Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,661 - 3,670 (kaikkiaan 8,642)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Gla Gla

    Teen poikkeuksen, joka on ehkä virhe, ja tartun teukan provoon. Mutta moni ehkä uskoo teukan ns. ajatukseen.

    Maalle tosiaan siirretään rahaa tukiaisina. Mutta eipä ne rahat maalle jää. Ne menee tuotantokustannuksiin ja lopullisesti kaupunkilainen kuittaa tuet takaisin ostaessaan maalla tuotettuja tuotteita tuotantokustannuksia halvemmalla.

    Toki on vaihtoehto olla rahoittamatta maaseudun tukia, aivan kuten kansa boikotoi tankkaamista Teboililla. Hankkii tuotteet kaupungista tai ulkomailta, jos se on kokonaisuutena parempi ratkaisu. Ai niin, mutta eihän Helsingissä ole alkutuotantoa. Eli ostetaan ulkomailta kuten hiilinielun kutistumista taivastelevat ostaa puuta Venäjältä.

    Ei myöskään pidä hyödyntää muuta maaseudun infraa, kuten maanteitä. Juomavedenkin voi noutaa Vantaanjoesta, jos kaljakellunnalta joutaa.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvät kommentit, jotka voisi siirtää aloittamaani maatalousketjuun niin ei menisi tämä ”rikkinäiseksi puhelimeksi”. Erinomaista kommenttia jälleen Hesarissa Timpalla. ?

    KeMeRat

    Maatalousasioille oma ketju, loistavaa palstan hallintaa taas kerran ?

    Puuki

    Hiilinielun kerryttämistä varsinkin viheriät yrittää ulkoistaa maaseutumaakuntiin ja päästä pääosin omalla äänestyalueellaan ilman päästövähennyksiä.   Aurinkopaneelien asentamisen kieltäminen kaupungissa ja puistoalueiden hakkuut rakennusmaaksi kertoo jo paljon mikä oikeasti on päämääränä.     Kuitenkin suurin osa päästöistä tulee energian käytöstä ja teollisuudesta, metsät on ainut hyvä hiilinielu ja sen lisäämistä vastustetaan paremman tiedon puutteessa tai sitten tahallaan harhauttaen.  Turvemaiden päästöt  on olevinaan se isoin päästölähde jota pitää pienentää ,   ja  jota yritetään ”narulla työntää” pienemmäksi vaikka oikea toimenpide olisi  nykytilanteessa lisätä peltopinta-alaa ja viljelyä. Maaperäpäästöjen vähentäminen on toissijainen asia ja sekin onnistuu muutenkin kuin peltojen ns. ennallistamisella.

    pikkutukki

    Kaikki voisi olla samassa ketjussa ihan hyvin !

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Maaperäpäästöjen vähentäminen on toissijainen asia

    On näillä sikäli merkitystä, että maankäytön päästöt lasketaan yhteen ja EU:lle on luvattu että laskennallista hiilidioksidinielua (CO2-ekv.) jää vuosittain tietty määrä. Jos onnistumme vähentämään päästöjä turvemailta, metsiä voidaan hakata enemmän.

    Turvemaiden päästöissä avainasemassa ovat uudet päästökertoimet, jotka luultavasti osoittavat että pääosa viljellyistä turvemaista ei päästä läheskään luultua määrää hiilidioksidipäästöjä. Niillä on myös typpidioksidipäästö suuri, mutta en muista onko niissä samaan tapaan epäselvyyttä päästökertoimista. Lisäksi viljelytapojen muutokset – mutta nämä on ehkä laitettu hetkeksi sivuun ainakin turvepelloista luopumisen osalta.

    Kurki Kurki

    Jos laskee 40/60 periaatteella maassa olevan CO2-sidonnan keskimääräisellä runkopuulmäärällä 100 m3/ha, niin se olisi 150 tn.

    Elävän puun biomassaosuudet ovat runkopuu 58%, maanpäällinen karike (oksat yms) 20% ja maanalainen karike (juuret yms.) 22%.

    Eli ruunkopuumäärällä 100 m3/ha laskien karikeosuudet olisivat maanpäällinen 35 m3/ha ja maanalainen 38 m3/ha.

    Maan alla elävä puun biomaassan CO2-sidonta olisi vain 38*0,7= 27 tn/ha . Loput CO2-sidonnasta olisi 150-27= 123 tn/ha sitten suurimmalta osalta karikesyötön CO2-jäämiä ja hienojuuria, sienijuuria, eliöitä ja mikrobeja.

    ”Maaperän hiilivarasto karttuu sitä runsaammin, mitä enemmän puusto kasvaa. Tehokkainta hiilen sidontaa on turvata metsien hyvä kasvukyky ja uudistamalla talousmetsät ajoissa”, Ilvesniemi summaa.

    Linkki: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/avohakkuu-ei-havita-hiilivarastoa/#5dfaa1a5

    Suomen metsien hiilivarasto periaatteella 40/60 laskien on noussut 2500 Mtn 1960-luvulta tähän päivään, josta maaperävaraston osuus 1500 Mtn ja  josta 1500-379= 1221 Mtn on jätetty Suomen hiililaskelmista pois.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    MaasTullissa oli juttua hiilivarastoista ja nieluista otsikolla
    ”Ympäristöjärjestöt teilaavat talousmetsän hyvänä hiilivarastona – Sitä ei voi päätellä tutkimustuloksista” mutta juttu ei auennut minulle. Luonnonmetsiä väitettiin siinä hiilivarastoiksi, mutta ei ne siinä kovin hyviä ole olleet ainakaan Kanadassa eikä Venäjällä. Kommentoikaa jos joku saa sen luettua.

    Tästä Simo Hanneliuksen puheenvuorosta tykkäsin.

    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/mielipide/artikkeli-1.1860818

    Rane

    Ympäristöjärjestöt vaikuttavat nyt keksineen suojeluverukkeeksi tämän ”hiilivaraston”.Talousmetsät kun ovat parempia hiilinielujen tuottajia niin jotain on keksittävä.Aivan kuten ryssälläkin todellisuutta voi muokata tarpeen mukaan.

    Enemmän elävää metsää – Greenpeace Suomi

    A.Jalkanen A.Jalkanen
Esillä 10 vastausta, 3,661 - 3,670 (kaikkiaan 8,642)