Keskustelut Metsänhoito Miksi avohakkuita tarvitaan

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 134)
  • Miksi avohakkuita tarvitaan

    Merkitty: 

    Ajattelin joukkoistaa Verde-lehden artikkelin tekoa eli pyytää kommentteja raadilta, olkaa hyvät ja kiitos paljon jo etukäteen!

    ”Miksi metsä ei ole halkoliiteri ja mihin avohakkuita tarvitaan”

    Nykyistä vilkasta metsäkeskustelua seuranneena metsänomistajana ja metsänhoidon tutkijana haluaisin koettaa selittää, miksi avohakkuita edelleen tarvitaan kestävän metsätalouden osana. Jaan metsän tuottamat hyödyt professori Timo Pukkalan määritelmän mukaan, eli taloudelliset hyödyt, monimuotoisuushyödyt ja säätelypalvelut (käytän tässä tekstissä termiä ekosysteemipalvelut). Pukkala ei erottele sosiaalisia hyötyjä erikseen, koska kaikki edelliset osiot tuottavat myös sosiaalisia hyötyjä. Kestävyyden mittaamiseksi Pukkala on kehittänyt myös mainiot mittarit, joilla voidaan määritellä esimerkiksi metsäsuunnittelun yhteydessä metsätalouden positiiviset ja negatiiviset ulkoisvaikutukset.

    Ilmaston kannalta metsän kasvu on tärkeämpi asia kuin hiilivarasto

    Metsä ei ole halkoliiteri: se ei ole puuvarasto vaan elävä, yhteyttävä ja hengittävä organismi. Jos tehdään hakkuu, metsän puuvarasto kyllä vähenee hakkuun verran hakkuun hetkellä. Harvennushakkuun jälkeen jäljelle jääneet puut vahvistavat kuitenkin heti juuristoaan ja latvustaan, muutamassa vuodessa niiden kasvu nopeutuu, ja voi jopa ylittää harventamattoman metsän kasvun, kun kullekin puulle jää enemmän resursseja käyttöön. Pitkällä aikavälillä metsän kasvu ja hiilinielu on suurin mahdollinen, jos kaikki alueen metsiköt ovat nuorehkoja suurimman vuosittaisen kasvun vaiheessa olevia. Käytännössä tämä tila ei ole mahdollista ylläpitää, vaan metsiä pitää myös uudistaa, joten osa metsistä on aina optimiin verrattuna vanhempia ja osa nuorempia.

    Ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta metsä ei ole varma hiilivarasto. Alaskan, Kanadan ja Venäjän luonnonmetsistä näemme että vanhan metsän hiilivarastoa verottavat usein hyönteistuhot ja metsäpalot. Pienemmässä mittakaavassa tämä ilmiö näkyy myös Keski-Euroopan metsissä yksipuolisesti kuusesta koostuvilla alueilla. Siksi metsiä kannattaa hoitaa ja käyttää. Metsiä pitää perustaa lisää alueille joilta niitä on hävinnyt. Metsien käyttöä ei kannata lisätä niinkään meillä vaan Pohjoismaiden ulkopuolisilla alueilla pohjoisella havumetsävyöhykkeellä – alueilla jotka ovat nyt alisuoriutujia ilmastonmuutoksen torjunnassa.

    Jatkuvapeitteinen ja jaksollinen täydentävät toisiaan

    Jatkuvapeitteinen metsä poikkeaa tasaikäisestä jaksollisesta metsästä siten, että siinä eri ikäiset puut eivät sijaitse eri metsiköissä vaan samassa metsikössä lomittain. Monesti ajatellaan että näin metsikkö olisi koko ajan kasvun kannalta optimitilassa, mutta käytännössä kasvu jää jaksolliseen metsään verrattuna alemmalle tasolle, koska lomittain kasvavat eri kokoiset puut haittaavat toistensa kehitystä. Meillä on tällä hetkellä kasvatettavista pääpuulajeistamme vain kuusi sellainen, jonka uudistuminen onnistuu kunnolla muiden puiden varjoon.

    Ilmaston lämmetessä saamme kyllä kasvatettavaan valikoimaan etelämpää jalopuita, joilla on se mukava ominaisuus, että ne uudistuvat luontaisesti varjoon.

    Jatkuvapeitteisyydellä saavutetaan kyllä etua turvemaametsissä, joissa se onnistuessaan tasoittaa pohjaveden pinnan vaihteluita ja vähentää näin ollen ojituskustannuksia, turpeen hajoamista ja ravinnepäästöjä. Lisäksi peitteisestä metsästä hyötyvät jotkin metsälajit, jotka kaihtavat avoimia alueita kuten kuukkeli, liito-orava ja näätä, ja ne pieneliöt jotka tarvitsevat kosteaa tai varjoisaa elinympäristöä.

    Miksi avohakkuu kuuluu kestävään metsänhoitoon?

    Taloudelliselta kannalta se on tarpeen, koska kuten edellä todettiin, jatkuvapeitteinen metsä kasvaa hitaammin ja avohakkuussa pieneltä metsäalalta saadaan korjattua kustannustehokkaasti suuri puumäärä. Viime vuosina puun myyjä on ollut alkutuottajana maanviljelijöihin verrattavassa asemassa: puusta on ollut ylitarjontaa ja myyntihinnat ovat jääneet selvästi jälkeen metsänhoidon kustannuskehityksestä. Pääomaveron tasoa on myös nostettu. Taloutta ei olisi varaa enää heikentää vaarantamatta intoa sijoittaa rahaa metsäteihin ja metsänhoitoon.

    Monimuotoisuutta tarvitaan ekosysteemin toiminnan turvaamiseen ja koska eliöillä on itseisarvo. Monimuotoisuuden kannalta avohakkuu on helpoin keino saada aikaan monimuotoinen ja monilajinen sekametsä, joka kestää parhaiten metsätuhoja. Jatkuvapeitteisyys lisää pitkään jatkuessaan kuusen osuutta metsikössä. Kuusikko on metsäpalon sattuessa kohdalle alttiimpi muuttumaan latvapaloksi. Avohakkuuttomasta maisemasta puuttuvat lisäksi taimikoiden muodostamat luonnolliset palokatkot. Etelä-Suomessa kuusen osuutta ei kannata enää lisätä myöskään kuusenkirjanpainajakuoriaisen ja kuusenjuurikäävän (sienitauti) riskin vuoksi. Etelämpää tulee ilmaston lämmetessä uusia tuholaisia riesaksemme, esimerkiksi perhonen nimeltään havununna ja sientitauti etelänversosurma. Näitä vastaan paras vakuutusturva on nuorekas sekametsä. Myös suojelualueverkosto (pienet ja isot alueet) on hyvä apu, koska niissä elää metsätuholaisten luontaisia vihollisia.

    Entä ekosysteemipalvelut? Näiden kannalta peitteinen metsä on monesti parempi. Virkistäytyjälle se on ydinhabitaatti; vain keväinen korvasienten etsijä etsiytyy tuoreelle avohakkuulle. Vesistöjen varsilla peitteinen metsä nappaa avohakkuualueelta tulevat ravinteet ja kohentaa maisemaa. Säästöpuuryhmässä ja tärkeissä elinympäristössä peitteisyys tuottaa uhanalaisten eliöiden tarvitsemaa resurssia. Niihin voidaan keskittää tällä hetkellä kaikkein kiireellisimmin lisättävä metsien monimuotoisuusresurssi: vanhat järeät puuyksilöt.

    Miten tästä eteenpäin

    Millainen sitten olisi kaikki metsän tuottamat hyödyt turvaava tasapainoinen metsämaan käyttö? Toteutetaan Suomen Luontopaneelin biodiversiteettistrategiassa ehdotettu jako maakunnittain: 10 % metsämaasta tiukasti suojeltua, 20 % osittain suojeltuja pysyvästi peitteisiä elinympäristöjä ja jatkuvapeitteisinä hoidettavia metsiä, loput 70 % normaalia talousmetsää. Jos ”jatkuvapeitteiseksi” määritelty alue ei uudistu eli taimia ei synny, se olisi kuitenkin oltava mahdollista uudistaa myös avohakkuun ja metsänviljelyn kautta. Tarkastellulla, esimerkiksi maakunnan kokoisella, alueella olisi kuitenkin aina riittävä määrä peitteisenä käsiteltävää aluetta ja sitä voidaan seurata eri organisaatioiden metsävaratietojärjestelmien avulla. Pysyvästi peitteisen metsän pinta-alaan tulee erittäin paljon lisää aluetta jo PEFC-metsäsertifikaatin vastikään levennetyistä vesistöjen suojakaistoista.

    *

    Jos lukija haluaa perehtyä tarkemmin metsänhoidon historiaan maassamme, pari lukusuositusta. Seppo Vuokko: ”Viljellen ja varjellen” ja Tapani Tasanen: ”Läksi puut ylenemähän”. Kirjoista näkee että metsämme ovat paljon paremmassa tilassa nyt kuin moneen sataan vuoteen. Lisäksi Timo Pukkalan artikkeli ”Assessing the externalities of timber production”.

    *
    Kirjoittajan esittely

  • Puuki

    Miten turvemaametsissä onnistuu jk, kun pitäisi olla kullakin kasvupaikalla riittävästi haihduttavaa metsää pystyssä jatkuvasti jotta puiden kasvu ei tyrehtyisi veden paljouteen ?  Uudistamiseen tarvitaan matala PPA, ja yleensä silloin nousee pohjaveden pinta ylös ja osalla ojikoista/turvemaista luont.uudistuminen onnistu helposti. Mutta ojitus pitää laittaa sen jälkeen kuntoon, jos ei jo ole ,  jotta puiden kasvu jatkuisi riittävänä.  Kaikki on helppoa suunnitelmissa  mutta luonnon olosuhteet ratkaisee toimiiko myös käytännössä .

    Normandy

    Auttaisiko asian esittämistä pilkkominen osiinsa?

    1) Puuston poistaminen: Molemmissa hakkuutavoissa tapahtuu tätä. Sen seurauksena varastoitunutta hiiltä poistuu metsästä. Toisessa poistuminen tapahtuu kerralla ja toisessa tasaisin väliajoin.

    2) Maapohjan muokkaaminen: Jos on tehty avohakkuu, niin maa muokataan, jotta uudistuminen olisi mahdollisimman varmaa. Jatkuvassa kasvatuksessa (jos ei ole kuusikko) voidaan tehdä, mutta lievempänä. Maapohjan muokkaaminen voi vaikuttaa maaperään sitoutuneen hiilen vapautumiseen.

    3) Uudistaminen: Avohakkuun yhteydessä pitää lain mukaan tehdä. Istutamalla / kylvämällä hallitaan pääpuulajia ja jossakin määrin sen geneettistä perimää. Jos ei hoideta taimia, tulee eteläsuomessa ryteikkö. Jatkuvassa kasvatuksessa merkittävä riski eli luontainen uudistaminen vaatii, että kaikki loksahtelee paikalleen: Siemenen laatu, mihin se päätyy, onko puulaji sopiva, selviääkö taimi kilpailusta. Jos luontainen uudistaminen epäonnistuu, jää metsä helposti harvaksi eli vajaatuottoiseksi.

    4) Puuston kasvaminen: Molemmissa tavoissa tapahtuu. Puun kiivain kasvu tapahtuu nuorella puulla, joka on optimaalisissa olosuhteissa esim. valon, ravinteiden ja veden suhteen. Avohakkuun jälkeen nämä pystytään paremmin järjestämään puille. Jatkuvan kasvatuksen yhteydessä nuoret puut kilpailevat vanhempien ja isompien puiden kanssa, joiden kasvu ei usein ole enää niin kiivasta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Normandy. Esitys on jo aika pitkä ja monipolvinen, mutta tuosta ottaisin kaksi pointtia mukaan: uudistumisriski ja puiden optimaaliset kasvuolosuhteet. Lisäksi olisi hyvä selittää miksi metsikön kasvu jatkuvapeitteisessä jää alemmaksi kuin jaksollisessa ja mikä on ilmiön vaikutus kokonaishiilitaseeseen: useimmissa tapauksissa jatkuvapeitteinen jää heikommaksi hiilen sitojaksi vaikka huomioitaisiin maaperän päästöt avohakkuun jälkeen.

    Puuki

    Tasaikäisen metsän parempaan kiertoajan kasvuun ja hiilen kertymiseen on ainakin muutama hyvä syy : Kasvupaikalle sopiva maan muokkaus (vähänen maan paljastuminen laikku-ja kääntömätästyksessä ei juuri lisää maaperäpäästöjä, ja ne mahdolliset sitoutuu kasvillisuuden suuremman biomassan kasvuna   jo melko heti alkuun ), jalostettujen siemen alakuperien parempi kok.kasvu , kuusella käytettävä siirtohyöty ja sitten jk:n metsän toistuvien harvaksi hakkuiden (alle normi PPA:n)  aiheuttama kasvutaantuma suhteessa metsän pot.kasvukykyyn.  Harsintakertoja on useampia/kiertoaika koska esim. kuusikoissa voidaan päästä yhdellä/kahdella harvennuskerralla kiertoaikana.  Harvennuskertojen vähentäminen minimiin on päämääränä entistä hankalammiksi muuttuneiden korjuuolosuhteiden takia.  Jk kuusikoiden harsinnat ei tue sitä tarvetta ja ne aiheuttaa siksi enemmän korjuuvaurioita kasvutaantumien lisäksi.     Arvioita n. 20 %-30 % heikommasta kok.kasvusta jk:ssa on esitetty useammassakin kirjoituksessa.   Itse sain esim. eräässä pitkään ja tarkasti tehdyssä vertailulaskelmassa eroksi 22 % tasaikäisen kuusikon kasvun paremmaksi kuin olisi tullut jk:n vaihtoehdolla.      Juurikäävästä kärsivin alueiden jk johtaa on erikseen ja johtaa hyvin tod. näk. heikompaan lopputulokseen  kuin siitä taudista vapaiden kasvupaikkojen.   Muistaakseni Metlan  erään tutkimuksen mukaan jk metän juurikääpä % oli koealoilla 12 -80 % vioitukset uuden sukupolven luont. syntyneissä ku-taimissa.

    Koska parempi puun kasvu lisää myös hiilen sidontaa runkopuuhun , oksistoon ja karikkeeseen , niin myös maaperän hiilivarasto on sitä parempi mitä parempi on puiden kasvu.  Kerroin on suunnilleen 1,3 x kasvaneiden puukuutioden määrä = CO2:n määrä tn:na.   Esim. 6 motin keskivuosikasvulla/ha  70 vuoden kiertoajalla se 22 % parempi kasvu tarkoittaa n. 71 motin lisäkasvua ja hiiltä (CO2)  kertyy n. 92 tn/ha enemmän kasvatettaviin puihin  ja maaperävarastoon.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Versio 2

    Metsä ei ole halkoliiteri ja miksi avohakkuita tarvitaan

    Nykyistä metsäkeskustelua pitkään seuranneena metsänomistajana ja metsänhoidon tutkijana haluaisin yrittää valaista, miksi avohakkuita edelleen tarvitaan kestävän metsätalouden osana.

    Ilmaston kannalta metsän kasvu on tärkeämpi asia kuin hiilivarasto

    Metsä ei ole halkoliiteri: se ei siis ole puuvarasto, vaan elävä, yhteyttävä ja hengittävä organismi. Jos tehdään hakkuu, metsän puuvarasto kyllä vähenee hakkuun verran hakkuun hetkellä. Harvennushakkuun jälkeen jäljelle jääneet puut vahvistavat kuitenkin heti juuristoaan ja latvustaan. Muutamassa vuodessa niiden kasvu nopeutuu ja voi jopa ylittää harventamattoman metsän kasvun, kun kullekin puulle jää enemmän resursseja käyttöön. Pitkällä aikavälillä metsän kasvu ja hiilinielu on suurin mahdollinen, jos kaikki metsäalueen metsiköt ovat nuorehkoja, suurimman vuosittaisen kasvun vaiheessa olevia. Käytännössä tämä tila ei ole mahdollista ylläpitää, vaan metsiä pitää myös uudistaa, joten osa metsistä on aina tähän optimiin verrattuna vanhempia ja osa nuorempia.

    Jatkuvapeitteinen metsä poikkeaa tasaikäisestä jaksollisesta metsästä siten, että siinä eri ikäiset puut eivät sijaitse eri metsiköissä, vaan samassa metsikössä lomittain. Monesti ajatellaan että näin metsikkö olisi koko ajan kasvun kannalta optimitilassa, mutta käytännössä kasvu jää jaksolliseen metsään verrattuna alemmalle tasolle. Tämä johtuu siitä, että lomittain kasvavat erikokoiset puut haittaavat toistensa kehitystä. Lisäksi uudistuminen on jatkuvapeitteisessä metsässä epävarmaa, kun maanmuokkaus jää pois. Taimien ja siementen kasvua parantava  jalostushyöty jää saamatta. Alemmasta kasvun tasosta seuraa että jaksollisen metsän kokonaishiilitase on useimmiten parempi kuin jatkuvapeitteisen metsän vaikka huomioitaisiin avohakkuun jälkeinen maaperäpäästö.

    Ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta metsä ei ole varma hiilivarasto. Alaskan, Kanadan ja Venäjän luonnonmetsistä näemme, että vanhan metsän hiilivarastoa verottavat usein hyönteistuhot ja metsäpalot. Pienemmässä mittakaavassa tämä ilmiö näkyy myös Keski-Euroopan metsissä yksipuolisesti kuusesta koostuvilla alueilla. Siksi metsiä kannattaa hoitaa ja käyttää eikä museoida. Metsiä pitää perustaa lisää alueille joilta niitä on hävinnyt. Metsien käyttöä ei kannata lisätä niinkään meillä, vaan muualla pohjoisella havumetsävyöhykkeellä niillä Pohjoismaiden ulkopuolisilla alueilla, jotka ovat nyt alisuoriutujia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Meillä puun käyttöä rakentamiseen ja muihin varmoihin hiilivarastoihin kannattaa jatkaa ja lisätäkin.

    Luonto itse uudistaa metsää sekä avoalojen että yksittäisten puiden kuolemisten kautta

    FSC:n pääjohtaja Kim Carstensen kirjoittaa järjestönsä nettisivuilla: ”Avohakkuita käytetään Ruotsin,Venäjän ja Kanadan metsien hoidossa.Tämä johtuu siitä että avohakkuu ei eroa kovinkaan paljoa luonnon omasta tavasta hoitaa metsiä näissä ekosysteemeissä. Metsät palavat säännöllisesti luonnon omissa metsäpaloissa tai tuhoutuvat rajuissa myrskyissä.” Boreaalisissa luonnonmetsissä eli pohjoisissa havumetsissämme puita kuolee sekä isojen että pienten häiriöiden kautta. Isoja vanhoja puita kuolee eri syistä ja syntyy pieni aukko. Metsäpalon, laajan hyönteistuhon tai myrskyn seurauksena syntyy iso aukko. Tasaikäisenä syntyvässä taimikossa puut kilpailevat keskenään ja tapahtuu itseharvenemista. Näitä luonnonmetsän prosesseja matkitaan avohakkuilla, harvennushakkuilla ja poimintahakkuilla. Metsätuhojen jälkeen metsään jää tietenkin paljon enemmän puuta kuin hakkuun jälkeen. Näitä uhanalaisten eliöiden tarvitsemia lahoavan ja palaneen puun habitaatteja tuotetaan nykymetsänhoidossa tekopökkelöiden ja pysyvien säästöpuuryhmien avulla.

    Tapani Tasanen kertoo kirjassaan, että 1700-luvulta lähtien metsänhoidossamme vuorottelivat ja kiistelivät keskenään metsävirkamiesten kaksi koulukuntaa, harsintahakkaajat ja lohkohakkaajat. Kirjan kaaviokuvasta  s. 371 ilmenee että metsien kestävästä käytöstä puhuttiin Suomessa jo ehkä 1600-luvulla, satoja vuosia ennen kestävän kehityksen käsitteen keksimistä. Edellä mainittuja metsänhoidon koulukuntia vastaavat nykypäivänä jaksollisen ja jatkuvapeitteisen metsänhoitomallin kannattajat. Suomen metsiä kasvatettiin valtaosin peitteisinä ja pääosin vain poimintahakattuina viime vuosisadan alkupuolella 1950-luvulle saakka. Johtavat metsätieteilijät tuomitsivat tuolloin käytetyn hakkuutavan ns. Harsintajulkilausumassaan 1948 metsänhävitykseksi ja vaativat, että metsiä aletaan käsitellä pääosin tasaikäisinä metsiköinä. Suositellussa jaksollisesssa mallissa yksittäistä metsikköä kasvatetaan harventamalla niin että parhaita puita kasvatetaan aina siihen vaiheeseen kun niiden kasvu hiipuu, minkä jälkeen alue hakataan ja uuden metsän kasvuun lähtö varmistetaan. Metsiä uudistettiin aluksi pääosin siemenpuiden avulla. Pian alettiin kuitenkin turvata uuden metsän synty kylvämällä tai istuttamalla taimia. Päätös osoittautui menestykseksi puuntuotannon kannalta: vuodesta 1950 metsiemme puumäärä on lisääntynyt 1,5 miljardista m3:stä 2,5 miljardiin ja kasvu 50 miljoonasta m3:stä yli 100 miljoonaan. Jos metsissämme siirryttäisiin nyt laajemmassa mitassa takaisin peitteiseen kasvatukseen, niiden kasvu alkaisi väistämättä uudelleen taantua.

    Peitteistä kasvatusmallia voi käyttää silloin kun edellytykset siihen ovat olemassa ja sen aikaa kuin se toimii. Yleensä tällainen tilanne syntyy niin että ”valopuita” eli mäntyä, koivua ja/tai haapaa sisältävään sekametsään on muodostunut erirakenteisuutta ja kuusialikasvos. Terveitä alikasvoskuusia voidaan kasvattaa edelleen. Näin saadaan jatkettua kiertoaikaa ja siirrettyä uudistamisvaihetta tuonnemmaksi. Jatkuvapeitteisyydellä saavutetaan etua turvemaametsissä, joissa se onnistuessaan tasoittaa pohjaveden pinnan vaihteluita ja vähentää ojituskustannuksia, turpeen hajoamista ja ravinnepäästöjä. Lisäksi peitteisestä metsästä hyötyvät jotkin metsälajit, jotka kaihtavat avoimia alueita kuten kuukkeli, liito-orava ja näätä, ja ne pieneliöt jotka tarvitsevat kosteaa tai varjoisaa elinympäristöä. Peitteiset alueet helpottavat lajien leviämistä paikasta toiseen ja lieventävät metsäkuvan pirstoutumisen haitallisia vaikutuksia.

    Miksi avohakkuu kuuluu kestävään metsänhoitoon?

    Taloudelliselta kannalta avohakkuu on tarpeen, koska kuten edellä todettiin, jatkuvapeitteinen metsä heikentää kasvua ja avohakkuussa pieneltä metsäalalta saadaan korjattua kustannustehokkaasti suuri puumäärä. Viime vuosina puun myyjä on ollut alkutuottajana maanviljelijöihin verrattavassa asemassa: puusta on ollut ylitarjontaa ja myyntihinnat ovat jääneet selvästi jälkeen metsänhoidon kustannuskehityksestä. Pääomaveron tasoa on myös nostettu. Taloutta ei olisi varaa enää heikentää vaarantamatta intoa sijoittaa rahaa metsäteihin ja metsänhoitoon. Jos jatkuvapeitteistä menetelmää sovelletaan alueella jossa siihen ei ole edellytyksiä, metsänomistajalle tulee suuria taloudellisia tappioita.

    Monimuotoisuutta tarvitaan ekosysteemin toiminnan turvaamiseen ja koska eliöillä on itseisarvo. Avohakkuulla voidaan saada aikaan monimuotoinen ja monilajinen sekametsä, joka kestää hyvin metsätuhoja. Jatkuvapeitteisyys lisää pitkään jatkettuna kuusen osuutta. Avohakkuiden täyskielto vähentäisi pitkällä aikavälillä monimuotoisuutta maisema-aluetasolla. Meillä on tällä hetkellä kasvatettavista pääpuulajeistamme vain kuusi sellainen, jonka uudistuminen voi onnistua hyvin muiden puiden varjoon. Männyllä myös tiheän siemenpuuston käyttö on mahdollista haluttaessa säilyttää peitteinen metsä. Ilmaston lämmetessä saamme kyllä kasvatettavaan valikoimaan etelämpää jalopuita, joilla on se hyödyllinen ominaisuus, että ne uudistuvat luontaisesti varjoon.

    Kuusikko on metsäpalon sattuessa kohdalle alttiimpi muuttumaan latvapaloksi. Avohakkuuttomasta maisemasta puuttuvat lisäksi taimikoiden muodostamat luonnolliset palokatkot. Etelä-Suomessa kuusen osuutta ei kannata enää lisätä myöskään kuusenkirjanpainajan (hyönteinen) ja kuusenjuurikäävän (sienitauti) riskin vuoksi. Etelämpää tulee ilmaston lämmetessä uusia tuholaisia riesaksemme, esimerkiksi perhonen nimeltään havununna ja sientitauti etelänversosurma. Näitä vastaan paras vakuutusturva on nuorekas sekametsä. Myös suojelualueverkosto (pienet ja isot alueet) on hyvä apu, koska niissä elää metsätuholaisten luontaisia vihollisia.

    Entä ekosysteemipalvelut? Näiden kannalta peitteinen metsä on usein hyvä. Virkistäytyjälle se on ydinhabitaatti; vain keväinen korvasienten etsijä etsiytyy tuoreelle avohakkuulle. Myöhempina vuosina niistä löytyy vadelmia ja puolukoita. Vesistöjen varsilla peitteinen metsä nappaa avohakkuualueelta tulevat ravinteet ja kohentaa maisemaa. Säästöpuuryhmässä ja tärkeissä elinympäristössä peitteisyys tuottaa uhanalaisten eliöiden tarvitsemaa elinympäristöä. Niihin voidaan keskittää tällä hetkellä kaikkein harvinaisin ja kiireellisimmin lisättävä metsien monimuotoisuusresurssi: vanhat järeät harvinaisten puulajien yksilöt.

    Miten tästä eteenpäin

    Metsiemme nykyiset hyvät kasvut ja hiilinielut meillä ja Ruotsissa on saatu aikaan soveltamalla vuosikymmenten ajan avohakkuuseen ja metsänviljelyyn pohjaavaa metsätaloutta. Tästä eteenpäin pitää jatkaa pääosin samalla tavalla – muun muassa ilmastonmuutoksen aiheuttamien kasvavien tuhoriskien takia.

    Millainen sitten olisi kaikki metsän tuottamat hyödyt turvaava tasapainoinen metsämaan käyttö? Jos tarkastellaan metsän hyötyjä ajallinen ja paikallinen muutos maisematasolla huomioiden (spatiotemporaalisesti), kaikkein eniten hyötyjä tuottaa yhdistelmä suojelualueita, peitteisiä alueita ja avohakkuualueita. Tällä hetkellä yksi polttava ongelma on se, että myös monimuotoisimpia suojeluarvoltaan parhaita metsiämme avohakataan vuosittain paljon erityisesti Etelä-Suomessa.

    Tilanteen muuttamiseksi olisi tarpeen toteuttaa pikaisesti Suomen Luontopaneelin ehdottama biodiversiteettistrategia maakunnittain: 10 % metsämaasta tiukasti suojeltua, 20 % osittain suojeltuja pysyvästi peitteisiä elinympäristöjä ja jatkuvapeitteisinä hoidettavia metsiä, ja loput 70 % normaalia talousmetsää. Jos ”jatkuvapeitteiseksi” määritelty alue ei uudistu eli taimia ei synny, se olisi kuitenkin oltava aina mahdollista uudistaa myös avohakkuun ja metsänviljelyn kautta. Tarkastellulla, esimerkiksi maakunnan kokoisella, alueella olisi kuitenkin aina riittävä määrä peitteisenä käsiteltävää aluetta. Tavoitteen toteutumista voidaan seurata eri organisaatioiden metsävaratietojärjestelmien avulla. Pysyvästi peitteisen metsän pinta-alaan tulee paljon lisää aluetta jo PEFC-metsäsertifikaatin muutoksesta eli levennetyistä vesistöjen suojakaistoista. Monimuotoisuutta turvataan lisäksi talousmetsien luonnonhoidolla.

    Lopuksi

    On vielä epäselvää, johtuuko äskettäin valtakunnan metsien inventoinnissa havaittu Suomen metsien kokonaiskasvun notkahdus laskentamenetelmän muutoksesta vai onko se todellinen. Mikäli se on todellinen, on syytä tutkia tarkkaan syyt ja lopuksi päättää, mitkä ovat korjaavat toimenpiteet.

    Kirjallisuus

    Seppo Vuokko: Viljellen ja varjellen
    Tapani Tasanen: Läksi puut ylenemähän

    Puuki

    Pitää varjella ja myös viljellä. Jos vain ” varjelee” ilman metsien hoitoa käy huonosti, kun sienituhot, ötökkätuhot  ja metsäpalot lisääntyy. Ei se sitten ole enää varjeluakaan.  Ja pitää sitä varjella tulojakin , että  on mistä ”antaa tarvitsevalle”.  Vai kasviluontoko se vain kaipaa varjelua eikä ihmiset ja eläimet ?  Ahneuttakin , joka on yhtä ehtymätön luonnonvara kuin kateuskin nykyään, voi koettaa ” säädellä ” itse kukin tavallaan.

    Timppa

    Ne Etelä-Suomen parhaat metsänkasvastuspaikat on viimeisen 300 vuoden aika hakattu avoimiksi lukuisia  kertoja ilman, että siitä on ollut mitään pysyvää haittaa.  Minun mielestäni on täysin järjen vastaista alkaa niitä suojella, koska ne ovat yleensä kuusikoita ja kylkiäisenä saisimme täysimääräisen kirjanpainajaongelman.  Päin vastoi.  Niiden uudistamista pitäisi jouduttaa.  Yleensäkin suojelu olisi syytä keskittää alueille, joiden  jääminen puun tuotannosta haittaa vähiten.  Silloin ilmasto ja kansantalous kiittävät.

    Nuo 10 ja 30 % ovat ihmisten keksimiä ilman mitään aikaisempaan  metsien historiaan perustuvia vertailuja.

    Miksikö jaksollisen metsät kasvavat ylivoimaisen pzaremmin  Olen useaan kertaan kirjoittanut, että niissä kasvatamme parhaita puita parhaissa oloissa.  Taimet ovat parhaista siemenistä ja taimikoiden hoito optimaalista.  Aukon ulkopuolella metsässä kasvavat monien harvennusten jälkeen jäljelle jääneet parhaat puut optimaalisessa tiheydessä.

    Jatkuvassa kasvatuksessa kaikki on päin vastoin.  Taimia syntyy epämääräiseen järjestykseen, jos yleensä syntyy.  Ne kasvat hitaammin, kun viereiset isot puut vievät veden ja ravinteet sekä varjostavat.  Jatkuvan kasvatuksen metsässä harsinnan jälkeen jäljelle jäävät hidaskasvuisimmat puut, jotka lisäksi tuhlaavat energiaa kasvattamalla ylisuutret oksistot.

    Puuki

    JK:ssa voi joskus parhaiten kasvavat puut olla alikasvospuita, jos ne on istutettuja.  Mutta sillä tyylillä ei tehtäisi ilm.  ”oikeaoppisen jk:n menetelmän mukaan”, kun tulee lisäkuluja joita ei pitänyt tulla ollenkaan.  Alikasvoksen kunnosta riippuu niiden jatkokasvu,   luon. syntyneiden taimienkin .

    mehtäukko

    Kuapo…” että metsä kasvaisi nopeasti ja paljon, kun sitä luonto ei ite kannata..” Hölynpölyä. Tuo perustuu varmaan Peetterin luulotauteihin.

    Niinhän maanviljelijäkin toivoo ja panostaa nopeaan kasvuun. Takapajulat ovat erikseen.

    Timppa

    JK:ssa voi joskus parhaiten kasvavat puut olla alikasvospuita, jos ne on istutettuja.

    Joskus on täydennysistutettu jotain aluetta.  Huomaa eron, kun vertaa kuinka hitaasti ne istutustaimet kasvavat suurten puiden lähitienoolla.  Ei siis auta vaikka istetettaisiin parhaat taimet.  Pintajuurinen kuusi vie lähitienoon kuusentaimilta kasvuvoimaa.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 134)