Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

  • This topic has 8,266 vastausta, 112 voices, and was last updated 3 days ago by Kurki.
Viewing 10 replies - 5,781 through 5,790 (of 8,266 total)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Tagged: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Visakallo

    Soiden ennallistaminen vettämällä on aivan hullun hommaa. Mitä järkeä on suurilla kustannuksilla tuottaa ilmakehään metaania jota ei saada mitenkään talteen?

    Kurki

    Päättäjät ovat uskoneet luontojärjestöjen valheisiin, että ojien tukkiminen kylmentää ilmastoa.

     

    A.Jalkanen

    Visakallon linjoilla. Aika vähän on niitä suotyyppejä joita kannattaisi ennallistaa. Turvemaiden hajoavasta turvemaaperästä tulee kyllä isot hiilidioksidipäästöt, jotka ennallistaminen muuttaisi metaanipäästöiksi, joiden määrä riippuu siitä miten vetinen ennallistettu suo tulisi olemaan. Erityisen ongelmallisia ovat vuosittain muokattavat turvepellot ja jotkut runsaspäästöiset mutta heikosti puuta tuottavat suotyypit.

    Kurki

    Keskusta voittaa Vaalit vihrein arvoin

    Taisi olla Anne Kalmari, joka eduskuntakeskustelussa otti esille tämän NHM:n luonnon biodiversiteetti-tutkimuksen, jossa Suomi oli maailman toiseksi paras indeksiluvulla 96% ja löi Tanskan 44%.

    Vihreät taas ovat kamppanjoineet Suomen luontoa vastaan, kuinka luonnon monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään ja lajien häviäminen pitää pysäyttää, vaikka yhtään lajia ei ole hävinnyt .

    Kuinkas kävi?

     

    Gla

    Vihreistä osa alkoi laskea omia rahoja ja totesi, ettei riitä, eikä omia elinkustannuksia saa enempää valtion maksettavaksi.

     

    hemputtaja

    Tuosta soiden ennallistamisesta oli edellä tekstiä. Olen samaa mieltä, jos homma todetaan järjettömäksi.

    Jos on soiden ojitus on ollut virhe, se on nyt nuin ja niellään. Perkuleen moinen uusvirhe olisi lähteä noita ennallistamaan.

    Suurin osa ojituksista on tavallaan jo luonnontilaisia. Siitä tulisi helposti alkuperäistä pahempi sotku kun tilannetta alettaisiin taas sorkkia.

    En tiedä miten homma olisi tarkoitus hoitaa. Äkikseltään kun pelkkä laskujen tukkiminen ei riitä. Sillä kyllä saataisiin aikaan hienoja, laajoja tulvalätäköitä (olen nähnyt). Ojien täysi tukkiminen taas – mikä helkutinmoinen maansiirtohomma ja suoluonnon raiskaus.

     

    Jovain

    Tuossa edellä mahtaa olla perää. Luonnostaan ennallistuvat suot, kuten rämeet, ovat palautuneet tai ovat palautumassa luonnontilaan. Ojat ovat kasvaneet umpeen ja marjasato, kuten lakka ja karpalo tuottavat jälleen satoa myös Keski-Suomessa. Tällaiset luonnostaan luonnontilaan palautuneet suot näkyvät hyvin (harsuuntuneet alueet) ilmakuvissa. Ehkä tärkein seikka on olla puuttumatta suovesiin, eli humuspitoisten vesien laskemiseen vesistöihin. Nyt kun myös vesistöjen tila on paranemassa, voi olla paikallaan, olla puuttumatta myöskään ennallistamisen jälkitöihin. Purkaumia saadaan aikaiseksi joka tapauksessa ja se ei ole hyväksi luonnolle. Ennallistettavat suot ennallistuvat kyllä itsestään luonnontilaan. Virtaavat suot, kuten ojat ja purot ovat erikseen, ennallistuvat nekin, mutta ehkä luonnontilaisiin virtaamiin rinnastettavasti ja eivät ole siinä määrin haitallisia.

    Tomperi

    Kyllä niitä soita pitää ennallistaa mutta en ymmärrä että yritetään täysiä ennallistamisia. Edesautettaisi luontaista ennallistumista. Ei kaikki suot ennallistu satoihin vuosiin ellei mitään tehdä.  Oishan se hirveen kiva jos Oulujärven eteläpuolisessa Suomessa ois riekko metsästettävänä riistalajina.  Skotlanti on panostanut kovasti pitkiä aikoja riekkoihin ja aateliset maksaat maltaita oikeudesta metsästää, Harmi ettei meillä ole heitä omasta takaa, yks jolla ois ollut varallisuutta maksaa ja metsästää riiekkoja pakeni Ruotsiin. Mitä tapahtuisi jos kaks kolmannesta suomenkansalaisista tekisi niin? Oisko ennallistamistoimet valuneet hukkaan….

    A.Jalkanen

    Nostetaan täälläkin esiin Hesarissa ollutta keskustelua suojelualueiden lisäämisen tarpeesta Inarissa sekä monimuotoisuudesta ja luontokadosta. Jutussa ”Pohjoisin Suomi ansaitsee metsärauhan” on keskustelua siitä, onko talousmetsissä luontokatoa ensinkään. Nimimerkki Timo Korhonen on sillä kannalla, että todisteet luontokadosta ovat heikot.

    Timo Korhonen:

    Kivalon tutkimusaloilla on tehty tietääkseni ainoaa pitkäaikaisseurantaa. Siellä eri hakkuutyyppien aloja on seurattu viime vuosisadan puolivälistä useita kertoja ja verrokkina myös koskematonta metsää. Tarkkailun alaisena on ollut vain aluskasvillisuus, mutta voidaan ehkä varovasti postuloida että samanlaisissa aluskasvillisuuksissa olisi suunnilleen vastaava muukin biota.

    Tulokset on summattu seuraavassa johtopäätösten lauseessa: ”The main driver for the changes in understorey vegetation communities was time, and the impacts of the harvesting treatments on understorey communities were negligible”. Käännös: täysi-iän saavuttaneessa luonnonmetsässä ja suunnilleen saman korkeimman puiden iän saavuttaneessa istutetussa talousmetsässä (l. ”puupellossa”) ei biodiversiteetissä ole havaittavissa eroa.

    AJ (editoituna).

    Tutkimus koski siis pintakasvillisuuden kehitystä hakkaamatta jätetyissä ja hakkuiden piirissä olleissa metsissä. Pintakasvillisuuden lajistoon vaikutti enemmän puuston ikä eli sukkessio kuin hakkuut. Kokonaisbiodiversiteettiä tässä ei tutkittu, vaan sen osan eli pintakasvillisuuden diversiteettiä.

    Julkaisussa sanotaan kuitenkin myös, että hakatuilla kuvioilla oli vähemmän lahopuuta, joka tiedetään monen uhanalaisen vaatimaksi elinympäristöksi. Monet metsäympäristöjen uhanalaisista ovat kääpiä, sammalia ja jäkäliä. Arkikokemus kertoo että näitä löytyy vanhoilta puilta ja lahopuilta.

    Lainaus tutkimuksesta: ”In the latest successional stage (2013) logged plots had less coarse woody debris than unlogged plots. Forest management thus influenced the key feature for forest biodiversity and potential habitats for endangered species.” Julkaisussa: Legacy effects of logging on boreal forest understorey vegetation communities in 2 decadal time scales in northern Finland.

    Jos tuo alun väite eli ”talousmetsissä ei ole luontokatoa” pitäisi paikkansa aina ja kaikkialla, metsien tiukan suojelun alueita ei juurikaan tarvittaisi lisää. Itse muotoilisin metsäsuunnittelun optimointitehtävän mieluummin näin: maksimoi metsäalueen kokonaisbiodiversiteetti niin että metsäalueella on tiukasti suojeltuja alueita, peitteisinä hoidettuja alueita ja avohakkuin käsiteltyjä alueita sopivassa suhteessa.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009454467.html

    Rukopiikki

    Mikä on täysi-ikäinen metsä? Onko se että kun yksi minimitukki lähtee ja kumoon, niinkuin pohjoisessa nykyään tapana.

Viewing 10 replies - 5,781 through 5,790 (of 8,266 total)