Keskustelut Metsänhoito Metsurin sahakorvaus

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 41)
  • Metsänmies

    Ymmärrän kyllä kaiken tuon, mitä kerrot. Kuitenkin , miten tuo 24.4 %, tai 26,5% minkä mukaan työnantaja toimii, voi olla 30%? Olit muuten noissa luvuissa oikeassa , katselin vanhaa ja sotkin muutenkin lukuja.

    arto arto

    Tarkastin  ohje oli käytetystä sahakovauksesta lasketaan se 40% siitä osasta jota on työnantaja maksanut verovapaana.

    Metsänmies

    Tässä on 25.01.2021 annettu  ohje moottorisahatöiden verovähennyksestä. (suora lainaus)

    Esimerkki 10: Työnantaja on maksanut moottorisahan käytöstä aiheutuneet kustannukset. Koko vuoden palkka on 20 000 euroa, johon sisältyy sahatyöstä maksettua palkkaa 14 000 euroa. Moottorisahan käytöstä on maksettu lisäksi korvausta 4 500 euroa. Ennakonpidätys on toimitettu 20 000 eurosta. Verovelvollisen on vaadittava esitäytetyllä veroilmoituksellaan moottorisahavähennystä ja selvitettävä silloin sahatyöstä maksetun palkan määrä. Lopullisessa verotuksessa moottorisahavähennys lasketaan 18 500 euron (14 000 + 4 500) palkasta.

    Esimerkki 11: Työnantaja on vähentänyt moottorisahan käytöstä aiheutuneet kustannukset palkasta ennen ennakonpidätyksen toimittamista. Koko vuoden palkka on 20 000 euroa, johon sisältyy sahatyöstä maksettua palkkaa 14 000 euroa. Moottorisahasta aiheutuneina kustannuksina vähennetään ennen ennakonpidätyksen toimittamista 30 prosenttia sahatyön määrästä (ennakkoperintäasetus 18 § 1 momentti 2 kohta) eli 4 200 euroa. Ennakonpidätys toimitetaan 15 800 eurosta. Verovelvollisen tulee vaatia esitäytetyllä veroilmoituksellaan moottorisahavähennystä ja selvittää silloin sahatyöstä maksetun palkan määrä. Lopullisessa verotuksessa moottorisahavähennys lasketaan 14 000 euron palkasta.

    Se on todellakin niin, että on se ja sama, mikä on ollut ennakkoon korvauksen määrä. Lopullisessa verotuksessa se on 40% jos älyää anoa tuota 10 prosentin lisää. Jos ei älyä se on 30%.

    Mitähän varten tuo korkeampi prosentti on anottava, kuitenkin sen kaikki anojat saavat? Eikö se pitäisi saada automaattisesti.

    Jätkä

    En ole varma nykyisestä käytännöstä, mutta aikoinaan ”Maaseutyöväen liiton” toimitsija oli luennoimassa mm. tästä aiheesta ja henen mukaansa Kannatti ennakonpidätyksessä käyttää 30 prosenttia, mutta lopulliseen verotukseen anoa 40 %. + 5 %!

    Syyksi hän neuvoi sen, että näin tehtynä työnantaja maksaa : Lomakorvaukset, Sairausajan palkan ja Eläkevakuutusmaksun   70 prosentin mukaan, vaikka metsuri saakin 10 – 5 %:n osuuden veronpalautuksena joka vuosi.

    Tämä Kikka oli hänestä erittäin tärkeä ja kyllähän joka vuosi meidän koulutuksessa olleet metsurit juhlivat veronpalautuksilla. Tyttöystäviä lahjottiin ja ”merkkiliikkeessä” käytiin pikkujoulujuhlien merkeissä.

    jees h-valta

    Aika ymmärrettävää. Palkka surkea ja edes kerran vuodessa sai naisväellekkin jotain kun pakkosäästi verottajalla. Ne jotka eivät tuota kikkaa käyttäneet vanhenivat varmasti itekseen yksinään. Taisi Jätkällekkin hiukan käydä tuoviisii.

    Metsänmies

    Jätkä on oikeassa, käytäntö on sama. Ennakkoon tuota 40 prosenttia ei kannata ottaa, sekin on kyllä mahdollista. Se vaan ihmetyttää, miksi se lisä 10 prosenttia täytyy anoa. sen voisi huomioida verottaja ilman anomusta

    arto arto

    Sen 40% saa jos pääasialin tulo tulee kyseisestä työstä. Sitä ei voi ottaa ennakkoon. Meillä menee palkka  tessin mukaan.

    tsv

    10 prosentin lisää ei tarvitse ”anoa”. Kaikki tulonhankkimiskulut lasketaan yhteen  ja merkitään veroehdotukseen. Tietenkin itse lasketaan vähennyksiin tuo ylimääräinen 10 prosenttia. Pelkkää matematiikkaa. Ennen piti anoa erikseen.

    Metsänmies

    tsv saivartelee. Se, joka ei ole tietoinen tuosta ”ylimääräisestä”10 prosentista, ilmoittaa, sen minkä työnantaja on maksanut verottomana.

    Suora lainaus verosivuilta:”Moottorisahavähennys on 30 % palkasta, jonka olet saanut metsätyöstä. Voit vaatia veroilmoituksessasi, että vähennys tehdään 40 %:n suuruisena.

    Jätkä

    Kyllä metsurien kohdalla pitää tavoitteeksi asettaa sama systeemi kuin muillakin ”reppumiehillä”, eli Ateriakorvaus, jos täyttyy matkat ja aika, osapäiväraha, jos säännöt täyttyy = matka ja aika, kokopäiväraha, jos säännöt täyttyy = matka ja aika.

    Toki Säännöissä on ollut sekin pykälä, että työnantajan määräämä matka. Meillä oli kuntatyönantajalla tehtävä virkamatka-anomus, josta syntyi matkamääräys. Jos oli talon auto, piti olla esittää matkamääräys, jos ja kun poliisi kysyy. (Ei kysynyt koskaan, vaikka pari kertaa puhallutti).

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 41)