Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 1,521 - 1,530 (kaikkiaan 8,218)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Timppa

    Tuossa Verdessä oli vain kauniita sanoja peräkkäin ja selviä tahallisia virheitä.

    Vakiofraasi on lahopuun puuttuminen.  Etelä-Suomessa lahopuu on  lisääntynyt vuodesta 1940 2,5-kertaiseksi ja 1965:stä 6-kertaiseksi.  Tästä ei kerrottu.  Aina maristaan lahopuun puuttumisesta vaikka se siis lisääntyy jatkuvasti sekä suojelualueilla että talousmetsissä.  Viitataan asintuntijoihin esim Janne Kotiaho, joiden puolueettomuus on kyseenalainen.   Kuten koko Jyväskylän Yliopiston metsäasioissa.

    Kelpaisiko tuon tasoinen tekele miksikään esseeksi jossain oppilaitoksessa?

    Tuon jutun perusteella ei ole syytä tehdä mitään johtopäätöksiä.

    Visakallo Visakallo

    Tuo lahopuun lisääntyminen näkyy talousmetsissä aivan käytännössäkin. Ennakkoraivausta tehdessä tulee työmaa jaettua pitkällään olevien lahopuiden mukaan, kun ei ole tarkoituksenmukaista sahan kanssa pomppia isojen runkojen yli. Aikaisemmin yksittäisetkin tuulenkaadot tuli kerättyä talteen, mutta nykyisin ne jäävät metsään monimuotoisuutta edistämään. Ongelmana on, etteivät nämä Kotiahot ja kumppanit liiku talousmetsissä, ja sen takia heidän käsityksensä niistä on vanhentunut.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eipä tunnu olevan vielä tarpeeksi sitä lahopuuta.

    Visakallo Visakallo

    Kuinka hemmetin paljon sitä lahopuuta talousmetsissä pitäisi sitten olla?

    suorittava porras suorittava porras

    Eipä ole vertailtu ,paljonko tehokas metsien hoito ja tämän seurauksena tapahtuva kiertoajan lyheneminen tuottaa lahoavaa puuainesta jatkuvapeitteiseen kasvatukseen verrattuna.  Hehtaarituotokset painivat ihan eri sarjassa ,koska suurempi tuotos tuottaa väkisinkin enemmän lahopuuta .

    Pekästään avohakkuun seurauksena syntyvä lahoava kannokko takaa riittävän lahopuun määrän. Tämän lisäksi hyväkasvuisen metsän eri kasvuvaihessa tehtävien hakkuiden hakkuutähteet tuottavat myös lahon tarpeita. Luonnollisesti pienialaiset tuhopuulaikut ja säästöpuuryhmät  jäävät nykyisin lisäämään monimuotoisuutta. Kun nämä seikat ynnäillään, jaksollisesti kasvatettava metsä tuottaa lahoavaa puuainestakin  vähintään samassa suhteessa enemmän , kun kauppakepoista tavaraa verrattuna jatkuvapeitteisiin metsiin. On todella outo väite ,että lahopuuta ei jaksottaisesti kasvatettavassa metsässä olisi tarpeeksi. Mitä tehokkaampi kasvatus ja nopeampi kierto ,sitä enemmän lahoa syntyy.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Luonnonmetsätutkijat ovat sanoneet, että niissä lahopuuta on jopa kymmenkertaisesti verrattuna talousmetsiin, kymmeniä kuutiometrejä per hehtaari. Ei tietysti ole käytännössä mahdollista, että joka paikassa olisi näin paljon haittaamassa metsänhoitoa, vaan lahopuut kannattaa keskittää niille alueille joissa ei metsänhoitoa harjoiteta kuten suojelualueet, luontokohteet, suojakaistat ja säästöpuuryhmät. Pitäisi lisäksi saada aikaan ns. lahopuujatkumo, eli puita olisi (eri puulajeja) lahoamisen eri vaiheissa, vasta kuolemassa olevista puista hajoamistilassa oleviin saakka.

    Uhanalaistilastot kertovat sitten aikanaan kun on tarpeeksi.

    Planter Planter

    ”Minulta nimittäin loppuu kesällä puunmyynti kokonaan, kun koko tilalta tuskin löytyy kymmentä lahopuuta enenpää! Ei kait tässä muu auta, kuin lähteä puita pystyyn lahottamaan. Minkälaista menetelmää siihen suosittelette?”………………..”Ennakkoraivausta tehdessä tulee työmaa jaettua pitkällään olevien lahopuiden mukaan, kun ei ole tarkoituksenmukaista sahan kanssa pomppia isojen runkojen yli.”…..Kuinka hemmetin paljon sitä lahopuuta talousmetsissä pitäisi sitten olla?

    ??????????????????????????????

    Visakallo Visakallo

    Kysymys oli pystyssä olevista lahopuista. Ei niitä pilvin pimein tosiaan ole, mutta toki vähän enemmän kuin se kymmenen. Tuulenkaadoista syntyneitä lahopuita on sen sijaan satoja.

    oksapuu

    Nämä jokavuotiset myrskynpoikaset on kyllä pitäneet huolta että metsissä niitä hajakaatoja riittää. Niin että kyllä sitä lahopuuta on…

    Sitä pitää vaan jalkautua sinne maastoon että näkee metsän puilta ts. ne tuulenkaadot/lahopuut…

    Puuki

    Vanhojen puiden puute ei lopu ainakaan sillä monien viheriäiden suosimalla m-hoitotavan muutoksella jk:n suuntaan.  Siinähän korjataan juuri puut pois suurimmasta päästä,  ja kok. kasvukin on heikompi kuin tasaikäisissä metsissä.   Päätehakkuut lisääntyi entistä nuoremmissa metsissä joillakin toimijoilla , kun metsälaki muuttui.  Oikein wanhojen metsien kasvatus vaatii aikaa ja tuottaa tappiota ellei sitä korvata jotenkin. Miten esim. luonnonsuojelujärjestöt on itse osallistuneet suojelumetsien perustamiseen ?  Monilla niistä on miljardiomaisuudet propagandan tuottamiseen mutta ruohonjuuritason toimintaa vähän.

    Punaisen kirjan arvostelu sen erikoisesta tavasta kerätä suuri osa metsätyypeistä uhanalaisiksi  on ihan aiheellista eikä mitään tutkimuksen denialisoimista kuten verden kolumnisti väittää.

    Lahopuun lisääminen on koko ajan käynnissä myös talousmetsissä, kun jätetään mm. säästöpuuryhmiä , tehdään eurokantoja ja vesiensuojelukaistoja .     Suojelu-ja retkeilyalueet , Metsokohteet ym.on sitten niitä lahopuun keräämiskeskuksia isommassa mittakaavassa.   Metsokorvaukset ei yleensä kata vanhojen metsien suojelusta tulevia lisäkuluja  joten yksityiset mo:t kustantaa ne pääosin itse. Varsinkin kun esim. 10 v. määräaik. korvaus  näyttää jäävän vain muodolliseksi , koska jatkosopimusta ei tehdä  mutta hakkuuoikeutta ei enää ole (esimerkki on palstakirjoituksesta) .

    Laajojen ns. luonnonmetsien vitsauksena on olleet viime vuosina  laajat metsäpalot ja  kuoriaistuhot.   Latvapaloissa ei säästy vanhat puut eikä pieneläimistö ; paljon hiiltynyttä puuta kyllä syntyy mutta melko yksipuolisia ja karuja on ne laajojen paloalueiden metsät .

     

Esillä 10 vastausta, 1,521 - 1,530 (kaikkiaan 8,218)