Keskustelut Puukauppa Mhy kilpailuttaa ja osallistuu itse omiin kilpailutuksiin?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 407)
 • Mhy kilpailuttaa ja osallistuu itse omiin kilpailutuksiin?

  Merkitty: 

  Kilpailutin leimikkoni Mhy:n kautta. Kävimme toimihenkilön kanssa tarjouksia läpi ja minua ihmetytti että viereisessa huoneessa istuva toinen toimihenkilö oli myös jättänyt Mhy:n oman tarjouksen joka osoittautui niukasti parhaimmaksi. Kanssani asioinut toimihenkilö kehui vuolaasti heidän omaa korjuupalveluaan (Hakkuujälki ja katkonta).  Homma alkoi hieman haiskahtamaan, otin valtakirjan pois ja jätin leimikkoni sillä kertaa myymättä, jatkossa kilpailutan leimikkoni itse ja asioin suoraan ostajien kanssa. Onko tälläinen toiminta kuinka yleistä ja onkohan se ihan laillistakaan? Paskamaku jäi.

 • Jätkä

  Minulla oli metsätila Pohjois – Pirkanmaalla ja siellä oli käytäntö, että Mhyn toimistossa laadittiin leimikko metsäsuunnitelman kuviokarttojen mukaan. Sitten yhdistys laittoi leimikon ilmoitustaululle ja otti vastaan tarjoukset. Itse ei yhdistys tehnyt mitään tarjousta, eikä sekaantunut puukayppaan muun, kuin energiapuun osalta, jonka se oli saanut kovaankin imuun alueellaan. Oli sitoutunut toimittamaan lämpövoimalaan määrätyn määrän polttohaketta. Sen MO:t toimittivat laanille hankintatyönä.

  Minun käsitykseni mukaan he eivät vieläkään sekaannu puukauppaan ja Metsäliiton toimisto on aivan muualla.

  Nuo metsät on jo myyty pois, eikä harmita yhtään.

  Metsäukki

  Puun ostajan tavoite on saada tarvitsemansa puut mahdollisimman halvalla tehtaalle. Metsänhoitoyhdistys taas ei ole puolueeton toimija vaan metsänomistajan puolella. Ehkä juuri siksi moni yhtiö yrittää kiertää mhyn valtakirjakauppoja, koska silloin myyjänkin edustaja olisi ammattilainen. Monelle puukaupan koukerot katkontoineen eivät ole tuttuja, joten mhyn apu puukaupassa on taloudellisesti ja henkisestikin tärkeää. Kokeneille ja itsevarmoille puukaupan konkareille avulla ei ole niin suurta merkitystä.
  Mhyn puun korjuu ei saa olla itsetarkoitus vaan muiden korjuuta täydentävä. Mielestäni mhyn korjuupalvelulle olisi tarvetta mm. ensiharvennusten ketjuttamisesa. Esimerkiksi metsäautotien varren kaikki ensiharvennukset myytäisiin ja korjattaisiin kerralla. Näin vältyttäisiin turhilta koneiden siirroilta ja kaukokuljetuksessa vältyttäisiin  pikkunökkösten keruulta. Keskittämällä voitaisiin talvi- ja kesäkorjuuleimikot hoitaa asianmukaisilla koneilla oikeaan korjuuaikaan. Harmittavasti puun ostajat estävät tällaisenkin järkevän toiminnan. Ehkäpä lisääntyvä kuitupuun tarve auttaa jatkossa ostotoiminnankin järkevöittämiseen.

   

  Metsuri motokuski

  Tuo alku metsäukin kirjoituksesta on juuri sitä mitä mhy haluaa sen olevan. Heidän mainonta on toiminut. Loppu on ihan asiaa ja saman hankintaruljanssi voi tehdä muutkin kuten metsänomistajat ja yhtiöt. Niin kuin tekevätkin.

  Tuo jätkän mainitsema ilmoitustaulu toimii edelleenkin. Ny se on sähköisessä muodossa ja ostajat voivat käydä napsimassa mieleisensä. Yleensä ennen tätä mhy kartoittaa onko leimikossa sellaisia kuvioita jotka esim karkoittavat tarjouksia. Ts. Yhtiöt eivät halua korjata.  Ne yleensä tuputetaan korjuupalvelulle, joka hoitaa ne ”edullisesti”. Tämä on luonnollisesti metsänomistajalle palvelua mutta onko se kovinkin edullista verrattuna siihen että kuviot ovat kaikilta osin kunnossa, että ne kelpaa yhdelle ja samalle ostajalle korjattavaksi.

  Se että sekaantuuko mhy puukauppaan on jokaisen oma mielipide. Itse en näe asiaa noin itsestään selvänä etteikö sekaantuisi.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Hyvä vaan että sekaantuu edes sen verran kuin nyt. Kylmempää olisi kyyti ilman tätä pientä piikkiä yhtiöiden per…ssä.

  Metsuri motokuski

  No kerroppa Anneli mitä se mhy tekee ihan oikeasti metsänomistajan hyväksi. Itse olin siellä vuosia töissä ja jonkin verran asioita tiedän.

  Se että mhy:t harrastaa liiketoimintaa ei ole väärin. Niihin heillä on oikeus niin kuin kaikilla metsäpalveluyrityksillä. Tosin lähtötaso pitäisi olla kaikille sama ja kilpailutilanne reilu.

  Jovain

  Mhy:n puolueettomuus on hyvinkin ajankohtainen, sillä sitä ”puolueettomuutta” voi olla monenlaista. Tottahan Mhy:n ainakin kuuluisi olla puolueeton ja edistää metsänomistajan asiaa. Mutta meneekö aina niin, valtakirjakaupan voi ohjata myös suoraan ostajalle. Kokemattomalle metsänomistajalle riittää annettu väärä tieto ja vastuu on siirretty vastapuolella. Ei kuulu puutavarayhtiöiden tapoihin, mutta tiimien osuutta tässä ei ole huomioitu. Voi käydä niin, että ”haaska” menee jakoon.

  jees h-valta

  Se piikki alkaa kevetä kyllä jatkuvasti josta A.J. mainitsi. Ja sinällään tarpeeton ”piikki” koko metsätoiminnassa. Jos pienmetsän omistaja tekee mhy:n valtakirjakaupan on siinä pienellä haaskalla liian iso korppi. Nokkii lähes kaiken.

  Puuki

  Myhistykset voi tehdä ja tekee useimmat puukauppaa välittäen puuta eri tahoille , niin kuin  muutkin toimijat. Se luottamuspula saattaa tulla minkä tahansa puolen ja mo:n välille.  Yhtiöt saattaa hakata tukin huonon menekkitilanteen takia liian  kuitupuupainotteisesti leimikon.

  Mhy vetää joskus jossain kotiinpäin , kun kilpailuttaa valtakirjalla. Mistäpä niitä varmaksi tietäisi kukaan.

  Ei yksikään yhtiökään ole mo:n puolella puukaupoissa. Omaa puoltaan ne pitää tietysti vaikka olisi osuuskunta-nimellä toimiva tai sitten osakeyhtiö.

   

  jees h-valta

  Kaupallisessa maailmassa eletään mutta peli on kuitenkin selkeämpää kun ei naamioiduta jonkun metsänomistajan hyväntekeväisyysyhdistyksen kaapuun.

  Jovain

  Jees nokkii lähes kaiken, mutta nokkii myös, jos valtakirjakauppa estetään. Valtakirjakauppa on yksi niistä harvoista tavoista, jolla Mhy voi valvoa metsänomistajan etua. Myöskään puheet provisiosta eivät ole perättömiä. Yksi ”huolimaton” Mhy toimija yhdessä ostajan tiimin kanssa, voivat tehdä sirppihallaa metsänomistajalle ja se toteutuu siellä ostajan tiimissä. Näin siinä voi käydä myös kokemattomalle metsänomistajalle suorassa puukaupassa.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 407)