Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,921 - 3,930 (kaikkiaan 8,568)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Puuki

    AJ.  Säätöojitus ja puun kasvatuksen lisääminen olisi varmaan  sopivimmat menetelmät , jos oltaisiin kiinnostuneita kasvihuonekaasupäästöjen pienentämisestä oikeasti eikä vain yhden tai 2 kaasun vaikutuksesta.

    Miksi ”hiilitase” ei olisi hyvä määritelmä ? Sehän kertoo parhaiten CO2:n kierron kokonaisuutena , myös  korvausvaikutukset.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pohjaveden pinnan säätöä itsekin olen ehdotellut kaasujen torjuntakeinoksi koska säät ovat eri vuosina erilaisia. Sään takia säätöä ?!

    Puun kasvun lisääminen meillä on aika vaikeaa, kun käytettävissä oleva pinta-ala alenee vähintään 10000 hehtaaria vuodessa rakentamisen vuoksi ja päälle vielä uudet suojelualueet. Tuhkalannoitus olisi kyllä tehokas keino oikeisiin kohteisiin laitettuna.

    En pidä hiilitase-termistä enkä hiilen sidonta -termistä sen takia kun ihmiset ymmärtävät ne eri tavoin. Esimerkiksi hiilitaseeseen voidaan sisällyttää metsän hiilivarasto ja/tai puutuotteiden hiilivarasto.

    Jos uskotaan että luonnonmetsän hiilivarasto on suurin, silloin saattaisivat Venäjä ja Kanada mennä meidän edelle nimenomaan hiilen varastoijina, vaikka Pohjoismaissa pärjätään hyvin hiilinieluissa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puutuotteiden hiilinieluun näyttäisi sisältyvän myös vienti mutta ei tuontia. Erikoista. Kts. s. 49-50 julkaisussa https://www.stat.fi/…/yymp_kahup_1990-2020_2021_23462_net…

    kaapo123

    Kasviekologian mukaan puut kasvaisivat vain 26 %,jos co2 on nyt noussut.Keväällä 2022 co2 käväsi 420 ppm ,co2 näyttää nosevan vuodessa sen 2 lukeman.Tutkimuksia oli tehty 500 ja eräs ryhmä 200 tutkimusta .Jne.Kuulemma niin kertovat

    Tolopainen Tolopainen

    Kansa valitsee aina Barabbaan. Jenkit olisivat voineet valita pressakseen aikoinaan Algoren, joka kannatti päästöjen vähentämistä. He valitsivat Trumpin, joka halusi tukea fossiilisen energian kulutuksen kasvua ja lupasi jenkeille hyvän ilmaston. Venäläiset eivät ole voineet valita johtajaansa, he saivat Putlerin ja seuraukset näkyvät ja tuntuvat, sosialistinen vallankumouskin taisi mennä reissille. Kansan asema ei ole Venäjällä parantunut, sieltä muutetaan suurin joukoin länteen. He ovat huolestuneita länsimaiden väkiluvun laskusta, vaikka oman maan väki on vähentynyt miljoonilla. Kuka hullu haluaa asua tuollaisessa valheenpesässä.

     

    Rane

    ”Venäjä ja Kanada mennä meidän edelle nimenomaan hiilen varastoijina, vaikka Pohjoismaissa pärjätään hyvin hiilinieluissa.”

    No hiilivarasto on mikä on.Myös kivihiili ja öljy maan alla on hiilivarasto.Ilmaston kannalta merkityksellistä on nimenomaan sillä miten se varasto kehittyy.

    Pohjoismaissa metsien hiilivarasto siis kasvaa vauhdikkaasti.Kanadan ja Venäjän metsien hiilivarastot eivät nykyään juurikaan kasva,pikemminkin ovat vaarassa lähteä pienenemään.Kivihiilen ja öljyn sekä maakaasun varastot pienenevät vauhdilla.

     

    Rane

    Parin vuoden takaisessa raportissa päätellään että Venäjä voi kääntää huonon kehityssuunnan panostamalla metsien hoitoon ja uudistamiseen.No nyt näyttää siltä että ryssä käyttää yleisestä kähveltämisestä yli jäävät kehitysrahat johonkin muualle kuin metsien hoitoon…

    Raportti: Venäjän metsät uhkaavat muuttua päästölähteiksi – Metsälehti (metsalehti.fi)

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä kai on niin että metsäteollisuuden kehittäminen noilla ”alisuoriutuja”-alueilla (Alaska, Venäjä, Kanada) olisi varmaan ihmiskunnan kannalta parempi kuin hupenevana hiili- ja monimuotoisuusvarastona seisottaminen. Ison alueen käytön korvausvaikutuksetkin olisivat laajat. (Muuten: metsätuhojen aiheuttamia päästöjä ei ainakaan aiemmin luettu päästölaskennassa päästöiksi.)

    YK:N pääsihteeri António Guterres: ”Puolet ihmiskunnasta on tulvien, kuivuuden, hirmumyrskyjen ja maastopalojen vaaravyöhykkeellä. Yksikään maa ei ole immuuni. Ja kuitenkin jatkamme fossiilisten polttoaineiden riippuvuutemme ruokkimista”.

    http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008952811.html

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuten olen Hesariin kirjoittanut toistuvasti, meidän ei kannata säästellä hiilinielujamme (lue: vähentää hakkuita) kun muutkaat maat eivät niin tee. Korkeintaan se määrä jonka EU meiltä vaatii yhteiseen päästövähennyspottiinsa.

    Kommentti HS:fissä edellisen YK-linkin juttuun: Jyrki Suhonen 18.7.

    ”YK:n oman raportin mukaan fossiilisten polttoaineiden tuotanto kasvaa ainakin 2040 asti. Suurin kasvu tapahtuu juurikin niissä maissa, jotka sijaitsevat kuumimmilla vyöhykkeillä, ja joissa on suurin väestönkasvu. Intia on lisännyt huomattavasti kivihiilen ja öljyn ostoja Venäjältä, ja Kiina tankkaa venäläistä öljyä pahanpäivän varalle. Myös Afrikka haluaa näihin pitoihin mukaan.

    Pariisin ilmastosopimuksen jälkeen ollaan oltu ylioptimistisia ja uskottu, että kun kaikki maat sitoutuvat sopimuksiin, niin muutos tapahtuu.

    EUssa on sentään yritetty tehdä jotakin, vaikka Puola ja monet Itä-Euroopan maat eivät ole mitään konkreettista saanut aikaiseksi. EUn päätökset ovat taakanjakosektorilla siirretty niille maille, jotka eniten ovat päästöjä jo vähentäneet. Valitettavasti Saksakin lipeää päästötavoitteista ”väliaikaisesti” ja ottaa suljetut kivihiililaitokset käyttöön.

    On puhuttu kuinka sijoittajat eivät enää sijoita fossiilisiin, mutta se uutinen on täysin ”ankka”, eikä pidä paikkansa. Maailman suurimmat pankit pitävät kiinni fossiilienergiasta, vaikka yrittävät viherpestä tekoja tyhjillä puheilla. Pariisin ilmastosopimuksen jälkeen pankit ovat antaneet lähes 5 miljardia rahoitusta fossiilisten energioiden tuotannolle. Myös kovasti puheilla vihertyvä Norja aikoo sijoittaa 36 miljardia euroja uusien öljyesiintymien tuotantoon saattamiseen.

    Koska kasvava populaatio tarvitsee energiaa peltojen raivaamiseen, ruuantuotantoon, lääkkeisiin, teolliseen tuotantoon, lämmitykseen, ja kotitaloudet ruuan laittamiseen, työssäkäyntiin, yms. niin energian käyttö vaan lisääntyy kun väkijoukko planeetalla kasvaa. Ukrainan sota osoittaa, että fossiilisista ei päästä eroon edes pakon edessä, niin uudet keinot olisi otettava käyttöön. Juhlapuheilla tässä ei enää pärjätä, tai sillä, että nyt on kehittyvien maiden aika kuluttaa ja nostaa elintasoa.”

    Visakallo Visakallo

    Tavallinen ihminen joutuu ajattelemaan asioita omien lähtökohtiensa kannalta. Vasta sen jälkeen tulevat muut asiat, kuten vaikkapa ilmasto ja ympäristö. Otetaanpa esimerkki: Asut omakotitalossa, jossa on hyvin toimiva öljylämmitys, eli kunnossa oleva öljysäiliö, nykyaikainen öljypoltin ja -kattila. Näiden hävittämiseen tarjotaan muutama tonni tukea, mutta tarvitaan jopa kymppitonnien investointi, jotta olisit lämmityskautena pelkästään hurjasti kallistuneen sähkön varassa!  Parempi on kieltäytyä tuesta ja säilyttää vanha systeemi etenkin kovimpien pakkasjaksojen varalle, sekä tasaamaan eri energianmuotojen hinnanvaihteluita. Suomalaisissa on se hyvä piirre, että he muuttuvat sitä järkevimmiksi, mitä enemmän heitä hiostetaan tekemään omalta kannaltaan epäjärkeviä tekoja. Tämän takia meillä ei täyssähköautojakaan ole vielä kuin 33 000 kpl, eli vajaa 1,2% autokannasta.

Esillä 10 vastausta, 3,921 - 3,930 (kaikkiaan 8,568)