Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Viewing 10 replies - 2,421 through 2,430 (of 8,266 total)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Tagged: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Kurki

    Kerttunen: 1/3 kaikista uhanalaisista lajeista on metsälajeja.

    Ei uhanalaisia lajeja talousmetsissä ole kuin n. 300 kpl. Loput ovat hakkuiden ulkopuolella hyvin pienellä pinta-alalla n 1..2 %.

    Nehän voidaan tuottaa kasvihuoneessa ja istuttaa lahopuihin avohakkuille.

    Eikä tarvitse vanhoja metsiä suojella.

    A.Jalkanen

    Täytyy vielä perehtyä tarkemmin Jyväskylän tutkimukseen (Blattert ym. 2022), mutta noin äkkiä vilkaisten nämä ajatukset. Hyvää on tietenkin se että eri strategioita koetetaan tarkastella kokonaisvaltaisesti. Tutkimuksessa on ilmeisesti oletettu, että kaikki strategiset tavoitteet ja ekosysteemipalvelut ovat jokseenkin samanarvoisia? Näinhän ei ole, koska osa niistä on ilmaispalveluja ja osaa käytetään jokamiehenoikeuden nojalla.

    Johtopäätös riippuu paljon lähtöoletuksista, mutta yksi johtopäätös oli se, että metsäalueiden hoitoa tulisi tähänastista enemmän eriyttää eikä pyrkiä tuottamaan samoja ekosysteemipalveluja jokaisella metsäkuviolla. Osaa metsistä hoidettaisiin intensiivisemmin (myös avohakaten) ja osa jätettäisiin tuottamaan biodiversiteettiä.

    Metsänomistajien tavoitteiden kirjo on laaja, joten voidaan olettaa että metsäkuvioiden ja kokonaisten metsätilojenkin välille syntyy eroja siinä mitä niissä pääasiallisesti tuotetaan. Eroja syntyy myös metsäsertifioinnin vaatimuksista ja lakien vaatimuksista. Tässä mielessä en olisi huolissani enkä lähtisi metsäpolitiikan keinoin ajamaan metsiä tiettyyn muottiin, vaan harkintavalta jätetään metsänomistajille. Harkintaa voidaan toki ohjata tukipolitiikalla tiettyyn suuntaan, kuten jutussa ehdotetaan.

    Toinen johtopäätös oli se että valtaosaa metsistä pitäisi hoitaa suojelualueina tai jatkuvapeitteisinä. Epäilen että tämä johtaisi monenlaisiin puuntuotannon ja metsänhoidon vaikeuksiin, joita on jo kuvattu laajasti tämän palstan jatkuvapeitteisyyttä käsittelevissä keskusteluissa. Metsistä saataisiin suojelun ja jatkuvapeitteisyyden takia vähemmän puuraaka-ainetta ja verotuloja, mutta samaan aikaan valtion menot kasvavat, kun metsänomistajille pitää korvata täyssuojellut alueet.

    Jotenkin pitäisi ratkaista sekin, miten suhtaudutaan suojelualueilta leviäviin kaarnakuoriaisiin, jos suojelualueita lisätään paljon Etelä-Suomeen kuten on kaavailtu. Itse olisin sillä kannalla että ei kannata päästää asioita siihen jamaan missä ollaan nyt Etelä-Ruotsissa, vaan kuolevat eli kaarnakuoriaisten lisääntymispuut pitäisi poistaa myös suojelualueilta. Sitten kun epidemiaa ei ole päällä, lahopuun määrän voi antaa lisääntyä vapaasti. (Toinen vaihtoehto olisi ”deaktivointi” eli vaarattomaksi tekeminen, kts. tuonnempana.)

    Jutussa ei ollut tavoitteena mukana ilmastonmuutoksen torjunta ilmastostrategian muodossa, mutta muuttuva ilmasto oli kyllä mukana taustamuuttujana eri skenaarioissa ja hiilinielun vähimmäistaso oli mukana rajoitteena. Miten ilmastostrategian tavoitteet suhtautuvat muihin? Pitääkö metsiä käyttää hiilinieluina vai hiilivarastoina? Täällä useimpien mielestä hiilinieluina, mutta ei varmaankaan yhtään suuremmassa määrin kuin mitä EU meiltä vaatii ja mihin olemme sitoutuneet.

    Vaikka jyväskyläläisten tavoitteet ovat hyvin kunnianhimoiset, juuri tuohon heidän ehdottamaansa suuntaan ollaankin jo menossa. Jatkuvapeitteinen metsä valtaa alaa etenkin turvemailla, kuntien omistamilla virkistysalueilla sekä vesistöjen suojakaistoilla (sertifiointisääntöjen muutokset). Suojelualueiden pinta-ala kasvaa, kun aletaan toteuttaa biodiversiteettistrategiaa. Talousmetsää hoidetaan jo nytkin melko intensiivisesti, mm. hyödyntäen maanmuokkauksen ja jalostetun siemenen tuoma kasvunlisä. Sen sijaan tarpeellisia taimikonhoitoja ja harvennushakkuita ei nyt tehdä riittävästi. Kuitupuun hinnan nousu kannustaisi harvennuksiin ja Metka-tuki taimikoiden hoitoon.

    Jos lasketaan yhteen suojelualueet, puolisuojellut alueet ja talousmetsän varttuneet kehitysvaiheet, vähintään 2/3 maisemasta on aina peitteistä. Tämän pitäisi riittää vaateliaimmillekin metsälajeille, joista virkistyskäyttäjä on ehkä se kaikkein vaateliain.

    (Edit 2.2. klo 14:32).

    hemputtaja

    Jyväskylän yliopisto on vuosikymmeniä ansioitunut metsäalan myrkyttäjä. En tiedä miksi eli mikä siellä oikein hiertää.

    Mitä tulee tuohon luontokatoon ja monimuotoisuuden (biodiversiteetin öh) heikentymiseen, niin mielestäni tiivistyy koko homma yhteen kohtaan. Näytöt puuttuvat – ei ole tutkimustuloksia, puheita kyllä riittää.

    Ihan hyvin monimuotoisuus on saattanut viime vuodet lisääntyä. Kauniit lupiinit ja kurtturuusut ovat taas pian kukassa.

    Puuki

    Jos jk tulisi esim. vaatimukseksi norm.mh:n sijaan 50 %:lla metsämaista,niin puun keskimäär. vuosikasvu , ja hiilinielun kertyminen samalla , vähenisi n. 15 % . Suojelualueiden lisääminen vähentäisi hiilinielua pitkityksessä sen lisäksi.    Silloin nykyiset vuotuiset  haakkuusäästöt, jotka voi laskea metsän suojelluksi osuudeksi , pienenisi vähintään 50 %.   Suomen metsien museointihan on ollut joidenkin piirien tavoitteena jo pitkään joten siihen suuntaan kallellaan olevien tutkimustenkaan ilmestyminen ei ole yllätys.   Mutta mm. hiilitaseen kannalta se kehityssuunta ei ole hyvä. Hoitamattomien metsien tuhoriskien ja kasvun vähenemisen takia.  Puhumattakaan muista isommista haitoista taloudelle.

    A.Jalkanen

    Aivan kuten Puuki, itsekin epäilen vahvasti, että tuo yhtälö ei vain toimi. Kun metsien kasvu alenisi erilaisten toimien vuoksi pysyvästi, jouduttaisiin hiilinielurajoitteen vuoksi hakkuita alentamaan, mikä pitemmällä aikavälillä johtaisi metsien ikääntymiseen ja kutistuvan kasvun kierteeseen. Tämä hankaloittaisi hiilinielutavoitteen ylläpitoa entisestään ja hakkuut pienenisivät vielä enemmän, kunnes ne lopulta loppuisivat kokonaan ja kaikki kasvu menisi hiilinielun ylläpitoon.

    Mutta kuten sanottu, tuota tilannetta kohti ollaan jo menossa. Ehkä tätä kehitystä ei kannata varta vasten kiihdyttää?

    Itse pidän laajaa kirjanpainajaepidemiaa erittäin todennäköisenä jos nyt yhtäkkiä rauhoitetaan suuria määriä eteläsuomalaisia vanhoja kuusikoita. Kun lahopuita ei haluta poistaa suojelualueilta, torjuntatoimeksi saattaisi kuitenkin riittää sekin että kaulaisi eli kuivattaisi pystyyn ne kuuset joissa havaitaan keväällä kuoriaisten iskeytymiä eli sisäänmenoaukkoja? Ajoitus vain pitäisi olla tarkasti kohdallaan – vapaaehtoiset luonnonsuojelijat voisi laittaa töihin.

    Paavo Puuntuottaja:

    ”Kirjanpainajat ovat ennen heinäkuuta vielä kuusessa, jolloin voit torjua vielä seuraavan kesän tuhot etukäteen tappamalla kirjanpainajat nykyisiin runkoihin. Kirjanpainajat saa hengiltä joko kuorimalla tai polttamalla puut tai käsittelemällä puut kirjanpainajia tappavalla kasvinsuojeluaineella.”

    http://www.puuntuottaja.com/kirjanpainajatuhojen-tunnistaminen-ja-torjunta/

    A.Jalkanen

    Visakallo lakkoketjussa linkitti uutisen jonka mukaan epäonnistuneeksi todettu luontotyyppien uhanalaisuus -käsite olisi tulossa osaksi uutta luonnonsuojelulakia. Miten metsiä sen jälkeen voi ollenkaan hakata kun kaikki talousmetsät kuuluvat luokkaan uhanalainen?

    Petkeles

    No jaa, lähinnä tällä palstalla sitä on taidettu pitää epäonnistuneena ja se metsäluontotyyppi-sekasotku on ilmeisesti toinen pään raapimisen aihe. Asiallisesti ottaen melko mutkaton laki.

    Puuki

    Siihen mo:n kustantamaan kompensointiin jonkin uhanalaisen luontotyypin (joita oli olevinaan 76% luontotyypeistä /80 kpl?/) vaarantamisen vuoksi liittyi lisäkuluna tietenkin jatkuva syynääminen eli turhan byrokratian lisäämistä.    Melko järjetön laki jos tulee voimaan.

    Miksi esim. pääkaupunkiseudun puistojen hakkuita ja rakennettavien alueiden tieltä raivattuja metsiä  ei tarvitse kompensoida ? Ja betoni-/asfalttialueiden luonnonhoito  on myös huonosti hoidettu vihreiden kaupungissa.

    Eli vihreät yrittää saada suojelun ja hiilinielun keräämisen ulkoistettua maaseudun metsiin  kuten Ohisalo itse aiemmin on kertonutkin.      Asialla on kiire eikä esitetyt keinot ei ole pidemmällä aikavälillä hiilen sidonnan lisäämisen kannalta toimivia metsäpuolella.   Hiilipäästöjen päälähteiden vähentäminen (mm.hiililämmitys, liikenne) on niin hidasta  muualla joten yritys on lisätä lyhyen aikavälin hiilinielua (laskennallista) paljon metsiä museoimalla.

    Visakallo

    Helsingin vihreät noudattavat vanhaa diktaattorien hallintotapaa, eli pitävät ystävät mahdollisimman lähellä ja viholliset mahdollisimman kaukana.

    A.Jalkanen

    Eri metsästrategioiden yhteensovittamisesta keskustelua HS:ssä.

    http://www.hs.fi/politiikka/art-2000008585972.html

    Kommentti.

    Kitu- ja joutomaat ovat käytännössä jo pääosin hakkuiden ulkopuolella; karujen maiden eliöstön suojelun tasoa niillä voidaan turvata.

    Oma ratkaisuni pinta-alojen riittävyyteen nojaa biodiversiteettistrategian toteutukseen. Pinta-alat jakautuisivat siten, että varsinaisesta tuottavasta metsämaasta olisi tiukasti suojeltua 10 %, puolisuojeltua 20 % ja loput talousmetsää. Tiukasti suojeltuun sisältyisivät varsinaiset suojelualueet, ns. lakikohteet ja säästöpuuryhmät. Puolisuojeltuun sisältyisivät kaikki poimintahakkuin käsiteltävät alueet eli jatkuvapeitteiset, suojakaistat ja tärkeät elinympäristöt kuten lehdot joita hoidetaan hakkuiden avulla.

    Päädyin Jyväskylän tutkijoihin verrattuna hieman pienempään suojellun ja peitteisen metsän osuuteen: jos tavallinen talousmetsä kutistuu kovin pieneksi, kasvua ei ehkä riitä enää kaikkiin käyttötarkoituksiin, eli sekä metsäteollisuudelle että EU:lle luvattuun hiilinieluun. Tiukasti suojellun alueen suuri lisäys Etelä-Suomessa vie nimittäin hiilivarastoiksi ja monimuotoisuuden parantamiskohteiksi ison osan kasvuisimmista metsämaistamme.

    Olisi suotavaa pyrkiä sellaiseen hakkuiden tasoon, että metsien tuleva kasvu ei vaarantuisi. Tähän toivoisin valtakunnan metsien inventoinnilta ohjeita: missä ja minkälaisissa metsissä pitäisi lisätä hakkuita ja missä vähentää, jotta metsiemme kasvu pysyisi hyvänä tai jopa nousisi?

Viewing 10 replies - 2,421 through 2,430 (of 8,266 total)