Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,111 - 3,120 (kaikkiaan 8,642)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jospa kumulatiivinen tappio onkin siellä jk-metsässä?

    Taas mennään, ja tällä kertaa oikein Hesarin pääkirjoitus! (tilaajille?)

    http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000007989879.html

    Puu Hastelija

    pitämällä metsässä alhaista pääomaa parhaassa arvokasvussa on tuottokin reilusti plussalla. ”

    Oma talousajattelu on räikeällä törmäyskurssilla tämän perkon jatkuvan kasvatuksen kanssa. Jos metsiköstä silputaan kaikki,  mikä alkaa muistuttamaan lähes tukkipuuta ja perusteluna on aika, niin silloin vaan ei ole malttia vaurastua.

    Jovain Jovain

    Hyvin sopivat samaan metsään. On se ilo jättää hyvässä kasvussa olevaa tukkiametsää ja nuorta kasvatusmetsää lihomaan, kun vaihtoehtona on hyvässä kasvuvaiheessa olevan metsän lopettaminen ja avohakkuu.

    Ei sen metsänhoidon tarvitse kaavamaista olla ja tiukasti eriytettyä. Voidaan mennä myös metsän mukaan ja hyvin sopii metsänhoito samaan metsään. On siellä ne jaksollisen vaihtoehdot myös ja on vielä enemmistönä, sitten mennään sen mukaan. Kuka sen lopusta sanoo mikä mitäkin on?

    mehtäukko

    Kuka täällä höpisee kaavamaisuuksista?  Ja ei kuulosta järkevältä muutenkaan edes ehdotella ” hyvässä kasvussa oleva tukkimetsän tai -kasvatusmetsän avohakkuu”.

    Mistä tuota vastakkainasettelua Jovainilta oikein kumpuaa?

    Panu Panu

    MG:n uusimmassa Viesti-lehdessä on kuvaajia globaalin metsäpinta-alan muutoksesta 1990-2020. Euroopassa ja Aasiassa metsäpinta-ala on lisääntynyt jokaisella vuosikymmenellä, Aasiassa enemmän. Viimeinen vuosikymmen Euroopassa ei ollut yhtä hyvä kuin aiemmat, metsä lisääntyi 0,3 miljoonaa ha vuodessa, Aasiassa 1,2 milj ha /v.

    Peränpitäjänä on viimeisen vuosikymmenen osalta Afrikka, jossa metsää on hävinnyt 3,9 miljoonaa hehtaaria vuodessa. Afrikassa metsäkato johtuu pienimuotoisesta oman toimeentulon vuoksi harjoitettavasta maataloudesta ja polttopuiden hankinnasta.  Globaalisti metsäkadon tahti on nyt 10 miljoonaa ha vuodessa.

    Maatalous on suurin syy metsäkatoon eikä maapallon väestönkasvu auta asiaa. Avainasemassa on siis maanviljelyn tehostaminen siten, että hehtaarista saadaan enemmän irti. Myös proteiininlähteiden laajentaminen kaikenlaisiin ötököihin ja suomalainen innovaatio, jossa proteiinia valmistetaan ilmasta voivat auttaa asiassa.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Juuri näin, MaalaisSeppo. Lisäksi maan riittävyydessä auttaa siirtyminen eläintuotteista kasviperäisiin kuten kaurapohjaisiin maidon ”korvikkeisiin”.

    Meidän kaikkien ajattelussa on kaavamaisuuksia. Niiden pohjana on koulutus ja käytännön kokemukset, sekä talouspäätösten osalta vielä lisäksi suhtautuminen riskiin ja tuottoon.

    Puuki

    Pelkät %:t ei kerro koko totuutta metsänkasvatuksen kannattavuudesta mutta on yksi apuväline sekin.  Perkolle : kerroin ed. kommentissa rautalangasta vääntäen miten vaikuttaa puuston parempi kasvu tuottavuuteen.   Jokainen kohde on omanlaisensa eikä yhtä jokapaikan parasta menetelmää ole olemassa.   Jos esim. saadaan 5 %:n tuotto 100: n pääomalle niin se on vähemmän rahassa kuin  4 %:n tuotto 200 :lle.  (Kumulatiivisen tappion käppyrän tiedot  on selitetty jo aiemmin kommenteissa miten sen vaikutus muuttuu  , kun lasketaan korko tuloille ja menoille) .

    Siksi laskeminen on apuvälineenä hyvä olla olemassa koska mutulla ei tule kuin oma mielipide oikeaksi omasta mielestä.

    Scientist Scientist

    Väestön kasvu pitäisi saada seis, kuten Kiinassa, Venäjällä ja itse asiassa  EU:ssakin. Nyt väestö kasvaa voimakkaasti juuri Afrikassa, Intiassa ym Aasian maissa sekä Amerikoissa (myös USA:ssa). Korona ei juurikaan näytä pysäyttävän väestön kasvua kuten ei myöskään HIV, vaikka aikanaan näin ounasteltiin.

    En oikein usko tähän ”Ilmaruokaan”, todellisuudessa typpi siinä tulee suolaliuoksesta ja bakteerit tekevät työn. Ehkä parempi ja helpompi proteiinin lähde olisi ns. yksisoluiset hiivat (Pekiloprosessi, Quorn yms).

    aegolius aegolius

    Tämä

    pitämällä metsässä alhaista pääomaa parhaassa arvokasvussa on tuottokin reilusti plussalla. ”

    ja tämä

    ”Nopeuden merkitys on niin suuri, että sen hylkäys ja korvausta ei ole.”

    ovat ainoat asiat missä olen Perkon kanssa samaa mieltä. Hänen tekstistä huomaa selvästi, että sitä kuvaa 60-70 vuoden kumulatiivisesta tappiosta hän ei ole ymmärtänyt vieläkään. Sitä ei mielestäni kannata tuoda esiin uudelleen ja uudelleen ellei kuvan ajatusta ymmärrä itsekään. Perko korostaa nopeuden merkitystä. Olen samaa mieltä. Silti hänellä ei taimet kasva mättäissä, eivät ole ”rotutaimia”, ei puhuta lannoituksesta ja taimet ja nuoret puut kasvavat isompien varjostuksessa. Missä se nopeus näkyy muualla kuin lujassa uskossa?

    Jk:n tutkija Valkonen: ”Kun puustoa harvennetaan voimakkaammin, hehtaarikasvu jää pienemmäksi, mutta alikasvos kehittyy elinvoimaiseksi.” Tässä on jk:n perusajatus. Suomen kasvavalle hiilinielulle voidaan heittää nopeat hyvästit, jos tämä yleistyy asiasta ymmärtämättömien luonnonsuojelujärjestöjen toivomalla tavalla.

    Puukin kanssa eri mieltä tästä alla olevasta. Pelkkä sijoitetun pääoman tuottoprosentti nimenomaan kertoo kaiken kannattavuudesta. Muista asioista voi sitten keskustella erikseen.

    ”Pelkät %:t ei kerro koko totuutta metsänkasvatuksen kannattavuudesta”

    Puuki

    Entäs riskien hajoittaminen ja eri sijoitusten erilaiset riskit ?  Ja sekin jos et sijoita yhtään esim. uuden metsän kasvuun , niin tuotto% voi muodostua korkeaksi mutta tuotto on kuitenkin hyvin pieni euroissa.   Jätetään esim. rehevä metsäpohja itsestään taimettuvaksi ;  kasvaa hyvin heinikkoa , puuta alkaa tulla ehkä 30 vuoden sissään (jos hyvin käy) ensin hieskoivikkoa ja sen jälkeen, kun koivut alkaa lahota 50-60 vuoden sisään tulee kuusten vuoro.  Jo ~120 v:n  iässä pääsee havutukkipuuhakkuulle.  Ja mikä parasta, ilman kuluja!

    Korko%:ksi ei muuten voi laskennassa  ottaa mitä haluaa, jos halutaan pysyä reaaliteeteissa.  Luonnon olosuhteet mm. määrää ne rajat mikä on mahdollista ja mikä ei.

Esillä 10 vastausta, 3,111 - 3,120 (kaikkiaan 8,642)