Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Viewing 10 replies - 1,531 through 1,540 (of 8,266 total)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Tagged: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen

    Ote Hesarin mielipiteestä. Huom. myös pitkä keskustelu siinä kommenttikentässä. Ihan viimeisissä kommenteissa tuli esiin vielä hiilinielut ja maaperän hiili. Tuntuu vähän siltä kuin keskustelukumppani ei olisi ymmärtänyt monia aiemmin lukemiaan viestejä ja muut (paitsi Timppa!) ovat kadonneet linjoilta kokonaan. Kuten Metsälehden haastattelussa väitin: hiilinielu on lähes ylivoimaisen vaikea käsite. En oikein itsekään tuohon uskonut, ajattelin että liioittelen, mutta nyt usko on jälleen vahvistunut! ?

    http://www.hs.fi/mielipide/art-2000008245160.html

    ”METSIEN monimuotoisuuskehitystä arvioitaessa on tärkeää huomioida lähtötaso. Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen tutkimuksen mukaan muun muassa järeiden haapojen ja säästöpuiden määrä on moninkertaistunut 1990-luvulta, jolloin niiden seuranta aloitettiin. Lähtötaso oli kuitenkin luonnonmetsiin verrattuna hyvin matala, jolloin absoluuttinen muutoskin on ollut pieni. Talousmetsien monimuotoisuuskehitys siis etenee, mutta hitaasti.

    Metsäkeskustelun monia teemoja voi olla vaikea seurata. Kokonaiskuvassa puiden määrä ja koko on parantuneen metsänhoidon ansiosta kasvanut. Säästöpuiden määrä on hienokseltaan lisääntynyt, kuten lehtipuustonkin.

    Lahopuun määrä on 1990-luvulta lisääntynyt vain Etelä-Suomessa, sielläkin varsin hitaasti. Vanhaa, yli 120-vuotiasta metsää on etenkin Etelä-Suomessa vähän – alle viisi prosenttia metsämaasta – ja sen pinta-ala on 2000-luvulla vähentynyt. Vanhan metsän pinta-ala ja alueiden kytkeytyneisyys sekä erikokoinen, eriasteisesti hajonnut lahopuu ovat tärkeitä tuhansille niistä riippuvaisille lajeille.”

    Petkeles

    Pyh! Kuka nyt tilastoja uskoisi kun ympäristön tilan voi arvioida helposti ja ennen kaikkea objektiivisesti oman kinkeripiirin marjareissuilla.

    A.Jalkanen

    Laitan tämän vielä erikseen omaan viestiin kun oli niin hyvä kymysys.

    METSO-korvauksen riittävyys? Onko mitä tasoa verrattuna normaalin talousmetsän tuottoon? Arvioinnissa pitää tietenkin huomioida se, että saadun korvauksen voi heti sijoittaa muualle, joko metsään tai muualle.

    Petkeles

    Miksi korvausta verrattaisiin normaalin talousmetsän tuottoon kun sopivat METSO-kohteet eivät ole normaaleja talousmetsiä?

    Puuki

    METSO-korvauksen laskenta on vähän monimutkainen toimitus.   Jos mo  suojelee jonkin vanhan metsän kuvion,niin korvauksen suuruus riippuu mm. ko . kaupungin/kunnan puun kantohintojen keskihinnasta,  kuvion mottien määrästä (ei puutavaralajien osuuksista), mo:n metsien tilasta; jos on paljon muuta pystymetsää , on korvaustaso matalampi kuin jos on hakannut muut alueet vaikka paljaaksi.

    Jos kyseessä 10 v:n määräaikainen sopimus, niin sen realistinen jatkomahdollisuus (tai ve:na norm. talousmetsäkäyttö) tulisi olla varmaa ja korvaustaso oikea (puuston arvon mukainen, ei jonkin keskiarvon) eikä niin että sen jälkeen suojelet omin  kustannuksin .   Erään Metso-kuvion suojelukorvaus oli n.7,5 % sen puuston arvosta.   Jokainen käsittää, että korvaus on vain  muodollinen koska puiden myyntitulo olisi ollut monikymmenkertainen korkoineen 10 vuodessa jonka ajan sopimus on voimassa.   Jos taas kävisi niin, että suojelu jatkuisi kokonaan omin kustannuksin 10 v:n jälkeen , olisi kyseessä ryöstö , kun ko. metsä on lähinnä talousmetsäksi sopivaa.

     

    A.Jalkanen

    Jos et maksa riittävästi, et saa kohteita suojeluun. Metsänomistajalta jäävät kuitenkin tulevat tuotot saamatta.

    Ehkä METSO-kohteisiin voisi ottaa mukaan Etelä-Suomessa myös normaaleja talousmetsiä, ainakin jos ne kytkeytyvät hyviin mutta pienialaisiin alueisiin. Kyllä ne pian muuttuvat luonnontilaisen kaltaisiksi ja voidaan myös ennallistaa. Esimerkiksi hoitamaton taimikko, jossa on säästöpuita ja vaihtelua olosuhteissa, saisi vauhtia ennallistumiseen jos sinne tuotaisiin lahopuuta jostain tuulituhoalueelta.

    Pohjois-Suomessahan on nyt yllin kyllin lahopuuta tuulenkaatoalueilla. Kaikkea ei ehkä ehditä korjata tukkipuun laatuisena. Sitä voisi kuskata lämmityskattiloiden lisäksi alueille joilla on pulaa lahopuusta. Kuoriaisriskikin alenisi tuhoalueilla. Ehkä ei kannata ihan Etelä-Suomeen saakka tuoda…

    Puuki

    Jättäisin lahopuun kaukokuljetuksen muille alueille ihan mo;n omaan harkintaan .  Kukaan ala semmosta  hommaa tekemään muuten kuin ehkä joku innokas ötökkäharrastuksensa vuoksi.   Lahopuuta on varmasti tulossa lisää myrskytuhoalueille ihan itsestään.

    A.Jalkanen

    Näin, mutta siihen voisi käyttää projektirahaa (luonnonhoitohankkeet). Metsänomistaja saisi tuloa tuulenkaadoistaan ja suojelukohde lisää lahopuuta.

    Timppa

    Siis velkarahalla kuskailtaisi lahopuita paikasta toiseen.  Anneli Anneli.  Tuossa ei ole järkeä.  Tuhottaisiin turhan liikenteen takia ilmastoa.

    Pitääisi ottaa ilmastoasiat etusijalle.  Kyllä lahopuuta ennättää kertyä vuosikymmenten aikana liikaakin.

    A.Jalkanen

    Lahopuiden kuskaaminen paikasta toiseen voisi tapahtua myös yksityisellä rahalla, mikäli perustettaisiin hiilikompensaatioiden lisäksi biodiversiteettikompensaatioita myyviä yrityksiä.

Viewing 10 replies - 1,531 through 1,540 (of 8,266 total)