Keskustelut Metsänhoito MG.n häikäilemättömyys metsureiden työnantajana

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 41)
 • MG.n häikäilemättömyys metsureiden työnantajana

  Merkitty: 

  Miten voi olla että huippu tulosta tekevänä toimijana ei ole kykenevä maksamaan harvinaiseksi käyville metsureillensa edes kunnollista korvausta urakan mittaamisesta, kilometrikorvauksista puhumattakaan? Lisäksi tuntuu teettävän kaiken maailman urakoinnin ulkopuolelle kuuluvia nauhoitustöitä metsureilla naurettavalla tuntihinnalla. Nämä päättäjät pitäisi pakottaa itsekeksimillään työehdoilla hankkimaan metsurintyöstä leipänsä. Harkitsen ja kehoitan muitakin miettimään eettisistä syistä mg.n osuuksista luopumista ellei metsureille anneta työrauhaa tehdä hyvinkin tärkeää työtänsä maksamalla työstä kunnollista palkkaa, km ym. työhön liittyvine korvauksineen.

 • mehtäukko

  Nostan hattua ”nykynuorison” edustajalle.Mehtäukkokin on 63v, ja vielä omissa metsissä 5 tankillista päivässä savuaa…

  Berza

  Varsin kunnioitettava suoritus mehtäukolta. Tietysti sahan malli ja merkki vaikuttaa tankillisen kestoon, mutta jos ammattisahasta kysymys , kova suoritus.

  puutuomas

  Mhy.issäkin on suuria eroja. Riippuu paljolti toimihenkilöistä, etenkin siinä puljussa, mitä palkaksi sattuu saamaan. Kun se ainut inhimillinen urakanlaskija sattuu jäämään eläkkeelle, niin palkat ja työehdot yllättäen romahtavat epäinhimilliselle, alanvaihto tasolle. Kokemuksesta kerron.

  MIISU4F MIISU4F

  ** mikalaitinen ::: Minulle yksi tuttu joskus sanoi, että esim paikallisella mhy:llä jos teettää metsätöitä, vaikka taimikonhoitoa niin isommat toimijat tarjoaa samojajne**

  No, eikös se MHY vasta irtisanonut kaikki metsurit ja ottaa vastaisuudessa vain yrittäjiä vastaan. Eli teki ikään kuin *silvestat*.

  arto arto

  Ei ainakaan meillä mhy. ssä palkasivat 2 metsurina lisää. Töitä tuntui olevan yli tuhat ha taimikon hoitoja. Nostivat palkkojaki.

  MIISU4F MIISU4F

  Arto, se vissiin paikallista sitten se ulkoistaminen?

  MIISU4F MIISU4F

  Meillä kun siirryttiin omien sahojen ja polttoaineiden käytöstä yhtiön sahoihin ja polttoaineisiin, niin ei korvata varsinaisen metsätyöpäivän lisäksi tehtävistä oheistöistä.

  Kuljetamme työnantajan välineet omalla autolla ja säilytämme omissa varastoissamme (tosin varastostoinnista saamme pienen summan),  kaikki pyykkihuolto ym. omalla ajalla tehtäväksi. (tehtiin ennenkin mutta oli se ylim.korvaus). Työaika alkaa vasta pysäköidessä metsässä ja loppuu palattaessa autolle. Kuitenkin työtä on mm. auton suojaaminen likaisilta työvälineiltä, sen pakkaaminen työvälineillä, pyykki ja varustehuolto ja auton tyhjentäminen viikon päätteeksi ym hommat.

  Sahan putsauksesta maksetaan 1 tunti kuukaudessa. Jos erikseen perusteiden kera pyytää, saatetaan harkinnan mukaan korvata huoltoon  kulunut toteutunut aika. Varsinaiset korjaukset tekee huoltoliike.

  Aiemmin sai verottoman korvauksen palkan lisänä, jolla rahalla hoidimme itse em. hankinnat ja toimet kukin parhaan taitonsa mukaisesti. Ja saattoi jäädä hyvin plussalle.

  Siirryttäessä yhtiön sahoihin, meiltä meni verovähennyksiin varsinaisessa verotuksessa oikeuttava lisä myös. Eli rahaa, palkkaa tai korvausta menetetystä vapaa-ajasta tulee reilusti vähemmän työmäärän kuitenkin pysyessä samana.

  Metsurit toki saavat verotukseen ammattivähennyksen joka 5% tai max. 240 € vuodessa mutta eihän se kata tehtyä oheistyön määrää. Eihän verottaja palauta yksi yhteen haettuja vähennyksiä vaan sekin ajaa ne sopivan taulukon läpi. Aina kun olen mitään vähennyksiä laittanut, olen palautuksina saanut max 60 pros haetuista summista.

  Mutta eihän verottaja meidän palkanmaksaja olekaan. Nyt TA saa vähentää hankintakulut ym verotuksessa. Metsurin työmäärä on tismalleen sama kuin ennen, jolloin voisi puhua jo palkanalennuksesta. Jos ennen tulot oli 3000€ kk ja nyt 2000€.  Toki ei ole saha+polttoainekulujakaan mutta työt muutoin samat silti.

  Edellämainittu on aivan TES mukaista. Metsäalan TES ei tunne pyykkirahaa tai oheistöistä maksettavaa palkkaa. Paikallisesti toki voi sopia paremmin! Vaan kun työnantaja ei halua sopia ylimääräisiä korvauksia. Näin tehdään muu työhön liittyvä toiminta talkoilla.

  MIISU4F MIISU4F

  Ja vieläkö yrittäjät pitää virolaisia vitosen metsureita? Eikös sielläkin olla jo niin valveutuneita, ettei riistohinnailla tule.

  Olen jo nähnyt thaikkujen tms aasialaisen oloisten saapuneen metsätöihin. Liekö heitä siksi, kun marjanpoiminta heikkoa huonona marjavuonna, niin raivaamaan pääsee??

  Metsuri motokuski

  Vai että pyykkiraha. Ei kai niitä töitä kannata tehdä jos ansiot ovat surkeat.  Opiskelee uuden ammatin ja vaihtaa alaa. Jos ei ole valmiutta maksaa kunnon korvaus niin tehkööt virolaiset tai puolalaiset tai metsänomistajat itse.  Ei kukaan tinkaa timpurinkaan  sähkömiehen tai putkimiehen palkkaa. He määrittävät hinnan ja jokainen saa päättää ottaako vai jättääkö.

  MIISU4F MIISU4F

  Kyllä se on melkoinen kuluerä ja vie aikaa kun metsäkamppeita huoltaa ja pesee. Tehdastyössä on sovittu, että tehtaan oma pyykkihuolto pesee.

  Miksi metsurin pitäisi tyytyä pas–isten vermeiden pesuun useasti viikossa ilmaiseksi, kerta palkkakin on huono toisin kuin esim tehtaassa? Tai leipomot ym missä työvaatteet tulee TA.lta kuten meillä ja niiden huolto kuuluu TA tilossa tehtäväksi tai pesula hoitaa.

  Aiemmin metsurin palkkauskin oli parempi. Nyt hiulattu joka vuosi pois jotain korvausta ja TES korotukset mitättömiä.

   

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 41)