Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 2,321 - 2,330 (kaikkiaan 9,714)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Tolopainen Tolopainen

    Minusta se on suurempi ongelma kuin ötököt, että uuden Volvon saisi vasta syksyllä, jos nyt tilaa.

    Kurki Kurki

    Opponoin kahta asiaa.

    1. Määräaikainen suojelu on hölmöläisen peiton jatkamista.

    Metso-ohjelmahan on juuri tuota. Kun vanhoja metsiä ei tarvitse suojella lahopuun vuoksi, kun hoituu muillakin menetelmillä, niin minusta voisi jatkaa jo vanhempien ja puustoisten metsien olemassaoloa näin vapaaehtoisesti ja korvaten se, että satunnainen metsässä liikkuja pääseen nauttaimaan talousmetsien komeudesta.

    2. Ei voida varmuudella sanoa että 90 % metsälajeista olisi elinvoimaisia, kun asiaa ei tunneta tarpeeksi hyvin.

    Ei voidakaan. Mutta luku lienee toistaiseksi hyvä arvio. Tuonhon 90%:iin  eivät sisälly silmälläpidettävät lajit, mutta eivät ne sisälly myöskään uhanalaisiin.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kurki ottaa kritiikin vastaan tyynesti, eikä ota itkupotkuraivaria kuten jotkut Hesarin palstalla ja sanovat keskustelun ’kiertävän kehää’ ja ’olevan uuvuttavaa’. ?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Huonosti ovat asiat valtion metsissä jos Risto Sulkavaa on uskominen.

    http://www.hs.fi/mielipide/art-2000008510207.html

    Visakallo Visakallo

    Helsingin Sanomista on tullut aika ikävä lehti luettavaksi. Tätä samaa vyörytystä siellä on nyt jatkunut viikosta toiseen. Jonkinlaista faktantarkistusta nuo mielipidekirjoituksetkin kaipaisivat. Jos väittää, ettei valtion metsissä ole tukkipuita, niin kyllä siitä pitäisi olla vähän muutakin näyttää kuin pelkkä väite. En olisi uskonut, että valtakunnan ykköslehti voi sortua tällä tavalla Tiedonantajan tasolle.

    Puuki

    Potaskaa puhuu Sulkavankynä suurimmaksi osaksi.  MH:n mailla on tukkipuuta ja myös keloja on  yksityisten maillakin  pystyssä ja pitkällään.  Se on liikkunut väärissä kohteissa  tai tehnyt Koneen rahottamaa tutkimustaan toimistotyönä.      Talousmetsän avohakkuun jälkeenkin kasvaa mm. indikaattorilajia säästöpuuryhmissä ja mykorritsasienet leviää niistä ja  ympäristöstä takasin koko alueelle. ( sehän oli tutkittua faktaa ,  petkeles- nimimerkin postaamasta videosta löytyy).

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Avohakkuisiin liittyvää lajistoasiaa löytyy myös Iltalehden artikkelista ”Yllätys odottaa avohakkuulla”. Sulkavan virheellisiä tilastotietoja tukkipuiden määristä korjailtiin jo aiemmin VMI-tutkijoiden toimesta.

    http://www.hs.fi/mielipide/art-2000008152203.html

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Punaisen kirjan korjausliuskan mukaan ensisijaisesti metsissä elävässä lajistossa myönteistä kehitystä on ilmaston lämpenemisen vaikutukset huomioiden tapahtunut 115 lajilla ja kielteistä 142 lajilla. Kielteisiä muutoksia on arvion mukaan joka tapauksessa enemmän kuin myönteisiä, vaikka tarkastelusta poistettaisiinkin ilmastonmuutoksen vaikutukset.

    Myönteisiä tuloksiakin on jo nähtävissä: metsätalouden toimintatapojen kehittämisen seurauksena noin 30 aiemmin uhanalaisen metsälajin luokitus on parantunut joko silmälläpidettäväksi tai elinvoimaiseksi.

    https://mmm.fi/blogit/-/blogs/metsat-ja-luontokato

    Kurki Kurki

    https://mmm.fi/blogit/-/blogs/metsat-ja-luontokato

    Kehityksen suunta on siis oikea, ja olemme jo lähellä metsien luontokadon pysäyttämistä.

    Hyvin sanottu.

    Blogissa ollaan jo ihan jalat maassa tosin pelokkaasti selkä kyyryssä verrattuna luontojärjestöjen näkemyksiin ”Kuudes sukupuutto hävittää lajeja paljon pelättyä rajummin”.

    Tuokin on mainittu, että metsien arvioiduista lajeista vain 9% oli uhanalaisia, mutta se tärkein eli 91% oli elinvoimaisia loistaa poissaolollaan. Luotojärjestöt ei voi sanoa elinvoimaisuudesta yhtään mitään, sillä lajien 90% elivoimaisuus olisi räikeässä ristiriidassa heidän muun sanomansa kanssa, vaan tulee keskittyä paisuttelemaan lajien uhanalaisuutta.

    Samoin se puuttuu, että suurin osa uhanalaisista lajeista eli n. 2350 kpl on pienalaisissa elinympäristöissä yhteensä muutama % metsien pinta-alasta (lehdot, kalliot, perinneympäristöt, rannat, tunturipaljakat  jne), jotka jo nyt ovat hakkuiden ulkopuolella. Näille uhanalaisuuksille ei voi oikein tehdä mitään, jos ei sitten ala kasvattamaan niitä kasvihuoneissa ja istuttamaan niitä omiin elinympäristöihinsä.

    Uhanalaisia talousmetsälajeja on n.300 kpl, joista voi tiputtaa puolet pois heti, sillä kaikkien uhanalaisuus ei johdu hakkuista tai lahopuusta, vaan on paljon muitakin syitä. Lajien luontainen elinvoimaisuus vaihtelee eli on laskua ja nousua. Laji on elinympäristönsä pohjoisrajoilla, mutta etelämpänä runsaslukuinen ja voi kadota Suomessa pitemmäksi ajaksi milloin vain. Taudit. Viholliset.

    Kasvitieteilijä Ilkka Kytövuori on lausunut: ”Jotta laji voi päätyä uhanalaisten listalle, sen pitää ensin jostain syystä runsastua niin, että se yleensä löydetään.”

    Timppa

    Sulkavan aloittamassa keskustelussa tuli esiin laji nimeltä, kantoraippasammal, joka on Sulkavan mukaan näitä uhanalaisia.  Kolmannen kirjoittajan mukaan lajia esiintyy runsaasti mm Ruotsissa.  Katselin netistä ja laji vaatii menestyäkseen kosteaa pienilmastoa ja kantoja.

    Totesin, että mahdoton yhtälö.  Kostea pienilmasto on purojen vasrsilla ja lähteiden ympärillä.  Näistä paikoista ei kuitenkaan saa kaataa puita.

    Yleensä, nämä ”uhanalaiset” lajit taitavat olla juuri sellaisia, jotka ovat joskus löytäneet jonkun ekolokeron, joka aikojen kuluessa väistämättä muuttuu ja sitten ne häviävät.

Esillä 10 vastausta, 2,321 - 2,330 (kaikkiaan 9,714)