Keskustelut Metsänhoito Mikä on luonnontilainen?

  • Tämä aihe sisältää 44 vastausta, 15 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta sitten AvatarPerko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 44)
  • Mikä on luonnontilainen?

    Merkitty: 

    Tuolla toisessa keskustelussa oleva keskustelu puronvarsista herätti uudelleen aikanaan askarruttaneen kysymyksen luonnontilaisuudesta. Mitä se on ja miten sitä ylläpidetään?

    Oma havaintoni on, että käsitteet luonnontilainen ja luonnonkaunis sekoittuvat pahasti. Kaiken lisäksi kauneus on katsojan silmässä. Toisen mielestä ryteköitynyt puronvarsi on luonnontilainen, joka tarjoaa loistavan elinympäristön pikkulinnuille yms. ja on siten luonnonkaunis. Toiselle se taas on ryteikkö.

    Luonnontilaisuuden vaatimus vaihtelee juurikin tämän luonnonkaunis käsitteen ja arvostuksen mukaan. Aika vastikään viljely- tai laidunnusmaana ollut metsä kelpaa luonnontilaiseksi, kunhan siinä on tiettyjä esteettisiä piirteitä. Jostain syystä sitten avohakattu metsä, joka sinällään on saanut kehittyä luonnontilaisesti, ei kelpaa luonnontilaiseksi, koska se on metsätalouden toimesta hakattu.

    Noin loogisesti ajatellen luonnontila on mistä tahansa lähtötilasta saavutettavissa, jos alue saa kehittyä ilman ihmisen vaikutusta. Kuinka kauan pitää olla edellisestä ihmisen toimenpiteestä?

    PS. nuo puronvarsihaasteethan liittyvät paljon siihen, että puronvarsimetsä on jätetty liian kapeaksi. Asiaa pitäisi lähestyä ennemminkin metson soidinalueen tapaan kuin suoraviivainen puronvarren jättäminen hakkuiden ulkopuolelle. Eli hakkuun voisi ulottaa puroon asti, kun pidetään huoli, ettei puronvarsi ole kovin pitkältä matkalta kerrallaan aukeana. Vastaavasti valtaosalla puronvartta on puronvarren kulissimetsää laajempi suoja-alue.

  • ChesterC

    Itse puro ei sinällään ole 10§ kohde, vaan sen lähiympäristö mihin puro vaikuttaa.

    Tässä aika hyvät ohjeet, jos aihe enemmän kiinnostaa.

     

    https://www.metsakeskus.fi/sites/default/files/metsalain-10-pykala-kohteiden-tulkintasuositus.pdf

    Metsuri motokuski

    Tarkoitin tuolla aiemmin kun kirjoitin puron varressa olevasta metsästä ettei se vaikuttaisi. On sellaisia puroja joissa joskus hakkuu on ylettynyt aivan veden rajaan. Se että luonnontilaisen puron varressa on nuorta metsää niin se ei tee puroista ei säästettävää. Merkitystä on pienilmastolla ja sen säilyttämisellä. Nämä meidän kaksi sertifiointia antavat omat määräykset ja sitten laki ja sen tulkintasuositus omansa. Tosin pefc sertifikaatin on melkein sama kuin meidän metsälain tulkintasuositus. Fsc menee tässäkin vielä tiukemmaksi.

    Taviokuurna

    Ruotsalaiset Skogsstyrelse (metsäviranomainen) tilastoi huolestuneena luonnonhoidon rästeistä suojelluilla alueilla, lääneittäin. Rästit ovat valtavia eikä vähin varoin ja väin saada aikaan kuin meijeriin päässeen päästäisen nirhimän kolon verran emmental -tahkoon.

    Ylivoimaisesti suurin hoitotyön rästi ovat kuusten poistot vanhoilta hakamailta, jalopuulehdoista, lehdoista jne. jne. Ja mikä muu kertoo luonnontilaisuudesta paremmin kuin kuusettuminen? En tiedä muuta kuin laajat kuloalat. Aika kummallisia näkymiä on esimerkiksi Seitsemisen kansallispuistossa (Kuru-Parkano rajaseuduilla); valtaosin talousmetsiin perustettu puisto on kaukana luonnontilasta.

    ChesterC

    Itsellä on vajaan puolenhehtaarin läntti, jossa reippaasti yli 400m3/ha kuusipuusto. Pohja on louhikkoa ja kivien välissä luikertelee pieni puronuoma, joka suurimman osan vuotta on kuiva. Kohde rajautuu vielä jokeen. Harmittaa vietävästi, kun kohde ei täytä 10§ kriteerejä. Liian käsitelty puusto, eikä kerroksellisuutta. Laittaisin mieluusti peikkometsän ympäristötuenpiiriin. Ei oikein käy Metsoonkaan kun ei ole juurikaan lehtipuustoa tai lahopuustoa.

     

    Gla Gla

    Isaskar, annatko koordinaatteja sopivista kohteista? Minä en voi tietää vieraassa metsässä kävelemällä, mikä on puuston historia. Monta paikkaa tiedän suojelualueilta, joissa on tasarakenteista puustoa, mutta ne ovatkin entisiä talousmetsiä.

    http://www.vastavalo.net/mantykangas-manty-pine-pines-forest-teijo-kansallispuistoa-731068.html

    Tuostakin kuvasta nähdään, että erirakenteisuutta sinne on muodostumassa. Tuolla kasvupaikalla ja noista lähtökohdista alkaen hitaasti, mutta sanoinhan kohteen vaikuttavan aikajanan pituuteen.

    Metsuri motokuski

    Etkös sinä charter voi sen suojella ihan omalla päätöksellä. Kyllähän siellä varmaa jotain varpuja löytyy että kerroksellisuutta saat noroon tai piilopuroon. Toisaalta mitä väliä sillä on löytyykö sitä kerroksellisuutta. Jos kohde on suojelun arvoinen niin siitä vaan.

    Timppa

    Riskialtista alkaa suojella puhdasta kuusikkoa.  Jossain vaiheessa saattaa olla kirjanpainajien pesä.

    Rane

    Chesterin metsä on erästä Greenpeacen kenttähenkilöä lainaten ”puupeltoa”.

    Visakallo Visakallo

    Jostain syystä minulla ehdotetaan nyt Metso-kohteeksi mm. kahden hehtaarin kokoista, aikoinaan peltoon täysin suoriin riveihin istutettua 100% puhdasta kuusikkoa! (Käytiin 2017 kesäretkeläisten kanssa kuviolla) Ei voi kuin todeta, että aika venyvää ja monimuotoista on tuo luonnontilaisuuskin nykyään!

    Rane

    Visalla ei ole puupeltoa?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 44)