Keskustelut Metsänomistus Mökkiläisen maisemametsä

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 58)
 • Mökkiläisen maisemametsä

  >LUKIJALTA  AAMULEHTI JA MT 10.7.2020
  ””Tänäkin kesänä on monelle mökkiläiselle tullut ikävä yllätys kun mökki seisookin talven jälkeen oudossa maisemassa, hakkuuaukealla. Sama on monella talon maaseudulta ostaneella. Pian muuton jälkeen korjataan naapurimetsä sileäksi rajaa myöten.
  Nykyään, toisin kuin taajamassa, saa haja-asutusalueella maanomistaja hakata metsän naapuria kuulematta ja näin tuhota monelta marja-, sieni- sekä ulkoilumaastot. Metsähakkuut vaikuttavat vuosikymmeniksi alueen ilmastoon, kasvustoon, lajistoon ja viihtyvyyteen.Metsän tervehdyttävä vaikutus on todettu tutkimuksin; muutamienkin minuuttien päivittäinen metsässä olo alentaa stressioireita. Monelle lähimetsä on paikka rauhoittua, toisille syksyinen ruoka-aitta josta saa omiin tarpeisiin sienet ja marjat.
  Nykyisen naapurikuulemisen peruslähtökohta on se, että rakentaminen ei saa aiheuttaa naapureille kohtuutonta haittaa. Niinpä metsähakkuut tulisi saada naapurikuulemisen alaiseksi ja julkisesti tiedoitettavaksi toimeksi. Aiheesta on meneillään kansalaisaloite http://www.kansalaisaloite.fi -palvelussa.
  Maaseudulla jäisi naapurien suojavyöhykkeiden ympärillekin runsaasti hyödynnettävää puupeltoalaa. Kapeakin kaistale metsää naapurin rajalla olisi terve ratkaisu niin ympäristön kuin ihmisten kannalta.””

  Taas metsänomistajaa halutaan kustantamaan kaupunkilaisperheille mielenmaisema.Kanslaisloite menossa,jos nousee eduskuntaan,niin kannattaa olla aktiivinen

   

  </div>

 • Metät kunnossa!

  Hauskaa keskustelua! Marjastusoikeus = jokamiehen oikeus -> hakkuuoikeus = omistajan oikeus. Että pian samaa oikeutta kaikki:-). Tässä asiassa taitaa rahalla niitä oikeuksia sitten vaan lisää saada….?

  mehtäukko

  Niin. Ei ole minkäänlaista aihetta saati velvollisuutta mo:n luopua omistusoikeutensa valtuuksista. Yksi viherpulju, – suomen latu koetti kavaltaa jokamiehenoikeuden maailmanperintöönsä. Hävytön yritys, jollaisille on tintattava luu kurkkuun.

  Puuki

  Ap:n lainauksen mukaan :  ”naapurikuulemisen peruslähtökohta on että rakentaminen ei saa aiheuttaa naapurille kohtuutonta haittaa ..”     Se on siten paremminkin niin  , että mökin rakentajan tulee ensin kysyä mo:lta , josko saisin rakentaa mökin metsäpalstasi viereen , että ei kai siitä tule  kohtuutonta haittaa tulevaisuudessa metsänkasvatuksellesi , jos alotan vaikka (joutessani, paremman tekemisen puutteessa) valituskierteen metsänhakkuistasi?    Naapurikuulemisen selityksessä ei puhuta mitään metsän norm. korjuusta tms ; metsähän uudistetaan hakkuun jälkeen ja puut kasvaa useimmiten entistä nopeammin (jos ei ole hairahduttu tekemään pienaukkoja väärälle kasvupaikalle) .   Mökki sen sijaan jää naapurien haitolle vuosikymmeniksi.

  Kapea kaistale mökkitontin rajan tuntumassa ei yleensä toimi, kun päätehakkuu tehdään kuitenkin tavallisesti kypsään metsään.  Siinä pitää olla reilun kokonen alue (jonka mökkiläinen vuokraa /ostaa mo:n kanssa tehdyn sopimuksen mukaan) , että puut ei ala kaatuilemaan heti seuraavassa myrskytuulessa.

  Rane

  Lisäksi aloituksessa todetaan:”Metsän tervehdyttävä vaikutus on todettu tutkimuksin; muutamienkin minuuttien päivittäinen metsässä olo alentaa stressioireita. Monelle lähimetsä on paikka rauhoittua, toisille syksyinen ruoka-aitta josta saa omiin tarpeisiin sienet ja marjat.”

  Tässä laajennetaan jo jokamiehenoikeuksia siten että metsänomistajalla on velvollisuus tuottaa jokamiehille juuri sellaista metsää kuin he kokevat tarvitsevansa virkistykseen ja ruokahuoltoon.Metsänomistajan on lisäksi pidettävä huolta että ko.palvelut alkavat heti tontin rajalta.Jos metsänomistaja voi osoittaa ko.toimintoihin kelpaavan metsäkuvion esim 100 metrin päästä niin se ei enää kelpaa.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kävin kommentoimassa Hesarin uutiseen juuri ilmaisista jokamiehenoikeuksista ja siitä että hakkuut parantavat marjasatoja. Sienipaikka löytyy yleensä hieman vanhemmasta metsästä mutta ei sekään yleensä ole kaukana.

  Huomaavaisuus puolin ja toisin on pätevä ohje naapuruussuhteisiin noin yleensäkin.

  Mitä ympäristön pilaamiseen tulee, mökkeily on moneen muuhun matkailun lajiin verrattuna vähän ympäristöä kuormittavaa.

  Metsuri motokuski

  Se on kyllä totta. ”Paskalaki” laitto monet mökit vielä enemmän ympäristöystävälliseksi.

  Visakallo Visakallo

  Haba: ”Hyvällä todennäköisyydellä kaupunkilainen omistaa mökin ja metsän joten missä sitten kepulaisten kipeästi kaipaama ongelma?”

  Sitten kun/jos sinulla Haba on se oma mökki, niin toivottavasti ei satu kaupunkilaista metsänaapuriksi. Huomaat, että kepulaiset ovat ihan leppoisia heihin verrattuna…

  Timppa

  Anneli.  Miten sen Hesarin juttusi löytää?

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Otsikko: Metsänhakkuista tulisi kertoa naapurille

  http://www.hs.fi/mielipide/art-2000006568102.html

  Sivun alareunassa kommentit.

  tamperelainen tamperelainen

   

  Sama juttu lähetetty useisiin lehtiin,olisko varhainen kunnalivaalikampanjan avaus teemalla ”tällä kertaa ei jäädä telineisiin”

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 58)