Jos ei ole kunnon pakkaskeli, niin ajouravauriotkin lisääntyy .  Samalla maaperäpäästöt ja juurivaurioriski kasvaa.  Korjuun aiheuttamat hiilipäästöt on suhteellisen pieniä kokonaisuuden kannalta mutta  vaikutusta on niilläkin , jos polttoainetta kuluu tavallista enemmän hitaan korjuun takia.

    Korjuun eroissa  on toinenkin huomionarvoinen asia eli korjuukertojen määrä/kiertoaika.  Jos verrataan esim. 70 vuoden kiertoajan kuusikkoja E-Suomessa, niin hakkuita pitää tehdä jk:n metsään 4-5 kertaa ja tasaikäiseen tehdään yleensä 2-3 kertaa . Se lisää entisestään jk-metsän päästöjä ja ajouravaurioherkkyyttä.

    Kokonaiskasvuero on selvä, yleensä n. 25-30% tasaikäisen viljellyn metsän hyväksi verrattaessa jatkuvankasvatuksen metsään.   Kiertoajan tukkipuumäärä ei käsittääkseni ole jk:ssa sen suurempi kuin tasaikäisessä istutusmetsässäkään ; yleensä  toisin päin.  Esim. MT-kuusikko voi kasvaa kiertoaikana tyypillisesti 455 mottia, josta eh:ssa kuitupuuta 50 mottia, 2. harv. 40 mottia ja päätehakkuussa 50 mottia, tukkia/pikkutukkia yht. 315 mottia.  Jos vastaava jk metsä kasvaa 25 % vähemmän, niin sillä on kasvanut puuta n. 341 mottia , josta 70%:n tukkiosuudella tukkia on saatu n. 240 mottia.    Kuitupuussa ero on n. 40 mottia  ja tukkipuussa n. 75 mottia / kiertoaika.     Maaperäpäästöissä jk korjuualue ei eroa merkittävästi päätehakatun alueen päästöistä muulloin kuin alkuvuosina ; ne päästöt kompensoituu helposti tasaikäisen kasvun paranemisena.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    saadaan erot kasvatustavan vaikutuksesta metsän kykyyn sitoa hiiltä pitemmällä ajanjaksolla

    Ymmärrän ehkä mitä kirjoittaja ”umo” ajaa takaa, mutta intän vastaan. Kasvatustapa vaikuttaa tietenkin saatavan puutavaran jakaumaan. Tuottaako jk suhteellisesti enemmän tukkipuuta? Näin voi joissain tapauksissa ollakin, mutta toisaalta jaksollinen voi tuottaa absoluuttisesti enemmän myös tukkipuuta. On riskaabelia tehdä päätelmiä kasvatustapojen paremmuuden suhteen puutavaran käytön perusteella. Ei puun kasvattaja määrää puun käyttöä vaan puun käyttäjä. Nykyinen hintapolitiikka suosii puun ostajaa koska kuitupuusta ei tarvitse maksaa sen käyttöarvon mukaan. Nykyinen puukauppatapa ei millään lailla erottele puun sisäistä laatua tai palkitse hyvästä laadusta. Hiilen sitoutumisen määrää siis puun käyttö eikä sen kasvatustapa.

    Myös Timpalle intän vähäsen. Ei ole itsestään selvää, että jaksolliseen metsään sitoutuu aina enemmän hiiltä myös maaperään. Vaikka siinä on suuremman kasvun myötä suurempi karikesato maan päällä ja alla, myös maaperää myllätään vähemmän, jolloin sen sisältämä hiilivarasto hupenee hitaammin. Luulen että tähän asiaan saadaan lähivuosina lisävalaistusta Luken tutkimuksista.

Esillä 10 vastausta, 1,581 - 1,590 (kaikkiaan 8,568)